Nagyszerű nap: két ezüst, egy bronz

jún 20, 2024 | Hírek, Kiemelt hírek

Pusztai Liza és Siklósi Gergely ezüst-, Andrásfi Tibor bronzérmet nyert a bázeli Európa-bajnokságon. Gratulálunk a vívóknak és az edzőknek!

A hármas lett a csütörtök kulcsszáma a bázeli Európa-bajnokságon. A harmadik versenynapon, három érmet nyert a magyar küldöttség, három férfi párbajtőrözőnk jutott a legjobb nyolc közé – azaz remek napot zárt a magyar vívás! Férfi párbajtőrözőinknél igen magasra volt téve a léc, lévén Koch Máté a világranglista első, Siklósi Gergely a második helyéről várta a kontinensviadalt. Vívóink azonban gond nélkül vitték ezt a “magasságot” is. Igaz, Nagy Dávid a csoportkör után búcsúzott, viszont a direkt kieséses szakaszban külföldi párbajtőröző egyetlen egyszer győzött le magyart – igaz, a legvégén… -, márpedig ez ritka nagy bravúr! Izgalmas momentumok akadtak a nap folyamán, az azért igaz… Koch Máté ellen a lengyel Bielec a 16-ért 11:4-ről 11:10-re zárkózott, hiába. Utána világbajnokunk a 8-ért 8:10-ről fordított 15:10-re az izraeli Sarid ellen. Siklósi Geri a 16-ért hosszabbítás után győzött 13:12-re az észt Salmmal szemben úgy, hogy elképesztő higgadtsággal fejezte be az asszóját. Andrásfi Tibi pedig az éremért ugyancsak a hosszabbításban nyert 10:9-re, igaz Koch Máté ellenében, aki ezzel az ötödik helyen végzett… 

Siklósi Geri okkal mosolygott Bázelben….

Nagyszerűen vívtak a mieink egész nap, már-már az az érzése volt az embernek, hogy kár a magyar-magyar elődöntőért, elvégre aranymeccs is lehetett volna Geri és Tibi összecsapása. Dancsházy-Nagy Tamás világbajnok és olimpiai ezüstérmes tanítványa nyerte a házimeccset 15:9-re, és jöhetett a finálé a francia Luidgi Midelton ellen. Ekkor következett be a napi egyetlen magyar-külföldi vereség… De ezen a meccsen sem múlott sokon a siker. Geri 8:13-ról jött vissza, de a befejezés ezúttal nem sikerült a nagyon izgalmas meccsen, 13:15 lett a vége. 

Andrásfi Tibi és Koch Máté negyeddöntős ölelése.

Az eredményhirdetés után ugyanakkor okkal nyilatkozott elégedetten honvédos klasszisunk, akinek most már világ-, olimpiai és Európa-bajnoki érme is van egyéniben: “Jobb lett volna világ- és Európa-bajnokként nyilatkozni, de azért így sem lehetek bosszús. Ráadásul úgy lettem második, hogy messze nem éreztem százszázalékosnak a formámat, még ha kívülről esetleg ez nem is látszott. A döntőben is úgy gondoltam, hogy sikerül fordítanom, most így alakult. Jöhet a csapatverseny itt, Bázelben, aztán a párizsi olimpia. Készen állok, készen állunk”. 

Andrásfi Tibi, a BVSC vívója, édesapja tanítványa, aki talán eddigi legjobb egyéni eredményét érte el, így nyilatkozott honlapunknak az elődöntőt követően: “Világversenyen ez az első érmem egyéniben, úgyhogy nagyon örülök. Kadetban, juniorban és felnőttben is voltam már nyolc között, de most vagyok először dobogós. Nagyszerű érzés, ráadásul jól is ment a vívás. A világ legjobbjaival, csapattársaimmal kerültem össze az utolsó két asszómban, egyszer nyertem, egyszer kikaptam. Szép nap volt a mai nap, jöhet a csapat, aztán meg az olimpia!”

Pusztai Liza hét év után állhatott ismét Eb-dobogóra.

Női kardban Pusztai Liza bizonyította ismét klasszisát. A BVSC vívója, Ravasz Etele tanítványa még mindig csupán 23 esztendős, ám már 2017-ben, 16 évesen szerzett Tbilisziben bravúros Európa-bajnoki bronzérmet. Most ezt is túlszárnyalta! Liza egész nap rendkívül kiegyensúlyozottan és jól vívott, meg merjük kockáztatni: rég láttuk ennyire összeszedettnek, és ez nagyszerű így, nagyjából 40 nappal az olimpia előtt. A legjobb nyolcig meg sem tudták szorítani, 15:8-ra, illetve 15:9-re hozta az asszóját, majd az éremért, és az elődöntőért igazi bravúrok következtek. Mind az olasz Battiston (15:13), mind a spanyol Navarro (15:11) magabiztos legyőzése komoly fegyverténynek számít. Ezek után a döntő sem tűnt lehetetlen küldetésnek, de ezúttal a nagyszerű napot kifogó spanyol Perez Cuenca be tudta fejezni egy 15:13-mal az asszót. Az eredmény ugyanakkor Liza eddigi egyéni legjobbja, és ő is igen vidáman nyilatkozott honlapunknak. 

