Renáta nyolcadik, Áron nyolcaddöntős

dec 9, 2023 | Hírek, Kiemelt hírek

Katona Renáta szerepelt a legjobban a magyarok közül az orleans-i kard Grand Prix-n. Nyolcadik helyezése pályafutása egyik legjobbja. A férfiaknál Szilágyi Áron jutott nyolcaddöntőig.

Nem mostanra kell a csúcsforma – ezt többször is hangoztattuk világbajnok kardcsapatainkat illetően. Nos, ha ebből a szempontból vizsgáljuk az év utolsó rangos viadalán, az orleans-i egyéni Grand Prix-n történteket, akkor a mieink egyelőre tartják a tervet… A hétvégi franciaországi esemény ugyanis sikerülhetett volna jobban is. Egy kivétel ugyanakkor akadt, de erről majd később… 

A férfiak kezdték a napot, és már az első körre jutott kellemetlen meglepetés, az idei Eb-ezüstérmes Szatmári András 15:13-ra alulmaradt a japán Csumorival szemben. Búcsúzott Rabb Krisztián is, ő ugyanilyen arányban maradt alul a francia Seitz ellenében. Szilágyi Áron és Gémesi Csanád viszont biztosan lépett tovább a legjobb 32-be. A következő körben Csanád is kiesett, az iráni Pakdaman bizonyult jobbnak (2:15). Maradt egykeként háromszoros olimpiai bajnokunk, aki a koreai Sungot verte 15:7-re. A nyolcaddöntőben a kairói vb-döntő visszavágója következett, és a francia Pianfetti vissza is vágott, méghozzá 15:12-re. Tegyük hozzá, a videón látottak alapján Áront bosszantó technikai hibák sújtották a mérkőzésen. 

Szilágyi Áron okkal bosszankodott a technikára Orleans-ban.

A hölgyek is megtorpantak pénteki, nagyszerű selejtező napjukat követően. A legjobb 64 között búcsúzott a világbajnok Battai Sugi, illetve szoros csatában maradt alul Spiesz Anna és Keszei Kira. Sikerült viszont a győzelem Szűcs Lucának, Pusztai Lizának, valamint a kadet világbajnok Domonkos Emesének – akitől szép teljesítmény a 32-be jutás. Neki ott a világklasszis ukrán Harlan parancsolt megálljt (8:15), annak viszont egyáltalán nem örültünk, hogy ugyanekkor búcsúzott Liza és Luca. Előbbit régi riválisa, a bolgár Ilijeva (15:8), utóbbit a kínai Jang (15:11) győzte le. 

Katona Renáta ehhez hasonló remek tusokat adott a Komascsuk elleni nyolcaddöntőben.

És akkor számoljunk be a nap bravúrjáról, amely Katona Renáta nevéhez fűződik. A kairói világbajnok csapat tagja, aki Milánóban nem duplázhatott, 29 évesen jutott először a legjobb 8 közé Világkupa-, illetve Grand Prix-versenyen! Boros György és Sárközi Gergely vasasos tanítványa  tette mindezt úgy, hogy első asszójában a világranglista negyedik helyén álló, görög Gudurát iskolázta le 15:6-ra, majd az olasz Rotili sem jelentett számára gondot. A nyolcaddöntőben az ukrán válogatott Komascsuk következett, és Reni végig kezében tartotta a meccset – 15:11-re nyert. Az éremért a korábbi világelső, francia Apithy-Brunet ellen már nem jött össze az újabb bravúr (8:15), de világbajnokunk nyolcadik helyéhez csak gratulálni lehet, és természetesen ő is elégedetten nyilatkozott honlapunknak.

