Megint megdől egy világrekord!

máj 16, 2019 | Hírek

A harmadik fegyvernem, a párbajtőr is megkezdi csapatban az olimpiai kvalifikációt. A férfiak Párizsban, a hölgyek Dubajban lépnek pástra Vk-n. Tőrben mindeközben Sanghajban lesz egyéni Grand Prix.

Lassan minden hétvégén rekordok dőlnek sportágunkban – idehaza és a nagyvilágban egyaránt. Ezen a víkenden ráaádásul egészen komoly fejezet íródík a vívás történetében. A párizsi férfi párbajtőr Világkupa egyéni számára ugyanis 373 nevezés érkezett, és ilyenre – amióta korlátozták a nemzetenkénti indulószámot – még sosem akadt példa. 

Mi több, közel ennyire sem. Érdekesség, kis számmisztika: a négy évvel ezelőtti hasonló kvalifikációs időszakban 324-en indultak a mindig is az egyik legnépszerűbbnek számító viadalon, és tavaly pontosan ugyanennyien léptek pástra. Hát most vagy ötvennel többen! Csapatban pedig a tavalyi 35-tel szemben idén 41 nevezés érkezett, azaz a vívás csak növekszik, és növekszik…

Ennek, persze, örülünk, de igazán csak akkor, ha mindeközben a magyar dominancia mit sem csökken legeredményesebb olimpiai sportágunkban… Ezért fognak dolgozni ezen a hétvégén párbajtőrözőink, és mi tagadás, nagyon nehéz feladatuk lesz. A férfiaknál a már említett párizsi egyéni verseny egyben az utolsó egyéni válogató lesz a nyári Európa-, és a budapesti világbajnokságra. A ranglistára tekintve pedig nem is lehet kérdéses, mennyi feszültség leplezik majd ennek okán valamennyi, a válogatásban érintett vívónkban. 

A szakvezetőknek pedig mindemellett azt kell tudatosítaniuk a válogatottakban, hogy az érthetően fontos egyéni érdekeket is felülírja a vasárnapi csapatverseny, ahol már közvetve az olimpiai szereplés lesz a tét. Ráadásul a mieienk címvédőként vágnak neki a párizsi állomásnak, így több pontjuk akkor sem lesz az aktuális világranglistán, ha történetesen újra megnyerik a versenyt. Ez lenne a legnagyobb bajunk, bár már itt tartanánk…

A Pierre de Coubertin csarnokban a maximális létszámú, tizenkét magyar párbajtőröző kezdi meg péntek reggel szereplését, és reméljük, minél többen “élik majd túl” a maratoninak ígérkező selejtezőnapot. 

A “fegyvernemtársak”, azaz a női párbajtőrözők ezen idő alatt dubajoznak, ám messze nem a szó mostanság, a szlengben használt értelmében. A földkerekség egyik leggazdagabb országa, az Egyesült Arab Emirátusok is helyet kért, és kapott a világ vívó versenynaptárában, és Dubajban közel 250 vívó kezdi meg pénteken a férfiakkal egyenértékű Világkupa-versenyét. A mezőnyben ott lesz hét magyar párbajtőröző is, természetesen Szász-Kovács Emese nélkül. Olimpiai bajnokunk ugyanis lassan a gyerekszoba berendezésére koncentrálhat, persze, bizonyosan szurkolni fog majd a csapattársaknak. 

Teszi mindezt velünk együtt, ugyanis ismét jár valamennyi magyar résztvevőnek messziről egy nagy: hajrá, magyarok!

Mindezt üzenjük természetesen a tőrözőknek is, akik ezen a hétvégén még messzebbre repültek, ugyanis Sanghajban szerepelnek olimpiai kvalifikáló egyéni Grand Prix-versenyen. És mivel ebben a szakágban lesz tán legnehezebb kivívni a tokiói csapatrészvételt, így kiemelten fontos lenne a kimagasló egyéni szereplés legjobbjainknak. A nagyon erős mezőnyben ott lesz öt magyar hölgy és két úr, a hétvégét a nők kezdik, pénteken, magyar idő szerint kora hajnalban rajtolnak a selejtezők. 

Sztárok a páston
2024. MÁJUS 23. (CSÜTÖRTÖK) | LUDOVIKA ARÉNA

Kapcsolódó hírek

Bronzérmes a férfi kardcsapat

Folytatta remek sorozatát a férfi kardcsapat! Szatmári András nélkül is érmet nyert, harmadik lett a madridi Világkupa-versenyen, gratulálunk!

Ezúttal 9. hely jutott férfi párbajtőrben

Az Andrásfi Tibor, Koch Máté, Nagy Dávid, Siklósi Gergely összeállítású férfi párbajtőrcsapat a kilencedik helyen végzett a párizsi Világkupán.

Elszalasztott esély – 9. hely

Majdnem olimpiai bajnokot vert, két párizsi indulót győzött le, mégis 9. lett a magyar női párbajtőr-válogatott a fujairahi csapat Világkupán.

Hetedik a női kardcsapat

Hetedik helyen végzett a Battai Sugár, Márton Anna, Pusztai Liza, Szűcs Luca összeállítású női kardcsapat a plovdivi Világkupán.

Dani 16, Flóra 32, Dóra 64

Dósa Dani nyolcaddöntőig jutott a sanghaji tőr Grand Prix-n, másik olimpikonunk, Pásztor Flóra 32-ben, Lupkovics Dóra 64-ben búcsúzott.

Élő eredmények

Közelgő események

LIVESTREAM