Nyolcból hét: majdnem tökéletes!

júl 16, 2019 | Hírek

A budapesti világbajnokság második selejtezőnapján a női tőrözők és a férfi párbajtőrözők léptek pástra. A nyolc magyar vívóból hét bejutott a legjobb 64 közé, eredményes napot zártunk!

A huszonegyedik születésnapja minden bizonnyal örökké emlékezetes marad Kondricz Kata számára. Ez ugyanis éppen arra a napra, július 16-ára esett, amikor élete addigi talán legfontosabb egyéni versenye, a budapesti világbajnokság kezdődött. A BOK Csarnokban népes közönség konstatálhatta, hogy női tőrözőnk nagyszerű vívással, 5 győzelem és 1 vereséggel, kimagasló tusaránnyal zárta a csoportkört. Ez pedig elegendő volt ahhoz, hogy a vb második versenynapján a Honvéd vívója jusson első magyarként a 64-es főtáblára. 

Ez ám a szülinap! 21. évfordulóján remek vívással ajándékozta meg magát Kondricz Kata.

Csakhogy – igazi csapatember lévén… – az örömködéssel várni akart, mondván a csapattársak még vívnak, a születésnap ráér. Tegyük hozzá, jól szerepeltek a többiek is a csoportkörben. Kreiss Fanni és Mohamed Aida ugyancsak 5 győzelemmel jutott tovább, míg Lupkovics Dóri négyet szerzett. Nekik azonban további egy-egy asszót még nyerniük kellett a direkt kieséses táblán ahhoz, hogy pénteken a legjobbakkal együtt folytathassák a világbajnokságot. 

Kreiss Fanninak korántsem kellett a vészkijáraton keresztül elhagynia a BOK Csarnokot.

Nyertek is! Elsőként Fanni. A világranglistán jelenleg legmagasabban rangsorolt magyar szemernyi esélyt sem hagyott az ausztrál Hullnak. A meccs után pedig nyilván elgondolkodott az ausztrál rivális afelől, hogy érdemes volt-e ennyit utaznia egy 15:2-ért…  A másik két magyarért viszont bőven akadt okunk izgulni… Aida egy fülöp-szigeteki ellenféllel, bizonyos Catantannal találta magát szembe, és az ázsiai nagyon kellemetlennek bizonyult. Olyannyira, hogy 7:3-ra is vezetett, majd a második három perc után 5:7 volt az állás. 43 esztendős klasszisunk azonban idegileg, és lehet, hogy fizikailag is jobban bírta a hajrát. Aki nem látta a meccset, akár azt is hiheti, hogy sima, 12:8-as győzelem született. Ám nem egészen úgy történt…

Mohamed Aidának helyén volt a szíve a direkt kieséses táblán – négy tus hátrányból fordított.

Legjobban a sorsolás láttán Lupkovics Dóriért aggódtunk, aki a jónevű kanadai Goldie-val került szembe. Ám feleslegesen izgultunk. A negyedik magyar hölgy ugyanis esélyt sem hagyott a tengerentúli riválisnak, és végig biztosan vezetve, 15:9-re nyert. Ezzel százszázalékossá tette női tőrözőink keddi mérlegét, és ezek után már a születésnapos, Kondricz Kata is jókedvűen nyilatkozott honlapunknak:

Nem kellett, hogy égnek álljon a hajunk – Lupkovics Dóri simán legyőzte a kanadai Goldie-t.

“Nagyot mosolyogtam magamban, amikor megtudtam, hogy éppen a születésnapomra esik a versenyünk. Aztán ahogy közeledett a világbajnokság, úgy a mosolygást felváltotta az izgalom… Máskor is izgulok az asszók előtti este, de mire pástra lépek, megnyugszom. Most nem így történt… Végig magas fokon égtem, de úgy érzem, jól ment a vívás. Igazából annak örülök a legjobban, hogy valamennyien továbbjutottunk, így este közösen és jókedvűen fogunk egy kicsit ünnepelni. Azt ígérték a lányok, hogy tortát is kapok… Aztán holnap reggeltől újra csak a világbajnokságra koncentrálok!”

A magyar szempontból sikeresen záruló női tőrverseny végére hatalmas kavalkád alakult ki a BOK Csarnokban, kora délután lépett ugyanis pástra a legnagyobb létszámú mezőny, a férfi párbajtőrözőké. A 226 fős mezőnyben természetesen ott volt a négy magyar is, és az urak ott folytatták, ahol a hölgyek abbahagyták! 

Rédli Andrásnak nem a tusokat kellett bemondania a páston.

Legalábbis Rédli András és Siklósi Gergely feltétlenül! A Honvéd két versenyzője egyaránt veretlenül zárta a csoportkört, és ezzel további folytatás nélkül a legjobb 64 közé jutott. Aki valamit is konyít a párbajtőrhöz, az pontosan tudja, mekkora megkönnyebbülés ez ebben a hatalmas létszámú fegyvernemben. Elvégre további két vagy három ellenfélen kell keresztül verekednie magát azoknak, akiknek nem sikerült a csoportkör legjobb 16 indexét megszereznie. Nem csoda hát, ha Rédli András ennek megfelelő elégedettséggel foglalta össze a napját. 

