Nyolcaddöntőknél tartunk

ápr 13, 2024 | Hírek, Kiemelt hírek

Két magyar kadet tőröző, Kollár Anna és Zsögön Andor jutott el a nyolcaddöntőig a rijádi korosztályos világbajnokság második versenynapján. Következnek a junior tőrcsapatok!

Türelmetlenek egyáltalán nem lehetünk, legfeljebb annyit jegyezhetünk meg: mostanság igencsak el voltunk kényeztetve a korosztályos sikerekkel, ezúttal kicsit még várnunk kell hasonlóra. A nemrég véget ért Ramadan után szabadon: Szaúd-Arábiában második napja tart a böjtünk. A kadet és junior világbajnokságon a juniorok után a kadet tőrözőknek sem sikerült eljutniuk a legjobb nyolc közé. 

Kollár Anna nagyon közel járt a világbajnoki éremhez.

Ezt legjobban nyilvánvalóan Kollár Anna sajnálja. A korosztály újdonsült, nápolyi Európa-bajnoka egészen magabiztosan haladt előre célja felé. Veretlen csoportköre után kezdett egy egészen kivételes 15:0-val a főtáblán, és a 32 között sem kellett aggódni érte annak ellenére, hogy olasz tőrözővel, Fattorival került szembe. Ő sem tudta megszorítani a Törekvés tehetségét. És sokáig úgy tűnt, hogy a kanadai Song sem fogja a nyolcaddöntőben… Anna egészen 12:7-ig kézben tartotta a meccset, nem gondoltunk arra, hogy bármi vagy bárki megállíthatja az éremszerzésben. Aztán, valahogy mégiscsak kicsúszott a kezéből a medál. A kanadai kapaszkodott, aztán 14:13 után egyenlített, majd beszúrta a győztes tust. Nyilván fájón alakult Anna számára az utolsó kadet versenye, ám az Eb-aranyat mindez nem homályosíthatja el, jöhet a junior folytatás! A két csapattárs, Simon Boglárka és Bartus Klaudia egyaránt az első direkt kieséses asszójában, egyaránt egy 6:15-tel búcsúzott. 

Zsögön Andor elégedett lehet a nyolcaddöntős helyezéssel..

A férfiaknak is sikerült egyet előre lépnie a péntekhez képest. Ez Zsögön Andornak volt köszönhető, aki Európa-bajnoki negyeddöntője után világbajnoki nyolcaddöntőt teljesített, és ezzel korosztályának legeredményesebb magyarjaként zárta utolsó kadet szezonját. Igazából sima győzelmekkel jutott el odáig, különösebben megszorítani sem tudták. 15:7, 15:11 és 15:8 volt az útja a legjobb 16-ig, és ott is tisztességesen megszorongatta a vb egyik esélyesét, az amerikai Yangot (12:15), aki még a 64 között éppen Bodor Áront búcsúztatta egy 6:15-tel. A harmadik magyar a “tisztes középutat” járta. Sommer Marcell győzelméhez kétség sem férhetett a 64-ben, a 32 között viszont az olasz Iaquinta útját állta (9:15).

Egyébként lassan kijelenthető: a tőr utánpótlásában Európa komolyan lemaradt Amerikától és Ázsiától egyaránt. Előző napon Kanadába és Japánba került a juniorok két aranyérme, ezúttal pedig a nyolc medálból mindössze kettő jutott Európának…

Vasárnap a férfi és a női tőrözők csapatversenyével zárul a rijádi korosztályos világbajnokság első harmada. Hajrá, magyarok!

Eredmények. Kadet és junior világbajnokság, Rijád. 

Kadet férfi tőr egyéni, 133 induló. A csoportmérkőzéseken: Sommer Marcell 6 győzelem/0 vereség, Zsögön Andor 4/2, Bodor Áron 3/3 (valamennyien továbbjutottak). 

A legjobb 64 közé jutásért: Bodor-Poorgharib (katari) 15:9, Zsögön-Alzarooni (arab emírségekbeli) 15:7.

A legjobb 32 közé jutásért: Sommer-Bartoszek (lengyel) 15:10, Zsögön-Vaaben (dán) 15:11, Bodor-Yang (amerikai) 6:15.

A legjobb 16 közé jutásért: Zsögön-Kim Yuom (spanyol) 15:8, Sommer-Iaquinta (olasz) 9:15.

Nyolcaddöntő: Zsögön-Yang (amerikai) 12:15.

Végeredmény: 1. Liu Vejqiao (kínai), 2. Don Jeldus Deseranno (amerikai), 3. Xu Jiao Baj (kanadai) és Luk Chun Sok (hongkongi), …16. Zsögön Andor, …18. Sommer Marcell, …49. Bodor Áron.

Kadet női tőr egyéni, 107 induló. A csoportmérkőzéseken: Kollár Anna 5 győzelem/0 vereség, Simon Borbála 3/2, Bartus Klaudia 3/3 (valamennyien továbbjutottak).

A legjobb 32 közé jutásért: Kollár-Sluman (holland) 15:0, Bartus-Kurasbediani (orosz) 6:15, Simon-Fattori (olasz) 6:15.

A legjobb 16 közé jutásért: Kollár-Fattori (olasz) 15:10.

Nyolcaddöntő: Kollár-Song (kanadai) 14:15.

Végeredmény: 1. Liu Jaelyn (amerikai), 2. Polina Volobujeva (orosz), 3. Natasza Kus (lengyel) és Zhang Junyia (kanadai), …10. Kollár Anna, …44. Simon Borbála, …48. Bartus Klaudia.

Sztárok a páston
2024. MÁJUS 23. (CSÜTÖRTÖK) | LUDOVIKA ARÉNA

Kapcsolódó hírek

Dánielfy Gergő és Kocsis Alexandra a két Sztárvívó

Nagyszerű hangulatban zajlott a SztárVívás a Ludovika Arénában. A férfiaknál Dánielfy Gergő, a nőknél Kocsis Alexandra lett a vívósztár. Gratulálunk!

Országos bajnokság – világklasszisokkal

Új időpontban, új helyszínen, ám ha lehetséges, még nagyobb tétért zajlik majd péntektől vasárnapig az országos bajnokság a Ludovika Arénán.

Magyarokkal kezdődik a világranglista

Koch Máté az első, Siklósi Gergely a második helyen áll a párbajtőr világranglistán! Ilyen sem volt magyar részről évtizedek óta!

Jön a Sztárvívás!

Következik a “Sztárok a páston”! A Ludovika Arénában csütörtökön délután fél 6-tól következik a sztárok versenye – az országos bajnokság előestéjén.

A válogatás szabályai

A hétvégi országos bajnokság után következő elnökségi ülésen véglegesítik a magyar válogatottat az Európa-bajnokságra, illetve az olimpiára. Ennek folyamatáról írunk.

Élő eredmények

Közelgő események