Nagy elődök jeles utódai

márc 20, 2024 | Hírek, Kiemelt hírek

A három kardóriás, Gerevich Aladár, Kárpáti Rudolf és Kovács Pál utódai lépnek pástra a hét végén. A világ egyik legerősebb férfi kard Világkupája következik a BOK csarnokban. Hajrá, magyarok!

A magyar kardvívás XX. százada legnagyobb egyéniségeinek, a mindösszesen 19 olimpiai aranyérmet nyerő Gerevich Aladár, Kárpáti Rudolf és Kovács Pál emlékére rendezzük a budapesti férfi kard Világkupa egyéni versenyét, míg az edzőzseni Zarándi Csaba tiszteletének adózunk a Vk csapatversenyével. A XXI. századi utódok pedig méltóak a legnagyobbakhoz. Szilágyi Áron háromszoros egyéni olimpiai bajnokként e téren már felül is múlta az elődöket. Vele kiegészülve Szatmári András egyéni és csapatvilágbajnokként, Decsi Tamás kétszeres csapat világbajnokként, Gémesi Csanád világbajnokként alkotja jelenleg a vb-címvédő magyar válogatottat. A magyar esélyesek kapcsán említsük meg e fenti felsorolás mellett a korábbi vb-ezüstérmes Iliász Nikolászt, továbbá a szezonban Világkupa-döntőt szerző, fiatal Rabb Krisztiánt.

A helsinki olimpia (1952) aranyérmes magyar kardcsapata, benne balról Kovács Pál és Kárpáti Rudolf, jobbról a harmadik Gerevich Aladár.

A 2023-as milánói világbajnokság aranyérmes kardcsapata: Gémesi Csanád, Szilágyi Áron, Decsi Tamás, Szatmári András.

Ezen írásunkban csapatunk helyzetével, esélyeivel, a budapesti Világkupa jelentőségével foglalkozunk – kicsit már párizsi és szakmai szemmel nézve mindezt. Decsi András válogatott edzőt kérdeztük erről. Csütörtöki beharangozónkban pedig a verseny múltját és jelenét elevenítjük fel, a hatalmas és bivalyerős mezőnyt szemlézzük. 

“A hazai versenyeknek mindig más az atmoszférája, a jelentősége. Ritkán adatik meg, hogy nagy, nemzetközi eseményen mutassuk meg idehaza, mit tudunk. Nagyszerű lenne, ha ott lehetnénk a nap végén az emelt páston, és megtelne a lelátó, ez biztos, hogy plusz motivációt adna a fiúknak. Természetesen a vasárnapi csapatversenyre célzok, igyekszem mindig ebből a szempontból megközelíteni a dolgokat. Az egyéni az más világ, ott ki-ki a saját céljaiért lép pástra” – nyilatkozta honlapunknak Decsi András, a férfi kardválogatott, egyben Szilágyi Áron edzője. 

Decsi András, a magyar kardválogatott és Szilágyi Áron edzője.

“Az olimpia szempontjából természetesen minden egyes versenynek megvan a maga jelentősége. Mi, szerencsére, már gyorsan bebiztosítottuk a párizsi helyünket, de ettől függetlenül minden egyes viadalból, sőt, minden egyes mérkőzésből le lehet és le kell vonni a megfelelő következtetést. Még akkor is, ha az különösebben nem befolyásolja a végeredményt, illetve az olimpiai besorolást. A mostani hétvége mellett mindössze kétszer vívunk csapatban az olimpiáig, úgyhogy itt már nincs helye a kísérletezgetésnek.” –  mondta a válogatott edzője a Világkupa csapatversenyének tétjéről. 

A szakembert a felkészülésről, illetve világbajnok csapatunk egészségéről, az összeállításról is kérdeztük. “Ez lesz a harmadik versenyünk alig több, mint egy hónap alatt, ennek megfelelően állítottuk össze a felkészülésünket. Kétszer edzőtáboroztunk Telkiben, Budapesten pedig a megszokott helyszíneinken zajlanak még most is a tréningek. Nem is lehet kérdés a számomra, hogy a ‘győztes csapaton ne változtass’ elv alapján gondolkozom, ennek megfelelően kell megtalálni mindenkinek az optimális feladatát a válogatottban. Szerencsére mindenki egészséges, remélem, ez nem is változik ebben a néhány napban. A verseny után jöhet egy kis szusszanás, aztán belevágunk az olimpiai felkészülés utolsó szakaszába.”

A hétvége során ingyenes a belépés a BOK Sportcsarnokba, itt a lehetőség arra, hogy szombaton és vasárnap élőben, testközelből szurkolhasson mindenki Szilágyi Áronnak és társainak. Várunk mindenkit, hajrá, magyarok!

A Világkupa helyszíne: BOK Csarnok, 1146. Budapest, Dózsa György út 1.

A Világkupa programja. Március 22., péntek, 10.00: selejtezők (a versenynap várható befejezése 16 óra). 

Március 23., szombat: 64-es, direkt kieséses tábla. 17.00: elődöntők, döntők.

Március 24., vasárnap: a csapatmérkőzések a nap során folyamatosan zajlanak. A magyar csapat a legjobb 16 között kezd. Pontos időpont a szombati sorsolást követően. 17.00: 3. helyért,döntő. 

Sztárok a páston
2024. MÁJUS 23. (CSÜTÖRTÖK) | LUDOVIKA ARÉNA

Kapcsolódó hírek

Dánielfy Gergő és Kocsis Alexandra a két Sztárvívó

Nagyszerű hangulatban zajlott a SztárVívás a Ludovika Arénában. A férfiaknál Dánielfy Gergő, a nőknél Kocsis Alexandra lett a vívósztár. Gratulálunk!

Országos bajnokság – világklasszisokkal

Új időpontban, új helyszínen, ám ha lehetséges, még nagyobb tétért zajlik majd péntektől vasárnapig az országos bajnokság a Ludovika Arénán.

Magyarokkal kezdődik a világranglista

Koch Máté az első, Siklósi Gergely a második helyen áll a párbajtőr világranglistán! Ilyen sem volt magyar részről évtizedek óta!

Jön a Sztárvívás!

Következik a “Sztárok a páston”! A Ludovika Arénában csütörtökön délután fél 6-tól következik a sztárok versenye – az országos bajnokság előestéjén.

A válogatás szabályai

A hétvégi országos bajnokság után következő elnökségi ülésen véglegesítik a magyar válogatottat az Európa-bajnokságra, illetve az olimpiára. Ennek folyamatáról írunk.

Élő eredmények

Közelgő események