Negyedik és ötödik hely szombatra

jún 22, 2024 | Hírek, Kiemelt hírek

Az elmúlt két nap éremesője után a női kardcsapat negyedik, és a férfi párbajtőrcsapat ötödik helyével folytatódott Bázelban az Európa-bajnokság.

Max Heinzer, még utoljára, átírta a forgatókönyvet. A bázeli Európa-bajnokság programját ugyanis miatta borították fel. A jelenkor svájci vívás kétségtelenül legnagyobb alakja – pályafutása során 10 Vk-, vagy GP-versenyt nyert – 36 évesen bejelentette a visszavonulását, utolsó versenye a mostani volt. Így aztán a szombati “főműsorba” tették a férfi párbajtőrcsapatot. Ami viszont azt eredményezte, hogy e fegyvernem és a női kard egyetlen nap pihenőt kapott az egyéni után, a vasárnapra tolódott férfi kard és női tőr hármat… Max Heinzer egyébként még visszavonulása előtt meg is nyerte hazájában a sportági elnökválasztást, elvégre hogy is kezdhetné a sportvezetői hivatást, mint elnökként… A búcsúbuli egyébként rövidre sikeredett, a hollandok a nyolcaddöntőben némi meglepetésre legyőzték az ünnepeltet és válogatottját, persze, Max ennek ellenére, hosszú percekig tartó vastaps mellett búcsúzott – késett is vagy negyed órát a folytatás…

.Andrásfi Tibor, Koch Máté, Nagy Dávid, Siklósi Gergely.

Az igazán érdemi része ezt követően kezdődött a versenynapnak, ezt megelőzően az Andrásfi Tibor, Koch Máté, Nagy Dávid, Siklósi Gergely összeállítású, címvédő magyar csapat is “bemelegített” egy észtek elleni, 33:25-ös nyolcaddöntővel. A remek egyéni szereplés után ugyanakkor a folytatás nem sikerült a mieinknek. A spanyolok elleni negyeddöntőben Máté a harmadik asszóban beleszaladt egy öt tusos vereségbe, és ettől kezdve valahogy elszakadt a film, innen már senki sem találta meg a visszafelé vezető utat, és a vége egy 31:45-ös vereség lett. Ilyenkor “vegyük elő” az Eb-re felállított, Boczkó-féle kapitányi axiómát: a sikernek örüljünk, a kudarcból ilyen közel az olimpiához nem kell messzemenő következményeket levonni…

Ám ez a magyar férfi párbajtőr-válogatott kivételes társaság, és ezt az 5-8. helyért megint bizonyította. Fogvicsorgatva, kínkeservesen, néha szenvedve, szoros meccseken, de behúzta az 5. helyet, melynek inkább presztízs értéke volt. No meg éppen annak az igazolása, hogy különleges alakulatot képez ez a négy fiatalember. Az ukránokat 35:33-ra, a németeket 41.40-re győzték le a mieink, akik így végeztek az ötödik helyen. Folytatás Párizsban!

Márton Anna, Pusztai Liza, Szűcs Luca, Battai Sugár.

A nap vezérfonala magyar szempontból ezzel világbajnok női kardcsapatunk kezébe került. A negyeddöntőben a Battai Sugár, Márton Anna, Pusztai Liza összeállítású hármas (Szűcs Luca kezdett a kispadon) jobbnál jobb asszókban verte gyakorlatilag rommá a német válogatottat 45:20-ra, így következhetett az Ukrajna elleni elődöntő. A kilenc asszóból hatot megnyertünk, egyben született döntetlen, kettőt elveszítettünk. Ám ez vívásban nem jelent feltétlenül győzelmet… A világklasszis Olha Harlan a meccs közepén egy asszóban hatalmasat fordított Márton Panka ellen, majd amikor éppen ő hozta vissza a meccset a végig rendkívül kiegyensúlyozottan vívó Sugi mellett, akkor ismét Harlan következett. Liza ellen 45:41-re fordított, igaz, két tust is okkal kérhetünk számon régi, görög bíró barátunkon… Ez azonban nem változtatott azon, hogy bronzmeccs zárta magyar szempontból a szombatot, méghozzá a spanyolok ellen. 

Az igen erős ellenfél (ketten szerepelnek a világranglista első 16 helyezettje között, a harmadik az aktuális Európa-bajnok), a mérkőzés első harmadát követően átvette az irányítást, és azt nem is adta ki a kezéből egészen a végéig. Az eredmény 38:45 lett, itt is okkal bízhatunk abban, hogy a párizsi folytatás ennél is eredményesebb lesz. Márpedig, ami jobb a mai negyedik helynél, az már érem. Szurkolunk érte, ebben ma ennyi volt. 

Az Európa-bajnokság vasárnap a férfi kardozók és a női tőrözők csapatversenyével fejeződik be, hajrá, magyarok!

Eredmények. Európa-bajnokság, Bázel. 

Férfi párbajtőrcsapat, 18 induló. Nyolcaddöntő: Magyarország-Észtország 33:25 (Koch +5, Siklósi +2, Andrásfi +1).

Negyeddöntő: Magyarország-Spanyolország 31:45 (Siklósi -1, Andrásfi -1, Koch -5, Nagy -7).

Az 5-8. helyért: Magyarország-Ukrajna 35:33 (Siklósi +3, Andrásfi +1, Nagy 0, Koch -2).

Az 5. helyért: Magyarország-Németország 41:40 (Siklósi +1, Nagy +1, Andrásfi -1).

Végeredmény: 1. Franciaország, 2. Olaszország, 3. Spanyolország, …5. Magyarország (Andrásfi Tibor, Koch Máté, Nagy Dávid, Siklósi Gergely).

Női kardcsapat, 11 induló. Negyeddöntő: Magyarország-Németország 45:20 (Battai +10, Pusztai +8, Márton +7). 

Elődöntő: Magyarország-Ukrajna 41:45 (Battai +2, Pusztai -1, Márton -5).

A 3. helyért: Magyarország-Spanyolország 38:45 (Szűcs +1, Márton 0, Pusztai -2, Battai -6).

Végeredmény: 1. Franciaország, 2. Ukrajna, 3. Spanyolország, 4. Magyarország (Battai Sugár, Márton Anna, Pusztai Liza, Szűcs Luca).

Sztárok a páston

Kapcsolódó hírek

SZURKOLJATOK NEKÜNK!

A magyar válogatott nevében köszönjük a csaknem 35 ezer like-ot, a 80 ezer kattintást, és az 1,3 millió elérést, amely 15 olimpikon vívónk bemutatását kísérte.

Petschauer Attila emlékének adóztunk

A tragikus sorsú, kétszeres olimpiai bajnokról emlékeztünk meg – többek között válogatott vívók, Izrael nagykövete és Csampa Zsolt elnök társaságában.

Útra készen az olimpiai csapat!

A magyar sportélet legmagasabb rangú vezetőivel és a média képviselőivel találkozott kedden a párizsi olimpiai vívódelegáció.

Elhunyt Solti Antal

Rövid betegség után, 75 éves korában elhunyt Solti Antal, a magyar tőrvívás meghatározó egyénisége. Az MVSZ és az FTC a mestert saját halottjának tekinti.

Magyarok Párizsban – Muhari Eszter

Tizenöt vívónk lesz ott a párizsi olimpián. Őket mutatjuk be honlapunkon és social media felületeinken. Hajrá, magyar vívás! A sorozatot Muhari Eszterrel fejezzük be!

Élő eredmények

Közelgő események

LIVESTREAM

XXXIII. Nyári Olimpiai Játékok Párizs – Vívás 2024. július 27 – augusztus 04.