Országos bajnokság – küldetés teljesítve

dec 22, 2020 | Hírek

Ez az ob kicsit más volt. Legfontosabb cél a biztonságos rendezés volt, és reméljük, ezt lehetőségeinkhez mérten teljesítettük. Köszönjük a partnerséget! Ráadásként remek küzdelmeket is láthattunk!

A KÖRÜLMÉNYEK, A BIZTONSÁG. Csampa Zsolt, a Magyar Vívó Szövetség elnöke az országos bajnokság megnyitójában, a BOK Sportcsarnokban arról beszélt, hogy 2020 elsősorban sportágunk fegyelmezettsége okán vonul majd be a magyar vívás történelemkönyvébe. Akkor még nem tudhatta, legfeljebb sejthette és remélhette első emberünk, hogy a fegyelmezettségéért az országos bajnokságot követően is dicsérhette volna a honi vívótársadalmat!

Megszoktuk, és kicsit meg is szerettük, hogy az országos bajnokság nem “csak” egy hazai vívóesemény, hanem “a” hazai vívóesemény. Az itthoni nagy egyéniségek, klubok összecsapása igazából erre az eseményre összpontosul leginkább, és ez nem egyszer összezördülésekkel, kisebb-nagyobb vitákkal, “csatazajjal” jár együtt. Most, járvány idején ennek nem volt itt az ideje. Örültünk mindannyian annak, hogy a költségeket nem kímélve, a lehető legbiztonságosabb körülmények között, mégis méltó körülmények mellett versenyezhetett a vívócsalád. Alárendeltük a biztonságnak a helyszíneket, az időrendet, elmaradtak a közös ünnepségek, a látványelemek. A lényeg a biztonságos rendezés volt. Ebben mindenki – versenyzők, edzők, sportszakemberek, bírók, stb. – partner volt, és ezt ez úton is köszönjük! 

Igyekeztünk abban is maximumot nyújtani, hogy a természetesen zárt kapus eseményt minél magasabb színvonalon (mennyiségben és minőségben egyaránt) eljuttassuk a live streamek-en, közvetítéseken keresztül azokhoz, akiket érdekel a vívás, de nem tarthattak velünk. Nyolc plusz egy páston lehetett élőben követni a történteket. Tudjuk, a nagy érdeklődésnek köszönhetően nem mindig volt zökkenőmentes a közvetítés, de nézzék ezt el nekünk, ilyen mértékű “élő adást” még sosem szerveztünk idehaza! 

Összességében elmondhatjuk, biztonságos és színvonalas országos bajnokságot rendeztünk. És azt is hozzátesszük: őszintén reméljük, hogy többé nem kell ilyen gondokkal, nehézségekkel megküzdenünk…

AZ OB HŐSEI, A NÉGY DUPLÁZÓ. Négy olyan főszereplője volt az országos bajnokságnak, aki elmondhatja magáról, hogy duplázott, azaz egyéniben és csapatban is országos bajnokságot nyert. 

Szilágyi Áron. Mindenképpen az élre kívánkozik a neve, és nem csak azért, mert kétszeres olimpiai bajnokként duplázott az országos bajnokságon, és egyéniben hetedszer állhatott a dobogó legfelső fokára. Vívásával, hozzáállásával, viselkedésével is extrát nyújtott. Kezdjük azzal, hogy senki sem szólhatott volna egy rossz szót sem, ha többekhez hasonlóan úgy dönt, kihagyja az ob-t. Nem tette. Folytassuk azzal, hogy nagyszerűen is vívott. Emeljük csak ki a két legfontosabb asszóját, ahogy világklasszis társát, Szatmári Andrást győzte le az egyéni, illetve a csapatverseny utolsó asszójában. Világszínvonalú teljesítmény volt! Emellett leadott számtalan interjút, vasasos szakosztályelnökként szurkolt klubtársainak, és szervezte a piros-kékek “sarkát” a teremben. Profi volt, az egész, Áron!

Dósa Dániel. Legjobb magyar férfi tőrözőnk egyáltalán nincs könnyű helyzetben. Most nem is arról beszélnénk, hogy miként lehet úgy felkészülni a komoly nemzetközi feladatokra, hogy tulajdonképpen nincs idehaza igazán rangos edzőtársa. Hanem a hazai versenyekről. Szinte természetesnek vesszük, hogy ha elindul, akkor kötelező nyernie. Ha meg nem nyer – bár ritkán van ilyen… -, akkor rögtön csóvájuk a fejünket. Ezt a nem egyszerű szituációt oldotta meg a Törekvés tehetsége ismét színjelesre. Egyéniben mindösszesen 13, azaz tizenhárom találatot kapott a négy asszójában, azaz “összesítésben” is megnyerte volna az ob-t, négyen együtt sem győzték volna le. Csapatban pedig 36:40-ről fordította meg az utolsó asszót a döntőben. Több ez, mint természetes. Mert nagyon nehéz így megoldani azt, amit sokan kötelező feladatnak vélnek. Szép volt, Dani!

