Nem lesz magyar párbajtőrcsapat Tokióban

márc 22, 2021 | Hírek

Nem jutott a legjobb 8 közé a magyar férfi párbajtőrcsapat a kazanyi Világkupán, ezzel nem lehet ott a tokiói olimpián. A női válogatott viszont negyeddöntős, kedd reggel Lengyelország ellen folytatja

Nem sikerült. A kétnaposra alakított kazanyi párbajtőr Világkupa-verseny magyar szempontból a férfiak olimpiai kvalifikációjáról döntött. Százfajta (minden túlzás nélkül…) matek létezett, ám azt biztosan kijelenthettük, hogy a hétfői versenynapot “túl kell élni” a magyaroknak. A legjobb nyolc folytathatja ugyanis keddtől a versenyt, és az olimpiai álmokhoz a negyeddöntőbe jutás alapnak számított. Nem jött össze. Ilyen van. Egyetlen tus vitte el a további reményeket – ilyen is akadt már fordítva. Lehet, mi több, kell is elemezni szakmailag a történteket, ám semmiképpen sem ilyenkor…

Andrásfi Tibor, Berta Dániel, Siklósi Gergely és Rédli András. Nem sikerült a bravúr.

A tények kedvéért. Az Andrásfi Tibor, Berta Dániel, Rédli András, Siklósi Gergely összeállítású négyes a 16 közé jutásért 36:28-ra győzte le Üzbegisztánt, majd következett Kína a nyolcaddöntőben. Tudtuk, hogy nem lesz egyszerű, hát nem is volt az… Berta Dani volt a “kispados”, és a felek sokáig fej fej mellett haladtak, köszönhetően Andrásfi Tibi két fontos részsikerének. Aztán az utolsó előtti asszóban Siklósi Geri is vívott egy értékeset, így két tusos előnnyel váltotta Rédli Andrást. Éreztük, hogy az eleje fontos az asszónak, mert ha sikerült volna növelni az előnyt, akkor sietnie kell az ázsiainak, ami Bandi ellen nem egy életbiztosítás. Ám Dong gyorsan egyenlített, és ettől kezdve sejthető volt a hosszabbítás. A ráadás egy percből már csak 3 másodperc maradt hátra, amikor a kínai elindította a támadást, talált, ezzel Kína 29:28-ra nyert – nekünk pedig odalettek olimpiai álmaink. 

Sejthető, hogy mindezek után hogyan esett a folytatás a 9-16. helyért… A “büntetés” végén a 14. helyen zárt a magyar válogatott. Azaz olimpiai bronzérmes csapatunk nem lehet ott Tokióban, egyéniben Siklósi Gergely képviselheti majd a magyar színeket. Ilyen a sport, mondja a közhely, ám bízzunk abban, hogy a rengeteg elvégzett munka megtérül majd, fiatal csapatunk a párizsi olimpián akár esélyesként térhet majd vissza az ötkarikás mezőnybe!

Eddig kitűnő! Kun Anna, Muhari Eszter, Szász-Kovács Emese és Büki Lili meggyőző vívással jutott a legjobb nyolc közé.

Női párbajtőr válogatottunk viszont újfent bizonyított. Igazolta azt, hogy ezzel a csapattal (Büki Lili, Kun Anna, Muhari Eszter, Szász-Kovács Emese), két, több mint tehetséges juniorral, az olimpiai bajnok Szász-Kovács Emesével, és a talán pályája legjobb formájába kerülő Kun Annával sokra hivatott. India kötelező legyőzése után a nyolcaddöntőben a világranglistán nálunk előrébb tartó, biztos olimpiai résztvevő Egyesült Államokot annak rendje és módja szerint, magabiztosan megvertük 45:37-re. A második kör első asszójában vettük át a vezetést, azt a szakasz végére néhány tussal növeltük. A hajrára előbb Annának, majd Emesének, végül pedig Eszternek próbált nekimenni az éppen soros amerikai, ám rendre “lepattantak” róluk. Taktikus, jó vívással nyertek a mieink, akik a holnapi negyeddöntőben Lengyelország ellen, majd a júniusi, plovdivi Európa-bajnokságon bizonyíthatják, hogy igenis a legjobbak között van/lett volna a helyük…

Eredmények. Férfi párbajtőrcsapat Világkupa, Kazany, 29 induló. A legjobb 16 közé jutásért: Magyarország-Üzbegisztán 36:28 (Rédli +5, Andrásfi +3, Berta 0). 

Nyolcaddöntő: Magyarország-Kína 28:29 (Siklósi +3, Andrásfi +2, Rédli -6).

A 9-16. helyért: Magyarország-Németország 44:45 (Berta +1, Siklósi 0, Andrásfi -2).

A 13-16. helyért: Magyarország-Izrael 45:36 (Siklósi +9, Andrásfi +4, Berta -4).

A 13. helyért: Magyarország-Dánia 30:45 (Andrásfi -3, Siklósi -4, Berta -8).

Női párbajtőrcsapat Világkupa, Kazany, 25 induló. A legjobb 16 közé jutásért: Magyarország-India 45:21 (Szász-Kovács +8, Muhari +8, Kun +4, Büki +4). 

Nyolcaddöntő: Magyarország-Egyesült Államok 45:37 (Szász-Kovács +5, Kun +4, Muhari -1).

A keddi negyeddöntőben (magyar idő szerint 8 órakor): Magyarország-Lengyelország.

Kapcsolódó hírek

Kollár Anna és Zsögön Andor a kadet tőrbajnok

A törekvéses Kollár Anna és a budakalászi Zsögön Andor nyerte a kadet tőr országos bajnokságot. Gratulálunk!

Aranyérmes a kadet férfi kardcsapat

Aranyérmet nyert az eislingeni kadet férfi kard európai körversenyen a Berkeszi Dániel, Csaba Botond, Monori Mátyás, Szalai Zalán összeállítású magyar csapat. Gratulálunk!

Taivainen Bence és Horváth Lotti a kadet bajnok

A honvédos Taivainen Bence, illetve a ferencvárosi Horváth Lotti nyerte a kadet párbajtőr országos bajnokságot, gratulálunk!

Szekeres Pál elnökségi tag az új fogyatékossport szervezetben

Új szervezet képviseli a jövőben a mozgássérült sportolók érdekeit. A World Abiltysport (WAS) elnökségében helyet kapott Szekeres Pál.

Mohamed Aida nyolcaddöntős

Mohamed Aida szerepelt legjobban női tőrözőink közül az újvidéki Világkupa-versenyen. 48 esztendős vívónk a nyolcaddöntőig jutott.

Élő eredmények

Közelgő események