Micsoda nők! – Anna arany-, Dorci ezüstérmes a kadet Eb-n

febr 22, 2024 | Hírek, Kiemelt hírek

A nápolyi kadet Eb nyitónapján a hölgyek játszották a főszerepet. Női tőrben Kollár Anna arany-, női kardban Csonka Dorottya ezüstérmet nyert! Gratulálunk a remek kezdéshez!

Tizenegy év után nyert ismét aranyérmet magyar női tőröző kadet Európa-bajnokságon, akinek a mestere negyvenegy, azaz 41 évvel ezelőtt szerezte tanítványával az első érmét korosztályos világversenyen! A kivételes eset két főszereplője Kollár Anna és Beliczay Sándor. A Törekvés tehetsége tavaly bronzot szerzett a hasonló, tallinni eseményen, most ezt fényesítette aranyra. Méghozzá egészen kivételes teljesítménnyel! Veretlen csoportkörét követően a direkt kieséses szakaszban is alig tudták megszorítani, pontosabban azért két, 15:13-as meccse akadt – az egyik a fináléban az olasz Berretta ellen -, de azokban az asszókban is végig ő irányította a mérkőzést. 11 esztendeje a budapesti Eb-n nyert Mesteri Viktória, ám Anna edzője ennél is különlegesebb rekorddal büszkélkedhet. Beliczay Sándor ugyanis 41 éve nyerte mesterként az első érmét tanítványával, Érsek Zsolttal korosztályos világversenyen.  Anna és a mester különleges teljesítménye egyaránt a legnagyobb gratulációt érdemli, előbbi így foglalta össze a napját honlapunknak:

Kollár Anna – egy kadet Európa-bajnok öröme.

“Végig élveztem a vívást, úgy éreztem, hogy nagyon jól ment egész nap, és fejben is kellőképpen koncentrált voltam. Már a múlt heti, mátraházi edzőtáborban is minden stimmelt, vártam az Európa-bajnokságot, és jó eredményt akartam elérni, sikerült… Örülök, hogy az olasz elleni döntőben is koncentrált tudtam maradni. Amikor 14:11-ről 14:13-ra feljött, akkor is tudatosan szakítottam meg az asszót, és végül sikerült egy előre eltervezett akcióval befejezni a meccset. Nagyon boldog vagyok, várom az Eb további versenyeit.” – nyilatkozta Anna, aki kadet csapatban, és juniorban is szerepel majd Nápolyban. A többiekről: Simon Borbála a 32, Bartus Claudia és Szeverényi Sára a 64 között búcsúzott. 

Csonka Dorottya nagyszerű ezüstnek örülhetett.

Anna aranyát az esti órákban követte Dorci ezüstje, ám mielőtt Csonka Dorottyát méltatnánk, kezdjük a szakág dicséretével. Valamennyi női kardozónk eljutott ugyanis a nyolcaddöntőig, Tóth Nadin a hetedik helyen végzett, és szépen szerepelt Szabó Polli, továbbá a fiatal Rácz Brigitta is. A legnagyobb dicséret azonban a Vasas tehetségének, Kósa Miklós tanítványának jár, aki nagyszerű vívással érte el pályafutása eddigi legjobb eredményét ezzel az ezüstéremmel. Veretlen csoportkörét követően kicsit ránk ijesztett, mert a direkt kieséses folytatás első asszójában 14:14-re állt a meccse azzal a francia riválisával szemben, akit a csoportban 5:0-ra vert… Aztán viszont beadta a győztes tust, és ettől kezdve a döntőig nem volt megállás! 15:11 volt a fináléig a legszorosabb meccse. Ott viszont éppen ennyire szenvedett vereséget az olasz Moccitól, és először nem is tudott igazán örülni az ezüstérmének…

“Sajnálom a döntőt, most még nagyon… Persze, biztosan fogok tudni majd örülni ennek az ezüstéremnek, de jelenleg vegyesek az érzéseim. Nagyon kabalás vagyok, mindig félek a direkt kieséses szakasz első meccsétől, ha jól megy a vívás a csoportkörben, és most is nehezen hoztam a meccsemet a 32 között. Aztán viszont felszabadultam, és sokszor meg is tudtam csinálni, amit elképzeltem, legalábbis a döntőig feltétlenül… Jöhet a csapatverseny, és ott végre meg szeretném szerezni a kadet Európa-bajnoki aranyérmemet, mert ezüstből már van egyéniben és csapatban is…” – nyilatkozta honlapunknak Csonka Dorottya.

