Osman-Touson Maruán hatodik a junior Eb nyitányán

febr 27, 2020 | Hírek

A poreci junior Európa-bajnokság első napján a magyarok közül a férfi párbajtőröző Osman-Touson Maruán szerepelt a legjobban, hatodik helyen zárt. Gratulálunk neki, és mesterének, Kovács Ivánnak!

Munkatársunk helyszíni jelentése:

Kezdjük tudósításunkat ezúttal a koronavírussal – megnyugtatásként. Igen, megnyugtatásként, ugyanis Porecben semmiféle korlátozást nem kellett továbbra sem bevezetni – a szükséges elővigyázatossági intézkedések pedig megtörténtek, mind a szervezők, mind a magyarok részéről. Pénteken a Zatika csarnokban ezzel kapcsolatosan a “No news is good news” mondás járta, és jól is van ez így, koncentráljunk a rendben elkezdődő junior Európa-bajnokságra!

Többször írtuk már a szezon során, hogy junior férfi párbajtőrcsapatunk teljesen kicserélődött, a korosztály kétszeres világbajnok együttese “felnőtté vált”, így csupa újonc vágott neki az esztendőnek. És ahogy az évközi versenyeken sem vallottak szégyent a fiatalok, úgy az Európa-bajnokság egyéni versenyein is összejött egy értékes helyezés, mi több, Osman-Touson Maruán nagyon közel járt az éremhez…

Ehhez hasonló szép találatokkal jutott a legjobb nyolcig Osman-Touson Maruán.

Ejtsünk előbb szót a többiekről: a sikeres csoportkört követően Hamilton-Meike Jonathan a 64, Ujvári András és Keszthelyi Zsombor a 32 között búcsúzott, igazából nem volt reális esély asszójukban a győzelemre. Maruán viszont nagyon magabiztosan menetelt, a belga Aperst 15:5-re, az osztrák Schumannt 15:9-re verte. A nyolcaddöntőben a másodikként rangsorolt svéd Kelly következett, és 14:10-ről ugyan 14:12-re feljött a skandináv, ám egy együttessel lezárta a meccset a BVSC tehetsége, Kovács Iván tanítványa. Ezzel a nyolcas döntő kipipálva, és majdnem összejött az érem is… Az orosz Lomaga sokáig vezetett ellene, ám a harmadik harmad hajrájára nem hogy behozta hátrányát Maru, hanem 10:8-ra el is húzott. Csakhogy Lomaga a hátralévő húsz másodpercben egyenlített, majd a hosszabbításban beadta az Eb-medált érő tust. 

Osman-Touson Maruán elégedett lehet a hatodik helyezésével.

Osman-Touson Maruán így nyilatkozott honlapunknak hatodik helyét követően: “Reggel kicsit nehezen melegedtem be, de aztán belejöttem. A direkt kieséses táblán pedig első éves juniorként, azzal a céllal mentem fel a pástra, hogy élvezzem a vívást. A hatodik hellyel elégedett vagyok, de azt persze sajnálom, hogy ennyire közel voltam az éremhez, mégsem jött össze.” Legközelebb majd összejön – ezt már mi tesszük hozzá a szimpatikus fiatalember mondataihoz…

A nap másik fegyverneme a női kard volt, és a szezon során elért eredmények alapján itt lehettek vérmesebb reményeink. Szűcs Luca szinte “hányta” a Világkupa-dobogókat, és Battai Sugi is az esélyesek közé tartozott. Csakhogy ezen a napon nem ment a mieinknek. Pótz-Nagy Fanni már a csoportkörben búcsúzott, míg Keszei Kira a 64-ben szenvedett vereséget. Két favoritunknak sikeres csoportja után a 32-ért nem is kellett vívnia, majd ott Battai Sugi biztosan, 15:6-ra verte a moldáv Bugajevszkit

Szűcs Luca csapatban javíthat a junior Európa-bajnokságon.