Siklósi Gerinek minden oka megvan az örömre, veretlenül jutott a legjobb 64 közé.

“Nagyon örülök, hogy sikerült lekopíroznom a kardozók tegnapi teljesítményét. Már az is különleges volt, hogy tovább pihenhettem, mi a legritkább esetben kezdünk délután versenyt. Többnyire nyolckor van a rajt, ami fél hatos keléssel jár együtt, ez most valamivel kellemesebb volt… Persze, nem csak ezen múlott, de jólesett, hogy kivételesen később kelhettem. A célom egyértelműen a veretlen mérleg volt, azaz teljesítettem a napi penzumot. Elégedett vagyok, ám pezsgőt azért nem bontok, a java csak most következik.”

Hogy mennyit is számít ez a bizonyos közvetlen továbbjutást érő kiemeltség, azt nem sokkal később Koch Máté esete bizonyította. Ő mindösszes egyetlen vereséget szenvedett, ám már a 96 közé jutásért a legjobb olasszal került össze. Fichera ugyanis nemes egyszeűséggel ellazsálta a csoportkört, és balszerencsénkre fiatal tehetségünk éppen vele találkozott szembe. Az első három perc rendben volt, Máté 3:2-re vezetett, ám a másodikban fordult a kocka, és végül Fichera simán, 15:6-ra nyert.

Nagy Dávid húszesztendősen jutott a vb legjobb 64 párbajtőrözője közé!

És hogy milyen az élet? Máténál jóval gyengébb mérleggel zárta a csoportkört ugyancsak 20 esztendős klubtársa, Nagy Dávid. Ő ugyanakkor a verseny ezen szakaszában a szaúd-arábiai Aldawooddal találkozott… Gyorsan tegyük hozzá, nem volt könnyű dolga, de végül 15:13-ra nyert – az ekkorra már kifejezetten népes közönség legnagyobb örömére. Az utolsó körben Dávid az észt Salmmal került össze, és a nap utolsó magyar vonatkozású asszója tökéletesen alakult a számunkra. A vasasos tehetség ugyanis végig vezetve, 15:11-re verte tapasztaltabb ellenfelét, és ezzel ő is a főtáblára jutott.

Ezzel a nyolc kedden pástra lépő magyar közül hét sikerrel járt, ami összességében nagyon szép részeredménynek számít, igazán elégedetten zárhattuk a keddet!

A világbajnokság szerdán a férfi tőrözők és a női kardozók selejtezőjével folytatódik, hajrá, magyarok!

Eredmények. Világbajnokság, Budapest, BOK Csarnok.

Férfi párbajtőr egyéni, 226 induló. A csoportmérkőzéseken: Rédli András 6 győzelem/0 vereség, Siklósi Gergely 6/0 (a legjobb 64 közé jutottak), Koch Máté 5/1, Nagy Dávid 3/3 (továbbjutottak). 

A legjobb 96 közé jutásért: Nagy-Aldawood (szaúd-arábiai) 15:13, Koch-Fichera (olasz) 6:15.

A legjobb 64 közé jutásért: Nagy-Salm (észt) 15:11.

Június 19-én a legjobb 32 közé jutásért: Rédli-Niggeler (svájci), Siklósi-F. Limardo (venezuelai), Nagy-Alekszanyin (kazah).

Női tőr egyéni, 146 induló. A csoportmérkőzéseken: Kondricz Kata 5 győzelem/1 vereség (a legjobb 64 közé jutott), Kreiss Fanni 5/1, Mohamed Aida 5/1, Lupkovics Dóra 4/2 (továbbjutottak).

A legjobb 64 közé jutásért: Kreiss-Hull (ausztrál) 15:2, Mohamed-Catantan (fülöp-szigeteki) 12:8, Lupkovics-Goldie (kanadai) 15:9.

Június 19-én a legjobb 32 közé jutásért: Kreiss-Hernandez (mexikói), Kondricz-Alborova (üzbég), Mohamed-Beardmore (brit), Lupkovics-Jeon (koreai).

Sztárok a páston

Kapcsolódó hírek

Rajtol kedden az Európa-bajnokság

Bázelben rendezik június 18. és 23. között a vívó Európa-bajnokságot. A legerősebb válogatottunk indul, hajrá, magyarok!

Eb-váró – Boczkó Gáborral

Boczkó Gábor szövetségi kapitány a csapatversenyekre fókuszál a kedden kezdődő bázeli Eb-n, és annak örül, hogy mindenki egészséges.

Magyarok Párizsban – Siklósi Gergely

Tizenöt vívónk lesz ott a párizsi olimpián. Őket mutatjuk be honlapunkon és social media felületeinken. Hajrá, magyar vívás! A sorozatot Siklósi Gergellyel folytatjuk!

Boros Péter a világ legidősebb aktív vívója

Bekerült a Guinness-rekordok könyvébe Boros Péter, a világ legidősebb aktív vívója. Aki továbbra sem pihen, 90 évesen is ott volt a hétvégi Csacsi Kupán.

Csacsi Kupa a “fellegekben”

Csák Attila szervezésében ismét megrendezték a veterán tőrözők Csacsi Kupáját. Újra különleges helyszínen, a visegrádi Fellegvár teraszán vívtak.

Élő eredmények

Közelgő események