Bakos Bálint. Rendkívül érdekes szituációba került a Vasas 23 esztendős tehetsége. Mert ott voltak a junior esztendők, amikor ott toporgott a két “korosztályos sztár” Siklósi Gergely és Bányai Zsombor árnyékában, de igazából nem került rivaldafénybe a szimpatikus szombathelyi fiatalember. Aztán Budapestre költözött, a Vasasba, Halla Péterhez igazolt, és bekerült egy elképesztően erős társaságba. Klubján belül ott van a már említett Bányai mellett Nagy Dávid és Koch Máté, valamint a tehetséges és feltörekvő, még fiatalabb generáció. És akkor nem is említettük a világklasszis honvédos kvartettet (Siklósi, Rédli, Somfai, Berta), vagy Andrásfi Tibit. Ezen a “falon” hatolt most át Bálint, méghozzá egyéniben és csapatban is remek vívással. Szimpatikus nyilatkozatában elmondta, hogy célja természetesen a válogatottság, de tudja, hogy ennek még nem jött el a realitása. Nos, az élet úgy hozta, hogy a 2020-as esztendő férfi párbajtőr ranglistája Bakos Bálint nevével az élen zárul. Csak, hogy barátkozz a gondolattal, Bálint!

Kun Anna. A tataiak kedves, csinos és szimpatikus párbajtőrözője is különleges helyzetben van. Tán éppen ezért. Mert annak, olyannak lett elkönyvelve, ami, amilyen a fenti mondat. Több mint öt éve, a 2015-ös montreux-i Eb óta stabil tagja a válogatottnak, ám komoly nemzetközi eredményt a felnőtt korosztályban még nem sikerült elérnie. Pedig benne van a lehetőség, csak valahogy elő kellene törnie! Az ob-n történtek hitet adhatnak Annának! Egyéniben remek tusokkal győzte le a döntőben a nagyszerű Szász-Kovács Emesét, csapatban pedig a “kisklasszis”, Muhari Eszter ellen hozta a meccset kulcsszituációban, a Honvéddal szembeni elődöntő végén. Azaz szép asszókban, és kiélezett pillanatokban nyert, a szakág kimondva-kimondatlanul első és második számú vívója ellen Plásztán Attila tanítványa. Aki ezzel az őszi, hazai versenyek alapján jelentősnek mondható előnnyel vezeti a ranglistát. Meríts ebből erőt, Anna!

EGYEBEK, LÁBJEGYZET, ZÁRSZÓ. Az egész, koronavírusos esztendőről, úgy gondoljuk, elmondható, hogy jól kezelte a magyar vívás. Természetesen a járvány nem kímélte sportágunkat sem, különösen a férfi párbajtőr és a női tőr szakág küzdött meg vele. Ám a már többször említett fegyelmezettségnek és óvatosságnak, a körültekintésnek, és a sok munkának köszönhetően a kelleténél nagyobb gondot, bajt nem okozott a járvány. 

Tudjuk, látjuk, hogy hiányzói azért akadtak az országos bajnokságnak. Nem indult tőrben Kreiss Fanni és Lupkovics Dóra, kardban Decsi Tamás és Battai Sugár. Történtek sajnálatos sérülések is az ob-n, a negyeddöntőben lépett vissza kardban Márton Anna, tőrben az elődöntőben adta fel meccsét Frűhauf Benjámin és Tóth Gergely. Jobbulást kívánunk valamennyiüknek. Félig betegen nyerte a női kard ob-t Pusztai Liza, majd csapatban már nem is vívhatott. Az ő esete egészen különleges, valamennyi félnek, a versenyzőnek, az edzőnek, a klubnak, a válogatott és a szövetség illetékeseinek mindent meg kell tennie annak érdekében, hogy a sorsdöntő olimpiai kvalifikációs versenyen, és majd remélhetőleg az olimpián egy teljesen egészséges, “száztíz” százalékos Liza léphessen majd pástra. Mert akkor nagy dolgokra lehet képes ő, és a női kardcsapat…

A kelleténél hosszabb talán a fenti lista, mégis, a körülményeket figyelembe véve ennek okán sem lehet okunk panaszra. Ez a kurta, furcsa és nehéz esztendő úgy ér véget, hogy bátran kijelenthető, a magyar vívósport megoldotta 2020 problémáit, és készen áll a 2021-es feladatokra. Szurkoljunk azért, hogy jusson belőle minél több!

Sztárok a páston

Kapcsolódó hírek

Magyarok Párizsban – Siklósi Gergely

Tizenöt vívónk lesz ott a párizsi olimpián. Őket mutatjuk be honlapunkon és social media felületeinken. Hajrá, magyar vívás! A sorozatot Siklósi Gergellyel folytatjuk!

Boros Péter a világ legidősebb aktív vívója

Bekerült a Guinness-rekordok könyvébe Boros Péter, a világ legidősebb aktív vívója. Aki továbbra sem pihen, 90 évesen is ott volt a hétvégi Csacsi Kupán.

Csacsi Kupa a “fellegekben”

Csák Attila szervezésében ismét megrendezték a veterán tőrözők Csacsi Kupáját. Újra különleges helyszínen, a visegrádi Fellegvár teraszán vívtak.

Magyarok Párizsban – Nagy Dávid

Tizenöt vívónk lesz ott a párizsi olimpián. Őket mutatjuk be honlapunkon és social media felületeinken. Hajrá, magyar vívás! A sorozatot Nagy Dáviddal folytatjuk!

Kijelölték az Eb-csapatot

Boczkó Gábor szövetségi kapitány előterjesztése alapján kijelölte az MVSZ elnöksége a bázeli Eb-n részt vevő magyar válogatottat.

Élő eredmények

Közelgő események