Nagyszerű kardezüst Tbilisziből

febr 11, 2024 | Hírek, Kiemelt hírek

Szilágyi Áron egyéni aranya után ezüstérmet nyert a magyar férfi kardcsapat a tbiliszi Világkupán. Ezzel továbbra is vezeti a válogatott az olimpiai kvalifikációs világranglistán.

Egyetlen tus hiányzott, de tulajdonképpen fene bánja, majd Párizsban… A Decsi Tamás, Gémesi Csanád, Szatmári András, Szilágyi Áron összeállítású magyar férfi kardcsapat, az év válogatottja az egyéni sportágakban, ismét kivételeset nyújtott. A tbiliszi Világkupán elképesztő magabiztossággal jutott el a döntőig, ahol hajszálnyi hiányzott az aranyéremhez – a nagy rivális Korea 45:44-re nyerte a finálét. Mielőtt felidéznénk a részleteket, olvassuk, miként értékelt nem sokkal a végét követően Decsi András, a válogatott vezető edzője. 

Ezüstérmes nagycsapatunk: Gémesi Csanád, Szilágyi Áron, Decsi Tamás, Szatmári András.

“Remek hétvége volt, még akkor is, ha nehezen tudok napirendre térni a döntőben történtek felett. Maradjunk annyiban, hogy a szememben ez a csapat megnyerte a versenyt, aztán értse ezt mindenki úgy, ahogy akarja… Áron fantasztikus szombati vívása után kicsit féltettem a fiúkat, de ismét nagyszerűen tette mindenki a dolgát. A törököket nem vehetjük félvállról, ez ismét kiderült. Viszont amilyen magabiztosan hoztuk a folytatást Egyiptom, és a minket legutóbb legyőző Egyesült Államok ellen, az mintaszerű volt. A Korea elleni döntőben Csanád első két, elvesztett meccse után is bíztam benne. Akadt, hogy ilyen szituációban már lecseréltem, Tomi most is készen állt. De láttam Csanádon, hogy képes a bravúrra. A végét meg inkább hagyjuk, maradjunk annyiban, hogy ismét igazolta ez a válogatott, hogy a világ egyik legjobbja, ha nem a legjobbja…”

És akkor a tényekről. A nyolcaddöntőben a kellemetlen törökök ismét megnehezítették a dolgunkat, de mindenki tette a dolgát. Utána pedig egyszerűen remekeltek a mieink. A nagyon erőssé váló egyiptomiak és az amerikaiak sem tudták megnehezíteni a döntő felé vezető utat, a 45:33 és a 45:31 valóban igazán tekintélyt parancsoló siker volt. 

Gémesi Csanád ismét nagyszerű csapatembernek bizonyult.

Aztán a döntő, természetesen ismét Korea ellen, számos fordulatot hozott. A találkozó kétharmadánál 30:20-ra is vezettek az ázsiaiak. Ám ekkor Csanád egy elképesztő, 15:4-es fordítással mindent visszahozott – a korábbi egyéni világbajnok Gu ellenében. Az egész nap stabil teljesítményt nyújtó Szatmári András aztán 40:38-cal adta át Áronnak a stafétát, és 44:42-re is vezettünk. A folytatásról aztán sokat elárulnak a vezetőedző szavai, de mi maradjunk a tényeknél… Korea 45:44-re fordított, a mieink ezüstérmesek lettek. 

Saber Men In photo: HUN Photo Alegni/BizziTeam

Ezzel pedig, két versennyel az olimpiai csapatkvalifikáció zárása előtt továbbra is vezetik a kvótaszerző világranglistát. 

Eredmények. Férfi kardcsapat Világkupa, Tbiliszi, 22 induló. Nyolcaddöntő: Magyarország-Törökország 45:38 (Gémesi +3, Szatmári +3, Szilágyi +1).

Negyeddöntő: Magyarország-Egyiptom 45:33 (Gémesi +6, Szatmári +4, Szilágyi +2).

Elődöntő: Magyarország-Egyesült Államok 45:31 (Szilágyi +9, Szatmári +6, Gémesi -1).

Döntő: Magyarország-Korea 44:45 (Gémesi +5, Szatmári -1, Szilágyi -5).

Végeredmény: 1. Korea, 2. Magyarország (Decsi Tamás, Gémesi Csanád, Szatmári András, Szilágyi Áron, válogatott edző: Decsi András, edzők: Decsi István, Navarrete József, Gárdos Gábor, Decsi András), 3. Egyesült Államok.

Sztárok a páston
2024. MÁJUS 23. (CSÜTÖRTÖK) | LUDOVIKA ARÉNA

Kapcsolódó hírek

Harmadik hely az éremtáblán

Befejeződött a veterán Európa-bajnokság, a magyar küldöttség két arany- és két ezüstéremmel az éremtáblázat harmadik helyén végzett, gratulálunk!

Juniorban is előválogattak

A párbajtőrözők előválogatójával már májusban elkezdődött a 2024/25-ös szezon. A junioroknál a győzelmet Császár Zoltán és Gachályi Gréta szerezte meg.

Újabb arany és ezüst a veterán Eb-n

A férfi kardcsapat arany-, az idősebb férfi tőrcsapat ezüstérmet nyert a belgiumi veterán Európa-bajnokságon, gratulálunk!


A jövő elkezdődött

A párbajtőrözők előválogatójával már májusban elkezdődött a 2024/25-ös szezon. A győzelmet Petrovszki Áron (Honvéd) és Terhes Hanna (Diósgyőr) szerezte meg.

Arany és ezüst a veterán Eb-n

A női tőrcsapat arany-, a férfi párbajtőrcsapat ezüstérmet nyert a belgiumi veterán Európa-bajnokságon, gratulálunk!


Élő eredmények

Közelgő események

LIVESTREAM