Magyarok Párizsban – Nagy Dávid

jún 9, 2024 | Hírek, Kiemelt hírek

Tizenöt vívónk lesz ott a párizsi olimpián. Őket mutatjuk be honlapunkon és social media felületeinken. Hajrá, magyar vívás! A sorozatot Nagy Dáviddal folytatjuk!

NAGY DÁVID

24 esztendős párbajtőröző, egyesülete: Vasas. 

Edző: Halla Péter (2008-).

Legjobb eredményei: csapat Európa-bajnok (2023), GP-ezüstérmes (2022), Vk-bronzérmes (2024), a világranglista jelenlegi 31. helyezettje. 

Nagy Dávid gyakorlatilag azóta számít a magyar vívás egyik legnagyobb ígéretének, amióta betette a lábát a vívóterembe. A “nagy dobás”, pontosabban a “Nagy-dobás” még várat magára. Talán már csak nagyjából ötven napot… De vissza az első mondathoz. Dávid a lábát a Vasas vívótermébe tette be, történetesen az a Halla Péter vette a szárnyai alá, aki Koch Mátét is felnevelte. Az “apró” különbség az, hogy akiről ezen írás szól, a mai napig nevelő edzőjével dolgozik. 

Nagyszerű, különleges, Nagy-szerű mozgáskultúra (na jó, ezt befejezem…), elegáns és látványos találatok, dinamikus vívás – nem csoda, hogy Roger Federer a kedvence… Fiatal kora óta sorra nyerte a versenyeket Dávid. Hamar bekerült a korosztályos válogatottakba, a már akkor egymásra találó Andrásfi-Koch-Nagy tengely rendre győzött a világversenyeken – és egész fiatalon megszerezte első felnőtt Világkupa-döntőjét is. A kiugró egyéni siker viszont sem a korosztályos, sem azóta, a felnőtt világversenyeken nem jött eddig össze. 

Már akkor, persze, ha lehet ilyet állítani egy huszonnégy éves fiatalemberről, aki jelenleg is 31. a világranglistán, és ebben a szezonban szerzett már egy Világkupa-bronzérmet. Két évvel ezelőtt, Budapesten pedig ezüstöt nyert a Westend Grand Prix-n, amivel még a bulvárlapok címoldalára is kikerült. Igaz, részben azért, mert párja, Kun Anna szintén második lett ugyanott és ugyanakkor, az ifjú és bájos pár “ezüstcsókja” pedig a Blikkben is címlapot ért. Sportszempontból természetesen azért a második hely volt a nagyobb bravúr a világ egyik legerősebb versenyén… Ha már Kun Anna. Dávidnak sem lehetett egyszerű feldolgozni az elmúlt hónapok történéseit, mindeközben támaszául szolgált társának, és a páston is meg kellett állnia a helyét. Le a kalappal…

De vissza a jelenhez. Különleges a helyzete Nagy Dávidnak, no meg Andrásfi Tibornak. Párbajtőrben Koch Máté és Siklósi Gergely egyéni olimpiai indulásához nem férhet kétség. Kérdés, ki lesz a harmadik ember? A hazai ranglistán Dávid van előrébb minimális különbséggel, ő nyerte az aranyat a közelmúltban, az országos bajnokságon. A világranglistán viszont Tibi áll néhány hellyel előrébb. Ember legyen a talpán, aki dönteni tud ebben a helyzetben… Az a “talpon álló ember” egyébként Dancsházy-Nagy Tamás vezető edző és Boczkó Gábor szövetségi kapitány lesz majd. 

De bárhogy is dönt a két szakember, abban szinte bizonyosak lehetünk, hogy Nagy Dávid és Andrásfi Tibor egyaránt szerephez jut majd az olimpia csapatversenyén, amelyen éremesélyesként lép pástra az egységes és összetartó magyar válogatott. Dávid befejező emberként is többször, remekül helyt áll már ebben a négyesben. Igazi Jolly Joker, bármelyik pozícióban és bárki ellen bevethető. Nyilván több, álmatlan éjszakát okozott az edzők számára, hogy kitalálják az olimpiára kihegyezett, speciális taktikát, elvégre Párizsban egyetlen alkalommal lehet majd cserélni a három mérkőzésen, ami különösen ebben a fegyvernemben jelent nehéz feladatot. 

Megnyugtatásul: igazából úgy tűnik, szerencsére nem lehet rosszat húzni. Ez ugyanis egy nagy csapat. Na jó, búcsúzóul és utoljára legyen: Nagy-csapat! Hajrá, Dávid!

Nagy Dávid egyéni versenye (amennyiben indul) a párizsi olimpián július 28-én lesz, csapatban augusztus 2-án vív majd. Hajrá, Dávid!

agy Dávid hétfőn, a Facebook-oldalunkon megjelenő videóinterjújában arról is beszél, hogy miként készül Párizsra, mit szeretne elérni kortársaival – meg még sok minden egyebet. Figyeljétek Facebook-oldalunkat!)

Sztárok a páston

Kapcsolódó hírek

Magyarok Párizsban – Siklósi Gergely

Tizenöt vívónk lesz ott a párizsi olimpián. Őket mutatjuk be honlapunkon és social media felületeinken. Hajrá, magyar vívás! A sorozatot Siklósi Gergellyel folytatjuk!

Boros Péter a világ legidősebb aktív vívója

Bekerült a Guinness-rekordok könyvébe Boros Péter, a világ legidősebb aktív vívója. Aki továbbra sem pihen, 90 évesen is ott volt a hétvégi Csacsi Kupán.

Csacsi Kupa a “fellegekben”

Csák Attila szervezésében ismét megrendezték a veterán tőrözők Csacsi Kupáját. Újra különleges helyszínen, a visegrádi Fellegvár teraszán vívtak.

Kijelölték az Eb-csapatot

Boczkó Gábor szövetségi kapitány előterjesztése alapján kijelölte az MVSZ elnöksége a bázeli Eb-n részt vevő magyar válogatottat.

Magyarok Párizsban – Koch Máté

Tizenöt vívónk lesz ott a párizsi olimpián. Őket mutatjuk be honlapunkon és social media felületeinken. Hajrá, magyar vívás! A sorozatot Koch Mátéval folytatjuk!

Élő eredmények

Közelgő események