Schmitt Pál, Szilágyi Áron és a férfi kardcsapat volt a mi főszereplőnk

jan 8, 2024 | Hírek, Kiemelt hírek

Az Év Sportolója gálán több vívó is főszerephez jutott az Operaházban. Schmitt Pál Életmű-, Szilágyi Áron Nemzetközi Fair Play-díjat kapott, míg az Év egyéni sportcsapata a férfi kardválogatott lett.

Látványos és elegáns külsőségek közepette, az Operaházban rendezték meg hétfő este az Év Sportolója 2023 gálaműsorát. Mint ismeretes, a sportújságírók szavazatai alapján választották meg a tavalyi esztendő legjobbjait. Az év végén háromra csökkentették a jelöltek számát, a vívás részéről az egyéni sportok csapatának kategóriájában a világbajnok férfi és női kardválogatott, továbbá a kerekesszékes női válogatott maradt érintett. 

Mégsem csak őket köszönthettük az Operaházban. Rangos elismerést kapott ugyanis sportágunk két nagy büszkesége, a kétszeres olimpiai bajnok, korábbi köztársasági elnök Schmitt Pál, továbbá a háromszoros olimpiai bajnok Szilágyi Áron. 

Szilágyi Áron a Fari Play díjat köszöni meg.

Utóbbi a Nemzetközi Fair Play bizottság éves elismerését vehette át Novák Katalin köztársasági elnöktől és Kamuti Jenőtől, a szervezet elnökétől. Mint arról akkoriban beszámoltunk, a márciusi, budapesti Világkupa-versenyen vívta Áron a döntőt a  világelső Szandro Bazadzéval szemben. Az ellenfél 9:5-ös vezetésénél a grúz támadott és tisztán talált, ám a találatjelző “nem látta” a tust, csak a magyar klasszis lámpája égett. Így 9:6 lett az eredmény. Áron a következő “rajt” vezényszónál nem mozdult, hagyta, hogy Bazadze találjon, ekként adta vissza a gép tévedését. Ritkán látható cselekedet, pláne vesztes állásnál, egy világverseny döntőjében… Slusszpoénként egyébként Áron 10:14-ről megfordította az asszót, így megnyerte a Világkupát. 

Szilágyi Áron a díj átvételét – második díjának átvételét – követően így nyilatkozott: “Köszönöm köztársasági elnök asszonynak a jelölését, a bizottságnak pedig, hogy méltónak talált erre az elismerésre. Én azt vallom, a Fair Play része kell, hogy legyen az élsportnak, és hiszem, hogy a magyar sportban ez az általános, nemcsak az eredményeinkkel, hanem a sportpályán mutatott viselkedésünkkel is példát mutatunk. Én legalábbis így próbálom ezt a páston.” 

Schmitt Pál az Életmű díjjal.

Schmitt Pál vehette át a gálaest tán legrangosabb kitüntetését, az Életmű díjat. Mint ismeretes, Schmitt Pál kétszeres párbajtőr olimpiai bajnok, majd évtizedeken át MOB elnökként irányította a magyar sportot, és a NOB alelnökeként a valaha volt legmagasabb magyar pozíciót érte el nemzetközi sportdiplomataként. Mindeközben spanyol és svájci nagykövetként szolgálta az országot, majd köztársasági elnöknek választották. 81 évesen is aktívan segíti a magyar sportolókat és a sportéletet, a Nemzet Sportolójaként elismerésének jogosságához szemernyi kétség sem férhetett. 

Schmitt Pál a közönség hosszas vastapsát követően a sportolásban is aktív köztársasági elnök asszonynak, Novák Katalinnak kívánt jó egészséget az olimpia évében. Majd megköszönte szüleinek, csapattársainak, Szőcs Bertalan mesternek, a már elhunyt Kulcsár Győzőnek, Fenyvesi Csabának, Nemere Zoltánnak, és további olimpiai bajnok kollégáinak. Megköszönte ugyancsak a sportközösségnek, hogy 21 évig MOB-elnökként segíthette a magyarokat. Végül feleségének, Makrai Katalinnak és három gyermekének, majd a Jóistennek mondott köszönetet.

Az egyéni sportokban az Év csapata a férfi kardválogatott lett.

Számunkra két győztese volt az egyéni sportágak Év csapata választásán. Mi ugyanis a legkisebb különbséget sem szeretnénk tenni, a koreaiakat végre legyőző, 16 év után vb-aranyat szerző férfi, és a címét megvédő női kardválogatott között. És miután a hölgyek a világ sportújságíróinak voksolásán lettek hatodikak, ezúttal a férfiak végeztek a szavazás élén. Az Év Csapata a Decsi Tamás, Gémesi Csanád, Szatmári András, Szilágyi Áron összeállítású kardcsapat lett. 

A csapat nevében Áron köszönte meg az elismerést. Elmondta: nem gondolta, hogy ők végeznek az első helyen, de nagyon örül ennek az elismerésnek. A vívás ismét bizonyította, annak ellenére, hogy nem ülnek százmilliók hétvégenként a képernyők előtt, követve a versenyeket, idehaza továbbra is fókuszban van, és nagyon jólesik a válogatott valamennyi tagjának. 

BANNER 341X200

Kapcsolódó hírek

Nyolcaddöntőknél tartunk

Két magyar kadet tőröző, Kollár Anna és Zsögön Andor jutott el a nyolcaddöntőig a rijádi korosztályos világbajnokság második versenynapján. Következnek a junior tőrcsapatok!

Péntek, majdnem 13, és balszerencsés

A rijádi kadet és junior világbajnokság nyitónapján a junior tőrözők léptek pástra, két magyar jutott el a legjobb 32-ig. Jöhet a sikeresebb folytatás!

Minden készen áll – kezdenek a junior tőrözők

A junior férfi és női tőrözők egyéni versenyével kezdődik pénteken Rijádban a kadet és junior világbajnokság. Minden készen áll, hajrá, magyarok!

Honvédelmi Sportszövetség – Pályázati Felhívások 2024

Kiírásra kerültek a Honvédelmi Sportszövetség – a továbbiakban HS – 2024. évi pályázati felhívásai! A korábbi évek gyakorlatának megfelelően a pályázat benyújtása az online támogatáskezelő rendszerben lehetséges. Pályázati Felhívások...

Rajt Rijádban!

Két nap múlva kezdődik Szaúd-Arábiában a kadet és junior világbajnokság. Csütörtöktől a helyszínről jelentkezünk, mindenről beszámolunk. Hajrá, magyar vívás!

Élő eredmények

Közelgő események