“Nagyon jól ment egész nap a vívás. Örültem, hogy a göröggel kezdtem, valahogy fekszik nekem a stílusa, és ugyanez igaz az ukrán Komascsukra is. Végig koncentrált tudtam maradni, kifejezetten élveztem az egészet. Úgy látszik, későn érő típus vagyok, nagyon vártam már erre a döntőre. Természetesen nem lehet más a célom, mint hogy az olimpián újra benne legyek a csapatban. Minden esetre hónapok fókuszált munkája után most nagyon jó lesz kicsit leengedni, és karácsonykor ránézni a magyar ranglistára. Ennél nem lehetett szebb ajándékot kapnom…”

Eredmények. Férfi kard egyéni Grand Prix, Orleans, 212 induló. A legjobb 32 közé jutásért: Szilágyi-L. Bonah (német) 15:8, Gémesi-Bibi (francia) 15:10, Szatmári-Csumori (japán) 13:15, Rabb-Seitz (francia) 13:15.

A legjobb 16 közé jutásért: Szilágyi-Sung (koreai) 15:7, Gémesi-Pakdaman (iráni) 2:15.

Nyolcaddöntő: Szilágyi-Pianfetti (francia) 12:15.

Végeredmény: 1. Szabó Mátyás (német), 2. Maxime Pianfetti (francia), 3. Sebastien Patrice (francia) és Pietro Torre (olasz), …9. Szilágyi Áron, …33. Szatmári András, …41. Rabb Krisztián, …72. Decsi Tamás, …109. Horváth Gergő, …146. Kossuth Bálint, …158. Iliász Nikolász.

Női kard egyéni Grand Prix, Orleans, 184 induló. A legjobb 32 közé jutásért: Szűcs-Nejkova (bolgár) 15:8, Pusztai-Linder (amerikai) 15:6, Katona-Gudura (görög) 15:6, Domonkos-Possick (amerikai) 15:10, Battai-Lee (koreai) 6:15, Spiesz-Gregorio (olasz) 12:15, Keszei-Chamberlain (amerikai) 14:15.

A legjobb 16 közé jutásért: Katona-Rotili (olasz) 15:9, Pusztai-Ilijeva (bolgár) 8:15, Domonkos-Harlan (ukrán) 8:15, Szűcs-Jang (kínai) 11:15.

Nyolcaddöntő: Katona-Komascsuk (ukrán) 15:11.

Negyeddöntő: Katona-Apithy-Brunet (francia) 8:15.

Végeredmény: 1. Manon Apithy-Brunet (francia), 2. Olga Harlan (ukrán), 3. Sara Balzer (francia) és Cecilia Berder (francia), …8. Katona Renáta (edző: Boros György és Sárközi Gergely, válogatott edző: Gárdos Gábor), …20. Szűcs Luca, …22. Pusztai Liza, …29. Domonkos Emese, …39. Battai Sugár, …46. Keszei Kira, …53. Spiesz Anna, …84. Beviz Dorottya, …158. Pótz-Nagy Fanni.

BANNER 341X200

Kapcsolódó hírek

Nyolcaddöntőknél tartunk

Két magyar kadet tőröző, Kollár Anna és Zsögön Andor jutott el a nyolcaddöntőig a rijádi korosztályos világbajnokság második versenynapján. Következnek a junior tőrcsapatok!

Péntek, majdnem 13, és balszerencsés

A rijádi kadet és junior világbajnokság nyitónapján a junior tőrözők léptek pástra, két magyar jutott el a legjobb 32-ig. Jöhet a sikeresebb folytatás!

Minden készen áll – kezdenek a junior tőrözők

A junior férfi és női tőrözők egyéni versenyével kezdődik pénteken Rijádban a kadet és junior világbajnokság. Minden készen áll, hajrá, magyarok!

Honvédelmi Sportszövetség – Pályázati Felhívások 2024

Kiírásra kerültek a Honvédelmi Sportszövetség – a továbbiakban HS – 2024. évi pályázati felhívásai! A korábbi évek gyakorlatának megfelelően a pályázat benyújtása az online támogatáskezelő rendszerben lehetséges. Pályázati Felhívások...

Rajt Rijádban!

Két nap múlva kezdődik Szaúd-Arábiában a kadet és junior világbajnokság. Csütörtöktől a helyszínről jelentkezünk, mindenről beszámolunk. Hajrá, magyar vívás!

Élő eredmények

Közelgő események