Anna és Dorci – arany és ezüst a kadet Eb nyitónapján.

Remekül sikerült tehát a kezdés a korosztályos Európa-bajnokságon, és ennek tudatában igazából nem is foglalkoztunk azzal, hogy a körülmények, bizony elég érdekesek itt, Nápolyban. Vagy fogalmazhatunk úgy is: dél-olaszosak… Az hagyján, hogy a Palavesuvio környékén elképesztően szemetes a környék. Az is belefér, hogy a két kisteremben nincs fűtés, és mivel éjszaka öt fokig lemegy a hőmérséklet, továbbá nappal sincs több tizenötnél, így ott kifejezetten hideg van. Az már viszont kicsit túlzás volt, hogy a versenylap végig késésekkel telt, és az utolsó eredményhirdetésnek este tíz körül lett vége. Végül a “hab a tortán” az volt, hogy a válogatott hivatalos szálláshelyének étterme bezárt, mire visszatért küldöttségünk, így az egész napot végig vívó versenyzők vacsora nélkül maradtak volna, ha kora éjjel nem intézkedik Tamás Henriette csapatvezető… 

Zárjuk a nap összefoglalóját a férfi párbajtőrrel. Szokatlan, de ilyen is megtörténhet – ezúttal, ezen a napon ez a fegyvernem volt a “gyenge láncszem”. Azonnal tegyük hozzá, hogy ez szökőévente, vagy annál is ritkábban fordul elő a fegyvernemmel, de hát végül is szökőévet írunk… A legjobban Kelemen Boldizsár szerepelt, aki nyolcaddöntőig jutott, a 32-ben búcsúzott Taivainen Bence és Kiss Donát, a 64 között esett ki Antal Máté. Csapatban jöhet a javítás, bizonyosan így is történik majd mindez!

A kadet Európa-bajnokság pénteken a női párbajtőrözők (Horváth Lotti, Rózsás Júlia, Szilárd Anna, Terhes Hanna), a férfi tőrözők (Bodor Áron, Kosztolányi Hunor, Sommer Marcell, Zsögön Andor) és a férfi kardozók (Berkeszi Dániel, Csoba Botond, Fabó Ákos, Kovács Lőrinc) egyéni versenyével folytatódik. Hajrá, magyarok!

Eredmények. Kadet férfi párbajtőr Európa-bajnokság, Nápoly, 127 induló. A csoportmérkőzéseken: Kiss Donát 6 gőzelem/0 vereség, Kelemen Boldizsár 5/1, Taivainen Bence 4/1, Antal Máté 3/3 (valamennyien továbbjutottak).

A legjobb 64 közé jutásért: Antal-Piraux (belga) 15:7.

A legjobb 32 közé jutásért: Kiss-Hummel (német) 15:9, Kelemen-Kozlov (észt) 15:13, Taivainen-Esiovwa-Thompson (brit) 15:10, Antal-Erolcevik (török) 10:15. 

A legjobb 16 közé jutásért: Kelemen-Csokasz (görög) 15:12, Kiss-Sunder Rajan (brit) 9:15, Taivainen-Mitrail (francia) 13:15.

Nyolcaddöntő: Kelemen-Queiroli (olasz) 6:15.

Végeredmény: 1. Michele Queiroli (olasz), 2. Sameer Sunder Rajan (brit), 3. Doruk Erolcevik (török) és Thed Mitrail (francia), …12. Kelemen Boldizsár, …20. Kiss Donát, …25. Taivainen Bence, …53. Antal Máté.