“Nagyon kicsi voltam annál a tbiliszi Eb-bronzéremnél, ezt az ezüstöt egész másként élem meg. De talán még boldogabb vagyok, mint akkor, mert nagyon kellett már ez az egyéni siker, hogy elhiggyem, képes vagyok minderre, és meglegyen a kellő önbizalmam. Szakmailag is remélem, hogy elégedettek velem az edzők, végre jó tusokat adtam, meg tudtam csinálni azt, amit elterveztem. Úgyhogy most nagyon várom a folytatást, előbb itt Bázelben, aztán kicsi odébb, Párizsban!”

A többiekről: Márton Anna a fegyvernem másik klasszisával, a francia Apithy-Brunet-vel került össze a 32 között, és rendkívül színvonalas meccsen kapott ki 15:14-re. Ugyanott és ugyanennyire maradt alul Battai Sugi a belga Courteynnel szemben, míg Szűcs Luca a 64-ben búcsúzott, a bolgár Hramova győzte le, ugyancsak 15:14-re…

Az Európa-bajnokság péntektől a csapatversenyekkel folytatódik. A férfi tőrözők és a női párbajtőrözők kezdenek, hajrá, magyarok!

Eredmények. Európa-bajnokság, Bázel. 

Férfi párbajtőr egyéni, 100 induló. A csoportmérkőzéseken: Koch Máté 5 győzelem/1 vereség, Siklósi Gergely 4/2, Andrásfi Tibor 3/3 (továbbjutottak), Nagy Dávid 1/4 (kiesett).

A legjobb 32 közé jutásért: Koch-Cimini (olasz) 10:6, Siklósi-Giannotte (luxemburgi) 15:11, Andrásfi-M. Frazao (portugál) 15:12.

A legjobb 16 közé jutásért: Koch-Bielec (lengyel) 15:11, Andrásfi-Cohen (izraeli) 15:8, Siklósi-Salm (észt) 13:12.

Nyolcaddöntő: Koch-Sarid (izraeli) 15:10, Andrásfi-Mahringer (osztrák) 15:12, Siklósi-Romero (spanyol) 15:13.

Negyeddöntő: Andrásfi-Koch 10:9, Siklósi-Bayard (svájci) 15:11.

Elődöntő: Siklósi-Andrásfi 15:9.

Döntő: Siklósi-Midelton (francia) 13:15.

Végeredmény: 1. Luidgi Midelton (francia), 2. Siklósi Gergely (edző és válogatott edző: Dancsházy-Nagy Tamás), 3. Andrásfi Tibor (edző: id. Andrásfi Tibor, válogatott edző: Dancsházy-Nagy Tamás) és Ian Hauri (svájci), 5. Koch Máté (edző: Boczkó Gábor, válogatott edző: Dancsházy-Nagy Tamás), …82. Nagy Dávid.

Női kard egyéni, 52 induló. A csoportmérkőzéseken: Pusztai Liza 5 győzelem/1 vereség, Battai Sugár 4/1, Szűcs Luca 3/3, Márton Anna 2/3 (valamennyien továbbjutottak).

A legjobb 32 közé jutásért: Márton-Kozaczuk (lengyel) 15:7, Szűcs-Hramova (bolgár) 14:15.

A legjobb 16 közé jutásért: Pusztai-Kaszpjarovics (azeri) 15:8, Battai-Corteyn (belga) 14:15, Márton-Apithy-Brunet (francia) 14:15.

Nyolcaddöntő: Pusztai-Zsizsieisvili (grúz) 15:9.

Negyeddöntő: Pusztai-Battiston (olasz) 15:13. 

Elődöntő: Pusztai-Navarro (spanyol) 15:11.

Döntő: Pusztai-Perez Cuenca (spanyol) 13:15.

Végeredmény: 1. Celia Perez Cuenca (spanyol), 2. Pusztai Liza (edző: Ravasz Etele, válogatott edző: Gárdos Gábor), 3. Araceli Navarro (spanyol) és Zuzanna Cieslar (lengyel), …17. Battai Sugár, …30. Márton Anna, …33. Szűcs Luca.

Sztárok a páston

Kapcsolódó hírek

SZURKOLJATOK NEKÜNK!

A magyar válogatott nevében köszönjük a csaknem 35 ezer like-ot, a 80 ezer kattintást, és az 1,3 millió elérést, amely 15 olimpikon vívónk bemutatását kísérte.

Petschauer Attila emlékének adóztunk

A tragikus sorsú, kétszeres olimpiai bajnokról emlékeztünk meg – többek között válogatott vívók, Izrael nagykövete és Csampa Zsolt elnök társaságában.

Útra készen az olimpiai csapat!

A magyar sportélet legmagasabb rangú vezetőivel és a média képviselőivel találkozott kedden a párizsi olimpiai vívódelegáció.

Elhunyt Solti Antal

Rövid betegség után, 75 éves korában elhunyt Solti Antal, a magyar tőrvívás meghatározó egyénisége. Az MVSZ és az FTC a mestert saját halottjának tekinti.

Magyarok Párizsban – Muhari Eszter

Tizenöt vívónk lesz ott a párizsi olimpián. Őket mutatjuk be honlapunkon és social media felületeinken. Hajrá, magyar vívás! A sorozatot Muhari Eszterrel fejezzük be!

Élő eredmények

Közelgő események

LIVESTREAM

XXXIII. Nyári Olimpiai Játékok Párizs – Vívás 2024. július 27 – augusztus 04.