Olimpiai induló a női tőrcsapat!

febr 23, 2020 | Hírek

Egészen elképesztő körülmények között kvalifikálta magát a magyar női tőrcsapat a tokiói olimpiára! A mieink a kazani záró Vk-n 6.-ak lettek, és 2 pontot megőriztek előnyükből a lengyelekkel szemben. 

Tán akadnak, akik emlékeznek a négy évvel ezelőtti, vancouveri férfi párbajtőrcsapat Világkupára. Akkor egészen elképesztő módon, hihetetlen kalandos körülmények között, aranyéremmel kvalifikálta magát a férfi párbajtőrcsapat Rióra. Biztos volt, hogy azokat az izgalmakat még csak megközelíteni sem lehet. Hát lehetett…

A Kondricz Kata, Kreiss Fanni, Lupkovics Dóra, Pásztor Flóra összeállítású válogatott a maga részéről tulajdonképpen tökéletesen tette dolgát. Vereséget szenvedett a világ messze két legjobb csapatától, Olaszországtól és Oroszországtól. Előbbitől a negyeddöntőben, utóbbitól az 5. helyért. Mindeközben arattak két, nagyon értékes győzelmet, ráadásul közvetlen riválisokkal szemben. A nyolcaddöntőben Kína megverése utólag nagyon kellett a végelszámolásnál (45:32), miként az addigra tokiói reményüket elvesztő németek elleni siker is rendkívül fontos volt (45:27). 

A csapat két nagy egyénisége, Kreiss Fanni és Pásztor Flóra ünnepel.

Ezzel a mieink kihozták a napból az elvárható maximumot, ám az izgalmak nem ennek okán alakultak… A verseny előtt nyilvánvaló volt, hogy amennyiben a lengyel és a német válogatott nem jut a négy közé, akkor minden egyébtől függetlenül tokiói résztvevő a magyar csapat. A németek annak rendje és módja szerint ki is kaptak a franciáktól, és ezzel őket már kipipálhattuk. Csakhogy a lengyelek végig tartották a lépést a világelső oroszokkal. Nagyjából fej-fej mellett haladtak egészen a hajráig, amikor a világ koronázott királynője, Inna Deriglazova lépett pástra Julia Walczykkal szemben. És amikor fél perccel a vívóidő lejárta előtt három tussal elhúzott, kezdtünk magunkban ünnepelni. Korán tettük. Tán nem koncentrált eléggé a számára majdhogynem tét nélküli meccsen az orosz klasszis, tán Walczyk akart nagyon, a lényeg, hogy az utolsó másodpercekben fordított, és ezzel átmenetileg kivette a zsebünkből a tokiói repülőjegyet. De csak átmenetileg… 

Hát, van ok az örömre…! Pásztor Flóra, Kondricz Kata, Kreiss Fanni és Lupkovics Dóra.

A számok újabb átprogramozása után kiderült, hogy ezek után akkor juthatunk ki az olimpiára, ha a lengyelek a 4. helyen végeznek, mi pedig legalább hetedikek leszünk. Ha a lengyelek dobogósok, oda az álmoknak… Mi, ugye, gyorsan megtettük a kötelességünket, miként fentebb megírtuk, simán legyőztük Németországot. Egyetlen “feladat” maradt, kiszurkolni a lengyelek két vereségét. Hálátlan, ám érthető feladat… Az amerikaiak elleni elődöntő sem volt sima ügy, 32:32-nél még együtt voltak a felek, ám utána simán nyertek a tengerentúliak. 

Jött tehát a sorsunkat eldöntő bronzmeccs, ahol a franciáknak kellett legyőznie riválisunkat. Ráadásul úgy, hogy a franciák legjobbja, Ysaora Thibus betegsége miatt nem lépett pástra… Aztán a meccs minden elképzelhető fordulatot hozott, ami csak elképzelhető. Az első kör után 15:8-ra vezettek a franciák, a második után 30:26-ra a lengyelek… Aztán a nyolcadik asszóban előbb átvették a vezetést a franciák, majd megint fordítottak a lengyelek, és az utolsó asszóra 40:37-es vezetéssel kezdődött. A korábban hőssé vált Walczykkal szemben a budapesti vb meglepetés ezüstérmese, Pauline Ranvier állt fel, és néhány perccel később a franciát valamennyi magyar vívást szerető ember örökre a szívébe zárta. Ugyanis 8:1-re lelépte a lengyelt. És miközben a gallok visszafogottan ünnepelték bronzérmüket, addig a magyar tábor a szó szoros értelmében sírva vigadott!

