Rajtol kedden az Európa-bajnokság

jún 16, 2024 | Hírek, Kiemelt hírek

Bázelben rendezik június 18. és 23. között a vívó Európa-bajnokságot. A legerősebb válogatottunk indul, hajrá, magyarok!

Arról megoszlanak a vélemények, hogy szakmailag mi a jelentősége egy Európa-bajnokságnak, mintegy negyven nappal a párizsi olimpia előtt. Az azonban ugyanakkor tény: valamennyi nemzet a legerősebb válogatottjával, az “olimpiai sorával” lép pástra a keddtől vasárnapig tartó, bázeli kontinensbajnokságon – így a magyar is. Miként az ugyancsak tény, hogy szinte valamennyi egyéni sportban – a teljesség igénye nélkül: atlétika, úszás, kajak-kenu, öttusa – rendeztek vagy rendeznek ezekben a napokban világversenyeket. Úgyhogy ne “szakmázzunk”, szurkoljunk a mieinknek azért, hogy minél jobban sikerüljön az Eb, az olimpia előtti utolsó csúcsesemény. 

Az első magyar “turnus” vasárnap délután kelt útra, őket követi hétfő reggel az újabb csoport, majd kedden, az első versenynapon válik teljessé a magyar küldöttség, melyből egyedül a sérülése után, a felépülése határán álló egyéni és csapat világbajnok kardozó, Szatmári András hiányzik majd.  

Az Európa-bajnokságoknak egyébként hányattatott a sorsa mostanság. Tavaly, a FIE, illetve Lengyelország sportpolitikája, politikája miatt az egyéni Európa-bajnokságot Plovdivban, a csapat Európa-bajnokságot az Európa Játékok részeként, Krakkóban rendezték. 2020-ban és 21-ben a covid miatt elmaradtak a versenyek, így 2019 óta egyedül 2022-ben, Antalyában rendeztek “normális” Európa-bajnokságot. Annál akadtak már emlékezetesebb versenyeink, ugyanis egyetlen érmet, igaz, aranyat nyert a magyar küldöttség a férfi kardcsapatnak köszönhetően. 

Svájc ugyanakkor “szerethető” helyszín a számunkra, a 2015-ös, montreaux-i Eb-ről öt éremmel, közte egy arannyal (Szilágyi Áron) térhetett haza a válogatott. Most Bázel következik, és álljunk hozzá talán úgy az eseményhez, ahogy az egyébként 2015-ben bronzérmes, Boczkó Gábor szövetségi kapitány javasolta. Ha jól sikerülnek a versenyek, akkor örüljünk neki, ha kevésbé, akkor ilyen közel az olimpiához ne vonjunk le belőle messzemenő következtetést. 

Rajt tehát kedd reggel, hétfőn már a helyszíni történésekről számolunk majd be, Figyeld honlapukat és social média felületeinket, hajrá, magyarok!

A bázeli Európa-bajnokság programja. Június 18., kedd: női párbajtőr egyéni, férfi tér egyéni. Június 19., szerda: női tőr egyéni, férfi kard egyéni. Június 20., csütörtök: férfi párbajtőr egyéni, női kard egyéni. Június 21., péntek: női párbajtőrcsapat, férfi tőrcsapat.  Június 22., szombat: férfi párbajtőrcsapat, női kardcsapat. Június 23., vasárnap: női tőrcsapat, férfi kardcsapat. 

A bázeli Európa-bajnokságon (június 18-23.) részt vevő magyar válogatott. Férfiak. Kard: Decsi Tamás (KVSE), Gémesi Csanád (MATE-GEAC), Rabb Krisztián (Vasas), Szilágyi Áron (Vasas). Párbajtőr: Andrásfi Tibor (BVSC), Koch Máté (Vasas), Nagy Dávid (Vasas), Siklósi Gergely (Honvéd). Tőr: Dósa Dániel (Törekvés), Mihályi Andor (Ludovika), Szemes Gergő (FTC), Németh András (Honvéd – csak egyéni), Tóth Gergely (FTC – csak csapat). 

Nők. Kard: Battai Sugár (DEAC), Márton Anna (BVSC), Pusztai Liza (BVSC), Szűcs Luca (BVSC). Párbajtőr: Dékány Kinga (BVSC), Gnám Tamara (Tatabánya), Muhari Eszter (Tatabánya), Nagy Blanka (Debreceni SI). Tőr: Kondricz Kata (Honvéd), Lupkovics Dóra (Honvéd), Mohamed Aida (UTE), Pásztor Flóra (Törekvés).

Sztárok a páston

Kapcsolódó hírek

SZURKOLJATOK NEKÜNK!

A magyar válogatott nevében köszönjük a csaknem 35 ezer like-ot, a 80 ezer kattintást, és az 1,3 millió elérést, amely 15 olimpikon vívónk bemutatását kísérte.

Petschauer Attila emlékének adóztunk

A tragikus sorsú, kétszeres olimpiai bajnokról emlékeztünk meg – többek között válogatott vívók, Izrael nagykövete és Csampa Zsolt elnök társaságában.

Útra készen az olimpiai csapat!

A magyar sportélet legmagasabb rangú vezetőivel és a média képviselőivel találkozott kedden a párizsi olimpiai vívódelegáció.

Elhunyt Solti Antal

Rövid betegség után, 75 éves korában elhunyt Solti Antal, a magyar tőrvívás meghatározó egyénisége. Az MVSZ és az FTC a mestert saját halottjának tekinti.

Magyarok Párizsban – Muhari Eszter

Tizenöt vívónk lesz ott a párizsi olimpián. Őket mutatjuk be honlapunkon és social media felületeinken. Hajrá, magyar vívás! A sorozatot Muhari Eszterrel fejezzük be!

Élő eredmények

Közelgő események

LIVESTREAM

XXXIII. Nyári Olimpiai Játékok Párizs – Vívás 2024. július 27 – augusztus 04.