Nyolcadik hely zárásként női kardban

júl 31, 2021 | Hírek

Egy arany-, egy ezüst és egy bronzéremmel, továbbá helyezésekkel zárta szereplését a magyar vívóküldöttség a tokiói olimpián. Az utolsó versenyszámunkban, a női kardcsapatban 8. lett a válogatott.

Munkatársunk helyszíne jelentése:

Az “obedato” szót gyakorolta a vívóvilág a tokió Makuhari Messe B csarnokában, a tokiói vívóversenyek utolsó előtti versenynapjának reggelén. A japán szó jelentése “gratulálok”, és a külföldiek ezt nem pusztán udvariasságból mondogatták a házigazdák népes szervező gárdájának. Előző este ugyanis a rendező ország férfi párbajtőrözői a sportág történelmének első olimpiai csapataranyát nyerték Japánnak. Tették ezt ráadásul úgy, hogy csak azért indulhattak el a versenyen, mert rendezőként szabad kártyát kaptak… Aztán az amerikaiak ellen az utolsó két meccsen héttusos hátrányból fordítottak, majd megverték a jóval esélyesebb franciákat, a koreaiakat, majd a döntőben az orosz csapatot! A ritka sztori előzménye, hogy női párbajtőrben is a legalacsonyabban rangsorolt válogatott nyert olimpiát. Az észtek pedig azért jutottak egyáltalán kvótához, mert afrikai csapat nem került 16 közé a világranglistán, így ők “örökölték” meg a kontinens kvótáját… Ilyen fegyvernem ez a párbajtőr, képes a csodákra, és ezt triplán igazolta Tokióban, mert fentiekhez bátran tegyük hozzá a francia “meglepetésember”, Cannone férfi egyéni meglepetésaranyát… 

Persze, bennünket mindez egyáltalán nem foglalkoztatott, vagy legalábbis messze nem annyira, mint a helyieket. Szombaton rendezték ugyanis a női kardcsapatok versenyét, melyen a magyarok Márton Anna, Pusztai Liza, Katona Renáta, Battai Sugár összeállításban léptek pástra.

Nem sikerült a menetelés női kardcsapatunknak. Battai Sugár, Márton Anna, Pusztai Liza és Katona Renáta.

Az olimpia előtt többször is leírtuk a női kardcsapatok versenyének rövid “receptjét”. Márton Annának és Pusztai Lizának pluszt kell vívnia, Katona Reninek pedig nulla körüli teljesítményt kell hoznia. És ha ez sikerül, akkor a matematika szabályai alapján bárkit megverhetünk… Mindezekután a fegyvernem szempontjából legfontosabb meccsen, a Korea elleni negyeddöntőben Katona Reni plusz 2-es mérleggel zárt. Mégis kikaptunk 45:40-re. Ugyanakkor mégsem törhetünk pálcát a hölgyek felett. 

Márton Anna térde volt teljesen használhatatlan állapotban, Pusztai Liza pedig sem fejben, sem testben nem az a Liza volt, akit korábban láttunk. És lássuk be, így nem lehetett reális esélyünk. Fentiek ellenére felcsillant a lehetőség Koreával szemben a bravúrra. 25:20-ra vezettek öt asszó után az ázsiaiak, amikor Liza következett, és levívta azt az egy asszóját, amellyel bizonyította, hogy kivételes tehetség, és csodákra képes a csapatversenyen. 9:5-re legyőzte a koreai Junt, és ezzel máris egy tusra jöttünk föl. Következett Katona Reni, akiről csak a legjobbakat lehet mondani teljesítménye kapcsán. Csojt egy 6:2-vel küldte le a pástról, és hatalmasat fordult a kocka, a 15:7-es szakasszal, 35:32-re már mi vezettünk. Mi több, Márton Panka asszójában 38:35 is volt ide az állás. Viszont, sajnos, itt elvesztettük a fonalat is, meg a mérkőzést is. 40:39-re már Koreánál volt az előny, Lizának pedig nem volt esélye a londoni olimpiai bajnok Kimmel szemben – 40:45 lett a vége. 

Márton Anna sérült térdével a Korea elleni meccset tudta csak vállalni. 

Az 5-8. helyért Japán következett, és Márton Anna 10:11-es állásnál ismét a térdéhez kapott, a nap folyamán sokadszor, és végre cserét kért. Valóban hősies volt, ahogy helyt állt ezen az olimpián elszakadt térdszalaggal és leszakadt porccal, ám ilyen sérüléssel nem lehet érdemben versenyezni a legmagasabb szinten. Csodaszámba ment az egyéni negyedik helyezése, de a csapathoz ebben az állapotban már nem tudott annyit hozzátenni, mint szeretett volna. Helyére Battai Sugár állt be, aki 18 évesen nagyszerűen helytállt, elsősorban neki köszönhettük, hogy a végén még volt halvány esély arra, hogy 16:25-ről megfordítsuk a meccset. Ez végül nem sikerült, 42:45-re maradtunk alul. Még csak annyit hozzá, hogy két “hátsó emberünk” ezúttal is pozitív mérleggel zárt – jár Reninek és Suginak a nagy dicséret. 