Kadet női tőr Európa-bajnokság, Nápoly, 90 induló. A csoportmérkőzéseken: Kollár Anna 6 győzelem/0 vereség, Szeverényi Sára 4/2, Simon Borbála 2/3, Bartus Klaudia 2/4 (valamennyien továbbjutottak).

A legjobb 64 közé jutásért: Bartus-Gomirato Blanco (spanyol) 15:9.

A legjobb 32 közé jutásért: Kollár-Eliava (grúz) 15:3, Simon-Ormane (lett) 15:7, Szeverényi-Prats (francia) 12:15, Bartus-Kus (lengyel) 7:15.

A legjobb 16 közé jutásért: Kollár-Prats (francia) 15:4, Simon-Kuritzky (izraeli) 3:15.

Nyolcaddöntő: Kollár-Fattori (olasz) 15:8.

Negyeddöntő: Kollár-Wojtas (lengyel) 15:13.

Elődöntő: Kollár-Senic (moldáv) 15:6.

Döntő: Kollár-Berretta (olasz) 15:13.

Végeredmény: 1. Kollár Anna (edző: Beliczay Sándor, válogatott edző: Salamon Beatrix), 2. Mariavittoria Berretta (olasz), 3. Natasza Kus (lengyel) és Adeline Senic (moldáv), …32. Simon Borbála, …41. Szeverényi Sára, …63. Bartus Claudia.

Kadet női kard Európa-bajnokság, Nápoly, 63 induló. A csoportmérkőzéseken: Szabó Polli 6 győzelem/0 vereség, Csonka Dorottya 6/0, Rácz Brigitta 6/0, Tóth Nadin 5/1 (valamennyien toivábbjutottak).

A legjobb 16 közé jutásért: Rácz-Ahmadova (azeri) 15:5, Csonka-Wullus (francia) 15:14, Tóth-Ozgonul (török) 15:7, Szabó-Geatara (román) 15:12.

Nyolcaddöntő: Csonka-Babando (francia) 15:11, Tóth-Sutton (brit) 15:13, Szabó-Kuvaeva (grúz) 12:15, Rácz-Lentini (olasz) 11:15.

Negyeddöntő: Csonka-Stangoni (olasz) 15:8, Tóth-Kuvaeva (grúz) 10:15.

Elődöntő: Csonka-Kuvaeva (grúz) 15:11.

Döntő: Csonka-Mocci (olasz) 11:15.

Végeredmény: 1. Vittoria Mocci (olasz), 2. Csonka Dorottya (edző: Kósa Miklós, válogatott edző: Kovács Laura), 3. Francesca Lentini (olasz) és Alexandra Kuvaeva (grúz), …7. Tóth Nadin (edző: Varga József, válogatott edző: Kovács Laura), …9. Szabó Polli, 10. Rácz Brigitta.

BANNER 341X200

Kapcsolódó hírek

Péntek, majdnem 13, és balszerencsés

A rijádi kadet és junior világbajnokság nyitónapján a junior tőrözők léptek pástra, két magyar jutott el a legjobb 32-ig. Jöhet a sikeresebb folytatás!

Minden készen áll – kezdenek a junior tőrözők

A junior férfi és női tőrözők egyéni versenyével kezdődik pénteken Rijádban a kadet és junior világbajnokság. Minden készen áll, hajrá, magyarok!

Honvédelmi Sportszövetség – Pályázati Felhívások 2024

Kiírásra kerültek a Honvédelmi Sportszövetség – a továbbiakban HS – 2024. évi pályázati felhívásai! A korábbi évek gyakorlatának megfelelően a pályázat benyújtása az online támogatáskezelő rendszerben lehetséges. Pályázati Felhívások...

Rajt Rijádban!

Két nap múlva kezdődik Szaúd-Arábiában a kadet és junior világbajnokság. Csütörtöktől a helyszínről jelentkezünk, mindenről beszámolunk. Hajrá, magyar vívás!

Kiutazó és kitüntetés

Sok sikert kívánt a vezetőség a kadet és junior világbajnokságra utazó magyar küldöttségnek, továbbá Csampa Zsolt európai Fair Play-díjat adott át Horváth Gergőnek.

Élő eredmények

Közelgő események