Eztán kaptuk az első “gyomrost”, a korosztályában idén remeklő, első éves junior, kadet világbajnok Szűcs Lucát, az itteni kadet Eb ötödik helyezettje, a török Erbil biztosan, 15:8-ra legyőzte. A nyolcaddöntőben pedig Battai Sugi is búcsúzott. Ő is kadet korú vívótól, az Eb-n a saját korosztályában a 32-ben búcsúzó, az idősebbek között viszont dobogós román Pantistól kapott ki 15:11-re úgy, hogy hatszor zárta ki Sugit hasonló mozdulattal, egylámpát érő találattal… Gyorsan tegyük hozzá, van ilyen, ezúttal két tehetségünknek nem volt napja – majd javítanak, reméljük, már az Eb-csapatversenyein…

A junior Európa-bajnokság pénteken a férfi tőrözők és a női párbajtőrözők egyéni versenyével folytatódik. 

Eredmények. Kadet és junior Európa-bajnokság, Porec. 

Junior férfi párbajtőr egyéni, 102 induló. A csoportmérkőzéseken: Keszthelyi Zsombor 5 győzelem/1 vereség, Osman-Touson Maruán 5/1, Ujvári András 4/1, Hamilton-Meike Jonathan 4/2 (valamennyien továbbjutottak).

A legjobb 32 közé jutásért: Ujvári-Salzer (cseh) 15:10, Keszthelyi-Pejic (horvát) 15:11, Osman-Touson-Apers (belga) 15:4, Hamilton-Meike-Andrews (brit) 8:15.

A legjobb 16 közé jutásért: Osman-Touson-Schuhmann (osztrák) 15:9, Ujvári-Armaleo (olasz) 10:15, Keszthelyi-Kalininas (litván) 11:15.

Nyolcaddöntő: Osman-Touson-Kelly (svéd) 15:13.

Negyeddöntő: Osman-Touson-Lomaga (orosz) 10:11. 

Végeredmény: 1. Jegor Lomaga (orosz), 2. Filippo Armaleo (olasz), 3. Alexis Messien (francia) és Dmitrij Smelidze (orosz), …6. Osman-Touson Maruán (edző: Kovács Iván, válogatott edző: Eitner Kinga), …20. Keszthelyi Zsombor, …24. Ujvári András, …40. Hamilton-Meike Jonathan.

Junior női kard egyéni, 63 induló. A csoportmérkőzéseken: Battai Sugár 6 győzelem/0 vereség, Szűcs Luca 5/1, Keszei Kira 4/2 (továbbjutottak), Pótz-Nagy Fanni 1/5 (kiesett).

A legjobb 32 közé jutásért: Keszei-Pantis (román) 11:15. 

A legjobb 16 közé jutásért:  Battai-Bugajevszki (moldáv) 15:6, Szűcs-Erbil (török) 8:15.

Nyolcaddöntő: Battai-Pantis (román) 11:15.

Végeredmény: 1. Joana Ilijeva (bolgár), 2. Darija Drozd (orosz), 3. Alessia di Carlo (olasz) és Ilinca Pantis (román), …9. Battai Sugár, …18. Szűcs Luca, …33. Keszei Kira, …53. Pótz-Nagy Fanni.

Sztárok a páston

Kapcsolódó hírek

Eb-váró – Boczkó Gáborral

Boczkó Gábor szövetségi kapitány a csapatversenyekre fókuszál a kedden kezdődő bázeli Eb-n, és annak örül, hogy mindenki egészséges.

Magyarok Párizsban – Siklósi Gergely

Tizenöt vívónk lesz ott a párizsi olimpián. Őket mutatjuk be honlapunkon és social media felületeinken. Hajrá, magyar vívás! A sorozatot Siklósi Gergellyel folytatjuk!

Boros Péter a világ legidősebb aktív vívója

Bekerült a Guinness-rekordok könyvébe Boros Péter, a világ legidősebb aktív vívója. Aki továbbra sem pihen, 90 évesen is ott volt a hétvégi Csacsi Kupán.

Csacsi Kupa a “fellegekben”

Csák Attila szervezésében ismét megrendezték a veterán tőrözők Csacsi Kupáját. Újra különleges helyszínen, a visegrádi Fellegvár teraszán vívtak.

Magyarok Párizsban – Nagy Dávid

Tizenöt vívónk lesz ott a párizsi olimpián. Őket mutatjuk be honlapunkon és social media felületeinken. Hajrá, magyar vívás! A sorozatot Nagy Dáviddal folytatjuk!

Élő eredmények

Közelgő események