Hogy teljes legyen az “ázsiai tál”, Korea és Japán után Kína következett a 7. helyért. Ezen a napon azonban nagyon nem ízlett nekünk az ázsiai konyha. A szánalmas szóviccet félretéve ezért a meccsért kicsit kár volt. Márton Anna a boxból hiába próbálta buzdítani a csapattársakat, a végére elfogyott az energia, kimerültek az elemek, és ennek az lett az eredménye, hogy a mérkőzés közepére 25:10-re elhúztak a kínaiak. Ettől kezdve tartották magukat a lányok, de ez csak arra volt elég, hogy 30:45 legyen a vége.  

Pusztai Liza és Katona Reni végigvívta a napot, hol több, hol kevesebb sikerrel.

Gárdos Gábor vezetőedző így foglalta össze a nap történéseit: “Hadd térjek először vissza az egyéni versenyre. Kilenc éves kora óta dolgozunk egymással Márton Annával, de még soha nem fordult elő, hogy egy negyedik hely után gratuláltam volna neki. Most ezt tettem. Arra készültünk, hogy négy közé jutunk, és éremért vívunk. Ez sajnos nem jött össze. Ebben nagyon közrejátszott Panka sérülése. Hátrafelé gyakorlatilag nem tudott akciót csinálni, előre irányba pedig csak ütemváltás nélkül tudott mozogni. Ennek ellenére szoros meccset vívtunk Koreával. Mentálisan ezt követően nem tudtunk úgy felállni a következő meccseinkre, mint kellett volna, és mint ahogy a nem az éremért érkező ellenfeleink tették. A mutatott teljesítmény ellenére a csapategységgel, az akarással, az egymás iránti tisztelettel és szeretettel teljességgel elégedett vagyok. Komoly jövője van ennek a csapatnak. Nagyszerű élmény és eredmény, hogy a női kardcsapat először vehetett részt az olimpián, ez élményt és önbizalmat adhat. Nem szeretnék egyénileg senkit értékelni, akár negatívan, akár pozitívan. Mi egy csapat vagyunk, amelyik most így teljesített.”

Magyar szempontból ezzel a nyolcadik hellyel véget értek az olimpia vívóversenyei, a záró számban, a férfi tőrcsapatban nem vagyunk érdekeltek. Az értékelést későbbre hagyjuk, maradjuk a száraz tényeknél. A magyar vívóküldöttség 1 arany-, 1 ezüst- és 1 bronzéremmel, továbbá egy negyedik, egy hetedik és egy nyolcadik helyezéssel zárt. Vívóink megfeleltek a magas elvárásoknak, talán túl is teljesítették azt valamivel. Gratulálunk valamennyi versenyzőnek, edzőnek, vezetőnek és sportszakembernek!

Szép volt, hölgyek és urak, hajrá, magyarok!

Nyári Olimpiai Játékok, Tokió. Női kardcsapat, negyeddöntő: Magyarország-Korea 40:45 (Katona +2, Pusztai -3, Márton -4).

Az 5-8. helyért: Magyarország-Japán 42:45 (Battai +2, Katona -1, Pusztai -1, Márton -3).

A 7. helyért: Magyarország-Kína 30:45 (Battai -4, Pusztai -4, Katona -7).

Végeredmény: 1. Orosz Csapat, 2. Franciaország, 3. Korea, …8. Magyarország (Battai Sugár, Katona Renáta, Márton Anna, Pusztai Liza, edzők: Dávid László, Boros György, Bódy István, Bódy Benjámin, Gárdos Gábor, vezetőedző: Gárdos Gábor).

Kapcsolódó hírek

A felnőttek is belevágtak!

Mátraházán, illetve az ausztriai Ramsauban megkezdődött felnőtt vívóinknak is a válogatott program. A végcél természetesen a párizsi olimpia, reméljük, minél többen jutnak odáig. Hajrá, magyar vívás!

Kadet női tőr KV – Somorja 2023.09.30-10.01 – Utazási Információk

Kadet női tőr KV – Somorja 2023.09.30-10.01 – Utazási Információk

Újpest a roadshow újabb állomása

Az újpesti Benkő István Református Általános Iskola és Gimnázium lesz az újabb állomása az “Aranyos lányok, aranyos fiúk” roadshow-nak. A vendég ezúttal Gémesi Csanád és Vajda Oszkár lesz.

BSU 2023/2024-as képzések

SPORTEDZŐ, SPORTOKTATÓ, SPORTSZERVEZŐ

Tíz magyar arany a veterán nemzetközin

Huszonkilenc ország 319 vívójának részvételével zajlott a hétvégén a Gerevich Aladár Nemzeti Sportcsarnokban a veterán Budapest bajnokság. A 23 versenyszámban 10 magyar aranyérem született.

Élő eredmények

Közelgő események

LIVESTREAM