Márton Panka arany-, Pusztai Liza bronzérmes!

márc 13, 2021 | Hírek

Szenzációs vívással, világ- és olimpiai bajnokokat legyőzve nyerte meg Márton Anna a budapesti női kard Vk-versenyt, hasonló teljesítménnyel lett bronzérmes Pusztai Liza. Gratulálunk, jöhet a csapat!

Egészen kivételes teljesítménnyel, egészen kivételes sikert ért el a budapesti Gerevich-Kovács-Kárpáti női kard egyéni Világkupa-versenyén Pusztai Liza és Márton Anna. Klasszisaink olimpiai és világbajnokokat búcsúztatva, kimagasló vívással jutottak a BOK Csarnok késő délutáni négyes döntőjébe! 

Mielőtt teljes joggal hosszasan méltatnánk két kiválóságunkat, ejtsünk szót a többiekről. Különösen Katona Renátáról, aki két szép győzelmet aratott a 64 között, és nyolcaddöntőjével egyéni nemzetközi karrierje talán legjobb eredményét ért el, mielőtt a francia klasszis, Cecile Berder megálljt parancsolt neki. Pohl-Mikulik Júlia a legjobb 32-ig jutott, és tegnap méltatott három juniorunk, Keszei Kira, Szűcs Luca és Battai Sugár sem vallott szégyent, nekik a 64-be jutás is komoly fegyverténynek számít. Luca ráadásul egyetlen tussal maradt alul a jónevű román Pascuval szemben, Sugit pedig éppen Márton Panka győzte le, ami abszolút bocsánatos bűnnek számít…

Pusztai Liza öröme az olimpiai bajnok Zagunis legyőzése után.

És ezzel már vissza is tértünk Márton Annára és Pusztai Lizára, akik a nap két főszereplőjévé váltak. Kezdjük Panka sztorijával! Érte duplán aggódtunk, ugyanis decemberi térszalagszakadása óta egyetlen “próbaversenyen” indult idehaza. Battai Sugi ellen egy 15:4-gyel hangolt Gárdos Gábor tanítványa, majd a kellemetlen francia Vongsavady következetett. Minden rendben haladt, egészen 9:3-ig, amikoris Panka rossz térde megbicsaklott. Nagyon megijedtünk, talán még Pankánál is jobban, ő ugyanis 15:10-zel fejezte be az asszót, és ez már 16 közé jutást ért. A következő körben viszont egy olimpiai bajnok, a londoni játékok egyéni győztese, a koreai Kim várt rá. Rendkívül fordulatos derbi volt, eleinte az ázsiai vezetett, ám 4:6 után kilenc tust adott zsinórban a magyar! A koreaiak azonban nem a feladós fajtából valóak, mert 13:6-ról 13:12-re módosult az eredmény. Több méz viszont nem fért a madzagra, a BVSC klasszisa 15:12-vel búcsúztatta az olimpiai aranyérmest. A negyeddöntőben pedig igazi “örömjáték” következett, a nagyon erős orosz “új hullám” egyik legjobbjának, Nyikityinának mindössze 7 tust engedélyezett, majd a 15:7-et követően boldogan emelte magasba a karjait. 

Márton Anna így ünnepelte a négyes döntőbe jutását. 

Panka így nyilatkozott a négy közé jutás után: “A második asszóm után bevettem egy fájdalomcsillapítót, egyáltalán nem akartam a térdemmel foglalkozni. Nagyon örültem annak, hogy ilyen koncentráltan tudtam vívni, sokat jelent most számomra ez az érem, ráadásul Lizi is elődöntős, úgyhogy remek bemelegítés mindez a vasárnapi csapatversenyre, ahol ki szeretnénk harcolni az olimpiai részvételt.”

A női verseny magyar főszereplőinek öröme: Pusztai Liza és Márton Anna.

Pusztai Lizáé a másik történet, és az ugyancsak igazi sikersztorinak számít! Lizi is megküzdött az elmúlt hónapokban sérüléssel, betegséggel egyaránt, kíváncsian vártuk, milyen formában tér vissza a pástra. A kérdésre megkaptuk a választ: kiválóban! Az első két győzelméhez kétség sem férhetett. Előbb a francia Clapier-t 15:7-re, majd a német Limbachot 15:9-re verte Bódy István és Bódy Benjámin tanítványa. Utána viszont következtek a “nagy halak”, mi több a “hatalmas cápák”. Elsőként az amerikai Zagunis, aki – csekélység – két egyéni olimpiai, és négy világbajnoki arany büszke tulajdonosa. Lizi viszont a mi nagy tehetségünk, aki ismét hatalmasat alkotott. Az első félidőben remekül kezdett, a folytatásban viszont átvette az irányítást az amerikai klasszis, és 14:11-re átvette a vezetést. Több tust viszont nem adott… Liza egyenlített, majd egy hatalmas kvint parád riposzttal megfordította a meccset, és okkal ünnepelhetett. Majd mindezt nem sokkal később megismételhette! Az újabb skalp is “nagyvadé” volt, a 2018-as egyéni világbajnok orosz Pozdnyakovát verte “kisklasszisunk”. A magyar szinte végig irányította az asszót, remek tusokat adott, és 15:12-es sikere után együtt ünnepelhetett a dolgát addigra már elvégző csapattárssal, Márton Annával. 

Nem sokkal később honlapunknak pedig így nyilatkozott: “Fogalmam sincs, hogyan csináltam, de nagyon boldog vagyok! Az igazság az, hogy úgy éreztem, borzasztó formában voltam az elmúlt hetekben, úgyhogy magam is alaposan meglepődtem. Este vívunk egy jót Pankával, aztán következhet a holnapi csapatverseny!”

