Országos bajnokság – ezúttal másként

dec 15, 2020 | Hírek

A BOK Csarnokban és a Gerevich Aladár Nemzeti Sportcsarnokban rendezzük péntektől vasárnapig a hatfegyvernemes országos bajnokságot. A döntők a tavalyi vb helyszínén lesznek - zárt kapuk mellett. 

Az elmúlt években a hatfegyvernemes, egyben integrált, felnőtt egyéni és csapat országos bajnokság a vívócsalád nagy, karácsony előtti ünnepévé vált. Legjobbjainkat üdvözöltük a páston, bajnokainkat köszöntöttük kerek évfordulós születésnapjukon, és megjutalmaztuk az esztendő legjobb versenyzőit – zsúfolt lelátók előtt. 

Ez a karácsony előtti országos bajnokság – miként a családok döntő többségében – azonban a vívócsaládnak is más lesz, mint a többi. A járványhelyzet természetesen mindent felülír, a biztonság érdekében ezúttal nem lesznek közös ünnepségek. (Ünnepeltjeinket mikrofonon keresztül köszöntjük, ajándékainkat eljuttatjuk hozzájuk, és reméljük, a személyes találkozást is mihamarabb bepótolhatjuk.) A versenyt megrendezzük, miként szeptember óta idehaza szinte minden hétvégén tesszük azt, ám a Magyar Vívó Szövetség igyekezett és igyekszik talán még az eddigieknél is biztonságosabb körülményeket teremteni a résztvevők érdekében. Ennek érdekében, a plusz költségeket vállalva, a megszokott otthont, a Gerevich Aladár Nemzeti Sportcsarnokot felcserélte a jóval nagyon légtérrel rendelkező, többszörös alapterületű BOK Sportcsarnokra, a tavalyi budapesti világbajnokság színhelyére.

A versenyt természetesen zárt kapuk mellett bonyolítjuk le, csak a versenyzők, közreműködők, és az akkreditált edzők léphetnek be a színhelyekre. Igen, többes számban, színhelyekre! A központi helyszín ezúttal a már említett BOK Sportcsarnok (korábbi SYMA Csarnok) lesz, ahol jóval kényelmesebb környezetben rendezhetjük majd meg a verseny legnagyobb részét, illetve a döntőket. A pénteki selejtezőket a kisebb létszám érdekében kettéosztottuk, időben és helyszínben egyaránt. A férfiak és a nők némi szünettel, egymást követően, egymást váltva vívnak majd, a párbajtőrözők és a kardozók a BOK Csarnokban, a tőrözők a Gerevich Aladár Nemzeti Sportcsarnokban. Igyekeztünk ügyelni a kijárási tilalomra is, terveink szerint mindhárom napon, legkésőbb este hatra véget érnek a versenyek. 

Kérünk minden versenyzőt, hogy abban az esetben, ha befejezte a versenyét, versenynapját, akkor kivételesen ne maradjon tovább szurkolni a csapattársaknak, barátoknak, hanem hagyja el a termet – ezzel is segítve a biztonságos rendezést. Egyben kérjük azt is, hogy a csarnokba a viadal kezdete előtt 1-1,5 órával érkezzenek meg, és ne korábban. A beengedés is ennek megfelelően zajlik majd. 

A szövetség speciális, UV-kristály légtisztító berendezéseket szerzett be a rendezvényre, emellett folyamatos fertőtlenítésekkel törekszik a vívók egészségének megvédésére. Lesz is kikére, mivel az országos bajnokságon a magyar vívás krémje pástra lép! 

Az országos bajnokság "főhadiszállása" a BOK Csarnok lesz.

Ott lesz férfi kardban a kétszeres olimpiai világbajnok Szilágyi Áron, és a világbajnok Szatmári András vezérletével a vb-ezüstérmes válogatott. Ismét elindul a riói olimpiai másik hőse, a női párbajtőröző Szász-Kovács Emese. Felnőtt és korosztályos világbajnokok, olimpiai érmesek rajtolnak a férfi párbajtőrözők népes mezőnyében, közte Siklósi Gergely, Rédli András, Somfai Péter, és még sorolhatnánk a nagy neveket. Női kardban összecsaphat két klasszisunk, Márton Anna és Pusztai Liza, míg női tőrben a tokiói ötkarikás kvótát kiharcoló válogatott tagjait köszönthetjük – a nevezések alapján Kreiss Fanni kivételével. 

A külsőségek tehát ezúttal elsősorban a biztonságot szolgálják, ám a magas színvonal garantált, és az érdeklődőkre is gondolt a szövetség. Egyéniben 8 pástot lehet folyamatosan követni live stream-en, a legjobb 8-tól valamennyi asszót, csapatban valamennyi elődöntőtől live stream-en követheti bárki az eseményt, és természetesen az élő eredményekről is percre pontosan beszámolunk honlapunkon keresztül. 

A lebonyolítás nagyjából megfelel a korábbi éveknek. A pénteki selejtezők után a legjobb 32-ig jut el a mezőny, innen folytatják szombaton, majd a délután fél 2-kor, a kerekesszékesek két döntőjével kezdődő programban bajnokokat is avatnak. Vasárnap rendezzük a csapatversenyeket, melyeknek gyakorlatilag folyamatos a menetrendje, az első döntő 11 órakor kezdődik majd. 

A pénteki selejtezők helyszínei, és kezdési időpontjai a következők. BOK Sportcsarnok. Férfi párbajtőr: 9 óra. Férfi kard: 12 óra. Női párbajtőr: 14.30. Női kard: 16 óra.

Gerevich Aladár Nemzeti Sportcsarnok. Női tőr: 9 óra. Férfi tőr: 12 óra. (A részletes szombat-vasárnapi programot később közöljük.)

 

Sztárok a páston
2024. MÁJUS 23. (CSÜTÖRTÖK) | LUDOVIKA ARÉNA

Kapcsolódó hírek

Dánielfy Gergő és Kocsis Alexandra a két Sztárvívó

Nagyszerű hangulatban zajlott a SztárVívás a Ludovika Arénában. A férfiaknál Dánielfy Gergő, a nőknél Kocsis Alexandra lett a vívósztár. Gratulálunk!

Országos bajnokság – világklasszisokkal

Új időpontban, új helyszínen, ám ha lehetséges, még nagyobb tétért zajlik majd péntektől vasárnapig az országos bajnokság a Ludovika Arénán.

Magyarokkal kezdődik a világranglista

Koch Máté az első, Siklósi Gergely a második helyen áll a párbajtőr világranglistán! Ilyen sem volt magyar részről évtizedek óta!

Jön a Sztárvívás!

Következik a “Sztárok a páston”! A Ludovika Arénában csütörtökön délután fél 6-tól következik a sztárok versenye – az országos bajnokság előestéjén.

A válogatás szabályai

A hétvégi országos bajnokság után következő elnökségi ülésen véglegesítik a magyar válogatottat az Európa-bajnokságra, illetve az olimpiára. Ennek folyamatáról írunk.

Élő eredmények

Közelgő események