Nyolcaddöntőig jutott Szatmári Andris

nov 16, 2019 | Hírek

A kairói férfi kard Világkupa-versenyen egyik meglepetés követte a másikat, a világklasszisok sorra elhullottak. Így vb-ezüstérmesünk, Szatmári András is, aki a nyolcaddöntőben búcsúzott.

Az élet megint Szilágyi Áront igazolta… Kétszeres olimpiai bajnokunk úgy döntött, kihagyja a szezonnyitó, egyben olimpiai kvalifikációs kairói férfi kard Világkupa-versenyt. Tette ezt egyértelműen a minél hatékonyabb olimpiai felkészülés érdekében, elvégre jó kilenc hónap múlva lesz szükség a csúcsformára, nem most. A többi klasszis másként gondolkozott, elvégre a ranglista helyezések és a kvalifikáció okán valóban nagy a tét, így nagyon erős mezőny gyűlt össze Kairóban. Ám a jelek szerint inkább testben jártak Afrikában, fejben Áronhoz hasonlóan gondolkodhattak…

Világbajnoki ezüstérmesünk, Szatmári András nyolcaddöntővel nyitotta a 2019/20-as szezont. 

A fegyvernem történetében ugyanis példátlan “csillaghullást” láthattunk! Az első 16 kiemeltből mindössze 4 jutott a nyolcaddöntőig, a legjobb 8 közé pedig egyetlen egy kardvívó, és ő sem a legnagyobbak közül való: a francia Bolade Apithy. Csak egy kis ízelítő a kiesettek közül: Oh Szanguk, Gu Bongil, Dershwitz, Curatoli, Hartung, Restenyikov, Montano – és Szatmári András

Kossuth Bálint és Gémesi Csanád egymással került szembe a legjobb 64 között – előbbi győzött.

Világbajnoki ezüstérmesünk az első két asszóját tulajdonképpen simán hozta, a 64-ben az olasz Nerit (15:8), a következő körben a koreai Csungot (15:11) verte. A nyolcaddöntőben a már említett Bolade-dal került szembe, és 15:11-es vereséget szenvedett Gárdos Gábor tanítványa. A másik két főtáblás magyar, Kossuth Bálint és Gémesi Csanád egymással került szembe, a fiatalabbik győzött 15:9-re. Bálint ezt követően nem tudta kihasználni azt a lehetőséget, hogy az egyiptomi Amerral vívhatott a 16-ért, 15:13-ra kikapott. 

Vasárnap a csapatversennyel folytatódik a kairói kardhétvége, a magyarok Decsi Tamás, Gémesi Csanád, Iliász Nikolász, Szatmári András összeállításban lépnek pástra. 

Eredmények. Férfi kard egyéni Világkupa, Kairó, 194. induló. A legjobb 32 közé jutásért: Szatmári-Neri (olasz) 15:8, Kossuth-Gémesi 15:9.

A legjobb 16 közé jutásért: Szatmári-Csung (koreai) 15:11, Kossuth-Amer (egyiptomi) 13:15.

Nyolcaddöntő: Szatmári-Apithy (francia) 11:15.

Végeredmény: 1. Vincent Anstett (francia), 2. Luigi Samele (olasz), 3. Kim Junghvan (koreai) és Fares Ferjani (tunéziai), …11. Szatmári András, …29. Kossuth Bálint, …39. Gémesi Csanád, …81. Iliász Nikolász, …93. Puy Sebestyén, …95. Decsi Tamás, …116. Kovács István, …138. Galgóczy Tamás, …151. Péch Miklós.

Sztárok a páston

Kapcsolódó hírek

Negyedik és ötödik hely szombatra

Az elmúlt két nap éremesője után a női kardcsapat negyedik, és a férfi párbajtőrcsapat ötödik helyével folytatódott Bázelban az Európa-bajnokság.

Bravúros ezüstérmek Bázelből

Két “meglepetéscsapatunk”, a női párbajtőr és a férfi tőr – utóbbi 21 év után is nagyszerű ezüstérmet nyert az Európa-bajnokságon. Gratulálunk!

Nagyszerű nap: két ezüst, egy bronz

Pusztai Liza és Siklósi Gergely ezüst-, Andrásfi Tibor bronzérmet nyert a bázeli Európa-bajnokságon. Gratulálunk a vívóknak és az edzőknek!

Átadták a Fair play-díjakat

A MOB Fair Play Bizottságának díjátadó gáláján a Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetemen díjazták Téglási György, a válogatott orvosát és Szepesi László vívóedzőt.

Kondricz Kata nyolcadik

A női tőröző Kondricz Kata nyolcadik helye volt a legjobb magyar eredmény a bázeli Eb második napján. Kardozóink nyolcaddöntőig jutottak.

Élő eredmények

Közelgő események