Márton Panka a döntőben is megállíthatatlanul vívott.

Melynek sorsolása a délután folyamán el is készült. A táblát végignézve elmondható, hogy alakulhatott volna szerencsésebben az olimpiai kvalifikáció szempontjából a sorsolás. Ám ne feledjük, sorsunk a saját kezünkben van. A nyolc közé jutás gyakorlatilag kötelező az indiaiak, majd a németek ellenében, a többit meg majd meglátjuk…

De térjünk vissza a remekül alakuló egyéni versenyre, melynek elődöntőjében egymással került szembe a két magyar! A két csapattárs értelemszerűen nem vívott egymással élet-halál harcot, bár természetesen Liza és Panka is egyaránt nyerni akart. Ez utóbbinak sikerült 15:9-re, és ezzel Pusztai Liza bronzéremmel zárta az “újranyitás” utáni első versenyt! 

A bajnok és a mester öröme. Márton Anna és Gárdos Gábor kettőse a "social distance" betartásával.

Panka pedig arannyal! Ráadásul kétséget sem hagyott afelől, hogy ezen a napon kimagaslik a mezőnyből. A világ legjobbjai közé tartozó francia Berdernek szemernyi esélyt sem hagyott Gárdos Gábor tanítványa, minden túlzás nélkül állítható, hogy még a 15:9-es végeredménynél is simábbnak tűnt az asszó. Panka nem egészen három hónappal térdszalag-szakadása után nyert nagyon erős Világkupa-versenyt, nem csoda, ha boldogan nyilatkozott az asszója után. 

“Nagyon kellett a lelkemnek ez a győzelem több okból is. Egyrészt rég nyertem Világkupa-versenyt, és ez nagyon kellemes érzés. Másrészt pedig nagy megerősítés ez számomra, hogy a térdemmel a jó gyógymódot választottuk, és teljes értékű a vívásom. Tényleg nagyon örülök, ám már most a holnapi csapatverseny jár a fejemben. Aztán, ha a lányokkal sikerül kiharcolni a tokiói kvótát, akkor felhőtlen lesz a boldogságom.”

Erre már nem kell sokat várni, a férfiak és a nők csapatversenyével ér véget vasárnap a budapesti kardhétvége.

Érmesek, csapattársak, elégedettek. Márton Anna és Pusztai Liza az eredményhirdetést követően.

Eredmények. Gerevich-Kovács-Kárpáti női kard egyéni Világkupa, 186 induló, BOK Csarnok. A legjobb 32 közé jutásért: Márton-Battai 15:4, Pusztai-Clapier (francia) 15:7, Katona-Stone (amerikai) 15:14, Pohl-Mikulik-Thompson (amerikai) 15:12, Szűcs-Pascu (román) 14:15, Keszei-Bashta (azeri) 6:15.

A legjobb 16 közé jutásért: Márton-Vongsavady (francia) 15:10, Pusztai-Limbach (német) 15:9, Katona-Funke (német) 15:9, Pohl-Mikulik-Voronyina (ukrán) 9:15.

Nyolcaddöntő: Márton-Kim (koreai) 15:12, Pusztai-Zagunis (amerikai) 15:14, Katona-Berder (francia) 11:15.

Negyeddöntő: Márton-Nyikityina (orosz) 15:7, Pusztai-Pozdnyakova (orosz) 15:12.

Elődöntő: Márton-Pusztai 15:9.

Döntő: Márton-Berder (francia) 15:9.

Végeredmény: 1. Márton Anna (edző: Gárdos Gábor), 2. Cecilia Berder (francia), 3. Pusztai Liza (edzők: Bódy István és Bódy Benjámin) és Yoon Jisu (koreai), …15. Katona Renáta, …31. Pohl-Mikulik Júlia, …42. Keszei Kira, …56. Battai Sugár, …58. Szűcs Luca, …93. Várhelyi Kata, 94. László Luca, …117. Báthory Kata, …127. Záhonyi Petra, …152. Missurai Pálma, …156. Beviz Dorottya.

Sztárok a páston

Kapcsolódó hírek

Eb-váró – Boczkó Gáborral

Boczkó Gábor szövetségi kapitány a csapatversenyekre fókuszál a kedden kezdődő bázeli Eb-n, és annak örül, hogy mindenki egészséges.

Magyarok Párizsban – Siklósi Gergely

Tizenöt vívónk lesz ott a párizsi olimpián. Őket mutatjuk be honlapunkon és social media felületeinken. Hajrá, magyar vívás! A sorozatot Siklósi Gergellyel folytatjuk!

Boros Péter a világ legidősebb aktív vívója

Bekerült a Guinness-rekordok könyvébe Boros Péter, a világ legidősebb aktív vívója. Aki továbbra sem pihen, 90 évesen is ott volt a hétvégi Csacsi Kupán.

Csacsi Kupa a “fellegekben”

Csák Attila szervezésében ismét megrendezték a veterán tőrözők Csacsi Kupáját. Újra különleges helyszínen, a visegrádi Fellegvár teraszán vívtak.

Magyarok Párizsban – Nagy Dávid

Tizenöt vívónk lesz ott a párizsi olimpián. Őket mutatjuk be honlapunkon és social media felületeinken. Hajrá, magyar vívás! A sorozatot Nagy Dáviddal folytatjuk!

Élő eredmények

Közelgő események