Országos bajnokság – a kivételes hazai esemény

máj 24, 2024 | Hírek, Kiemelt hírek

Kialakultak az országos bajnokság 32-es direkt kieséses táblájának szombati mezőnyei. A favoritok mind ott lesznek a folytatásban, a Ludovika Arénában.

FÉRFI PÁRBAJTŐR. A 62 esztendős Bárdi Róbert, korábbi válogatott kerettag öttusázó, a nyolcvanas évek legvégén nyert párbajtőr országos bajnoki aranyérmet csapatban, úgy, hogy Székely Zoltánnal, az 1981-es egyéni világbajnokkal húzta a lila-fehéreket. Most úgy döntött, elindul az ob-n… A veterán versenyek rendszeres szereplője kifejezetten mérges volt, hogy hajszál híján, de kiesett csoportjából, többek között azért, mert 5:4-re kikapott a nála 45 évvel fiatalabb, junior válogatott Antal Mátétól. Ilyen különlegességek fordulnak elő évről évre ebben a különleges fegyvernemben, melyben 159-en léptek pástra! Ám tudják fokozni a fiúk…! A világranglista egyes, egyéni világbajnok Koch Máté ugyanis a csoportkörben 5:1-re kikapott az ugyancsak veterán korú, veresegyházi színekben vívó Csiszár Zoltántól. Máténak ez volt az egyetlen veresége, Csiszárnak az egyetlen győzelme. Hát ilyen ez a párbajtőr… Azért a direkt kieséses 32-es táblára valamennyi klasszisunk bejutott, mi több, Koch Máté, Siklósi Gergely és Andrásfi Tibor egy negyedbe került… 

NŐI TŐR. Igazából, itt a fegyvernem hagyományaihoz hűen, meglepetés nélkül zajlottak le a selejtezők. A java szombaton következik. Akad azonban az indulók között egy olyan egyéniség, aki az országos bajnokságok történetében egészen kivételeset produkált, pontosabban produkál. Mohamed Aida 48 évesen hét tust kapott a csoportkörben, további folytatás szombaton. Na de az előzmények! Az elmúlt 40 év legeredményesebb magyar tőrözője tízszeres egyéni magyar bajnok, és további 13-szoros dobogós. Azaz 23 évben nyert érmet. Egyéniben. Ezen a téren a kardozó Berczelly Tibor a mindenkori legnagyobb, aki 13 egyéni aranyéremig jutott a negyvenes évektől a hatvanasokig. Aida azért a fenti mérlegét vitatja: “Én valamiért tizenegy egyéni aranyérmet tartok nyilván, meg is fogom nézni, mi a különbség. Most viszont elnézést, de sietek a gyerekeimért az iskolába, de holnap itt leszek, hátha összejön a huszonnegyedik vagy huszonötödik egyéni érmem.” – nyilatkozta. Végezetül még egy adat: első ob aranyát 1995-ben nyerte, két évvel azután, hogy felnőtt világbajnoki ezüstérmes lett. Egészen különleges, akkor is, ha szombaton Pásztor Flóra és Kondricz Kata lesz az első számú favorit. 

NŐI KARD. Az öt világbajnok közül végül négy lépett pástra az országos bajnokság csoportkörében. Márton Anna ugyanis belázasodott, így ő egyéniben nem indult. Távollétében az esélyesek simán kvalifikálták magukat a folytatásra, és a legjobb 32 között ott lesz két 15 esztendős “kishölgy”, Bácskay Kincső és Rácz Brigitta is. Mindketten a KVSE vívói, egy évben, egy hónapban, egy kórházban születtek – és nagyon tehetségesek. Mindketten simán jutottak a 32 közé, majd így nyilatkoztak honlapunknak. Rácz Brigitta – aki tagja volt az ezüstérmes kadet Eb-csapatnak: “Egy kerületben lakunk, egy klubban kardozunk, nagyon sok a közös vonás. A teremben már nem szeretünk annyira egymással vívni, jóból is megárt a sok, de a verseny az teljesen más, ott mindig komoly a helyzet. Szeretnék meglepetést szerezni az ob-n, és a legjobb nyolc közé kerülni.” Bácskay Kincső: “Én inkább tapasztalot szeretnék szerezni, de ez nem jelenti azt, hogy nem akarok nyerni minden asszómban. Brigivel szerencsére mostanában elkerültük egymást a nemzetközi versenyeken, remélem így lesz ez a jövőben is.”

FÉRFI TŐR. Az országos bajnokság házigazdája a Nemzeti Közszolgálati Egyetem sportcsarnoka, a Ludovika Aréna. Amellett, hogy jár a köszönet a rendezőknek a minden igényt kielégítő körülményekért, említsük meg, hogy a szakosztály férfi tőrözői azért uralják a fegyvernemet. Legalábbi mennyiségben feltétlenül. Tizenhárom ludovikás indult el a mindösszesen 68 fős mezőnyben. Nem csak a mennyiséggel, a minőséggel sincs gond – legalábbis hazai szinten feltétlenül. A tizenháromból ugyanis heten bejutottak a 32-es főtáblára, melyet ugyanakkor Dósa Dani és a korábbi válogatott csapattárs, és az azóta edzővé avanzsáló Mátyás Bálint vezet. 