Ünneplő magyarok! Krajnyák Zsuzsi, Marco Goncalves, Kiss Tibor, Csampa Zsolt elnök, Feczer Viktor, Kondricz Kata, Pásztor Flóra, Lupkovics Dóra, Kreiss Fanni, Tamás Henriette főtitkár, Schök Vilmos.

A nyári világbajnokság után nagyon nehéz helyzetbe kerülő válogatott, Kondricz Kata, Kreiss Fanni, Lupkovics Dóra és Pásztor Flóra kiharcolta az olimpiai részvételt, tizenkét év után lehet ott ismét a magyar női tőrcsapat az olimpián! A vívók mellett gratulálunk Feczer Viktor vezetőedzőnek, Kreiss Gábor, Beliczay Sándor és Marco Goncalves mestereknek, Kiss Tibor válogatott edzőnek, és mindenkinek, aki bármit hozzá tett ehhez a sikerhez!

Feczer Viktor, a válogatott vezetőedzője így próbálta összefoglalni a történteket… “Egészen felfoghatatlan, ami történt! Igazából arra is nagyon büszkék lehetünk, hogy ilyen zaklatott körülmények között két, nagyon fontos győzelmet arattunk. Kína ellen minden a terveink szerint alakult, taktikusan, jól vívtak a lányok. A németeket pedig hosszú idő után először győztük le. És mindkét siker kellett végül ahhoz, hogy eljussunk az olimpiára! A szezon kezdete óta nagyon keményen dolgoztunk ezért az eredményért, a négy lány összetartó, remek közösséget alkotott, ez is kellett ahhoz, hogy célba érjünk. Most egy hét pihenő következik, igazán ránk fér, és aztán dolgozunk tovább!”

Aranyat érő hatodik hely…

“Életem eddigi legnehezebb és legrosszabb napja volt!” – kezdte mondandóját azért már valamivel felszabadultabban Kreiss Fanni, válogatottunk vezéregyénisége. “Nem lehet szavakkal leírni, mi játszódott le bennünk. Sose szurkolok azért, hogy valaki kikapjon, most mégis ezt kellett tennünk. A két elvesztett meccsünkre igazából nem is tudtam koncentrálni, miközben mi a szomszéd páston vívtunk az oroszokkal az ötödik helyért, másfél szemmel a lengyelek bronzmeccsét figyeltük. Nem tudom még felfogni, mi történt velünk, mindannyian nagyon akartuk ezt az olimpiát! Késő éjjel jövünk haza, talán addigra felocsúdunk, és lehet, hogy addigra egy üveg pezsgőt is találunk…”

Eredmények. Női tőrcsapat Világkupa, Kazan, 18 induló. Nyolcaddöntő: Magyarország-Kína 45:32 (Kreiss +7, Kondricz +4, Pásztor +2).

Negyeddöntő: Magyarország-Olaszország 13:45.

Az 5-8. helyért: Magyarország-Németország 45:27.

Az 5. helyért: Magyarország-Oroszország 37:45.

Végeredmény: 1. Olaszország, 2. Egyesült Államok, 3. Franciaország, …6. Magyarország (Kondricz Kata, Kreiss Fanni, Lupkovics Dóra, Pásztor Flóra).

Sztárok a páston

Kapcsolódó hírek

Magyarok Párizsban – Siklósi Gergely

Tizenöt vívónk lesz ott a párizsi olimpián. Őket mutatjuk be honlapunkon és social media felületeinken. Hajrá, magyar vívás! A sorozatot Siklósi Gergellyel folytatjuk!

Boros Péter a világ legidősebb aktív vívója

Bekerült a Guinness-rekordok könyvébe Boros Péter, a világ legidősebb aktív vívója. Aki továbbra sem pihen, 90 évesen is ott volt a hétvégi Csacsi Kupán.

Csacsi Kupa a “fellegekben”

Csák Attila szervezésében ismét megrendezték a veterán tőrözők Csacsi Kupáját. Újra különleges helyszínen, a visegrádi Fellegvár teraszán vívtak.

Magyarok Párizsban – Nagy Dávid

Tizenöt vívónk lesz ott a párizsi olimpián. Őket mutatjuk be honlapunkon és social media felületeinken. Hajrá, magyar vívás! A sorozatot Nagy Dáviddal folytatjuk!

Kijelölték az Eb-csapatot

Boczkó Gábor szövetségi kapitány előterjesztése alapján kijelölte az MVSZ elnöksége a bázeli Eb-n részt vevő magyar válogatottat.

Élő eredmények

Közelgő események