FÉRFI KARD. Szilágyi Áron egyéniben háromszoros olimpiai és nyolcszoros magyar bajnokként lépett pástra idehaza, az ob csoportmérkőzésén. Azért ez igenis, különleges pillanat. Bár reméljük, még sokszor előfordul. Minden esetre klasszisunk természetesen komolyan vette a feladatát ebben a helyzetben is. Veretlen csoportköre után a 64 között  simán győzött, így szombaton mindenki láthatja őt a Ludovika Arénában. Hogy mennyire vette komolyan, arra jó példa, hogy azt kérte, csak a csoportkör után nyilatkozzon néhány mondatot. Majd készségesen így foglalta össze a történteket: “Számomra vívóként, és a Vasas vezetőjeként is természetes volt, hogy itt vagyok az ob-n. Ráadásul a versenynaptárba is beleillik, jó felkészülés ez a közelgő Európa-bajnokság előtt. A nap legjobb híre a számomra, hogy a korábbi combizom-húzódásomból semmit sem éreztem. A csoportkört keményen végigvívtam, csak így van értelme. Úgyhogy kicsit el is fáradtam…” Áron mellett további két világbajnokunk és a fiatal tehetségek kivétel nélkül hibátlanul tették a dolgukat, érdemes lesz kilátogatni a fegyvernem szombati, 32-es táblájára. 

NŐI PÁRBAJTŐR. Azért az nem semmi, hogy valaki csütörtökön levezényli a Kormányinfót, majd pénteken pástra lép a női párbajtőr országos bajnokságon. Vitályos Eszter miniszter-helyettes, szövetségünk elnökségi tagja, a Belvárosi vívóegyesület versenyzője, 45 esztendősen ott volt a rajtnál, mi több, csoportköréből továbbjutott a legjobb 64 közé, ahol a válogatott kerettag Kardos Edinától szenvedett vereséget. Kivételes teljesítmény, bár ő merő természetességgel nyilatkozott minderről még a versenynap előtt. “Minden nap szükségem van a mozgásra, ha nem vívok, akkor konditerembe megyek. Úgy érzem, ez ad erőt a napi munka végzéséhez, a vívás pedig egyébként is régi szerelem. Ilyenkor izgulok kicsit, és nagyon szeretnék továbbjutni a csoportomból. A vágyam pedig, hogy egyszer ott lehessek a legjobb harminckettő között a mezőnyben.” Előbbi sikerült, utóbbira pedig sor kerülhet – mondjuk jövőre… Ebben a fegyvernemben is valamennyi esélyes 32 közé került, jöhet a szombati folytatás!

Az országos bajnokság további programja. Május 25., szombat: 32-es tábla tőr és párbajtőr 9 órától, kard 12 órától. Döntők, Magyar Vívás Napja, 14.30 (Ludovika Aréna).

Május 26., vasárnap: csapatversenyek, 9 órától folyamatosan. Tőr és kard Ludovika Aréna, párbajtőr az elődöntőkig Gerevich Aladár Nemzeti Sportcsarnok, utána Ludovika Aréna.

Sztárok a páston

Kapcsolódó hírek

SZURKOLJATOK NEKÜNK!

A magyar válogatott nevében köszönjük a csaknem 35 ezer like-ot, a 80 ezer kattintást, és az 1,3 millió elérést, amely 15 olimpikon vívónk bemutatását kísérte.

Petschauer Attila emlékének adóztunk

A tragikus sorsú, kétszeres olimpiai bajnokról emlékeztünk meg – többek között válogatott vívók, Izrael nagykövete és Csampa Zsolt elnök társaságában.

Útra készen az olimpiai csapat!

A magyar sportélet legmagasabb rangú vezetőivel és a média képviselőivel találkozott kedden a párizsi olimpiai vívódelegáció.

Elhunyt Solti Antal

Rövid betegség után, 75 éves korában elhunyt Solti Antal, a magyar tőrvívás meghatározó egyénisége. Az MVSZ és az FTC a mestert saját halottjának tekinti.

Magyarok Párizsban – Muhari Eszter

Tizenöt vívónk lesz ott a párizsi olimpián. Őket mutatjuk be honlapunkon és social media felületeinken. Hajrá, magyar vívás! A sorozatot Muhari Eszterrel fejezzük be!

Élő eredmények

Közelgő események

LIVESTREAM

XXXIII. Nyári Olimpiai Játékok Párizs – Vívás 2024. július 27 – augusztus 04.