Siklósi Geri ezüstérmes, Kun Anna hatodik

márc 21, 2021 | Hírek

Remek magyar eredményekkel zárultak a kazanyi párbajtőr Vk egyéni versenyei. A férfiaknál Siklósi Gergely ezüstérmet nyert, a nőknél Kun Anna hatodik lett. Jöhetnek a csapatversenyek, hajrá, magyarok!

Siklós Geri egyéves szünet után ismét nagyot alkotott! Egyéni világbajnokunk 23 évével szakágában még mindig “szemtelenül” fiatal, ám ismét bebizonyította, hogy máris klasszist képvisel. Ráadásul olyan elegánsan, és látszólag különösebb megerőltetés nélkül jutott el a négyes döntőig a hatalmas mezőnyű kazanyi férfi párbajtőr Világkupán, hogy azért kizárólag a kalapot emelhetjük. 

Siklósi Geri ismét igazolta klasszisát.

A Honvéd klasszisa, Dancsházy-Nagy Tamás tanítványa félig-meddig “magyar ágon” menetelt előre, ugyanis az egyaránt nálunk készülő, a hazai válogatókon is induló, és jól szereplő osztrák Mahringert, valamint a finn Vuorinent egyaránt búcsúztatta. A legnagyobb név pedig a listáján az olasz Garozzo volt, akit 15:9-re vert. Az elődöntőben a kazah Kalimzsanovval találkozott, és szorosabban nem is alakulhatott volna az asszó. Meg jobban sem… Geri ugyanis sokáig hátrányban volt, ám végül 15:14-re fordított, és jöhetett a döntő az ukrán Reizlinnel szemben. Ott már nem sikerült az újabb bravúr, 11:15 lett a döntő vége, de az ezüstérem remek teljesítmény, gratulálunk Gerinek és mesterének!

Egy tökéletes kézszúrás Geritől…

A többiekről: Koch Máté és Rédli András a 64-es táblán egyaránt szép győzelemmel kezdett, előbbi az amerikai Ramirezt, utóbbi az ukrán Szvicskart győzte le. A folytatásban azonban mindketten kikaptak, egyaránt olasz riválistól, Ciminitől, illetve Garozzótól. 

A női verseny magyar szempontból elsősorban Kun Annáról szólt. A főtáblára került másik két magyar a 64 között szenvedett vereséget. Riói olimpiai bajnokunk, Szász-Kovács Emese nem találta az ellenszerét az észt válogatott egyik alapemberének, Lehisnek, aki 15:8-ra győzött. A kadet világbajnok Muhari Eszti az orosz Ohotnyikovával szemben négytusos hátrányt dolgozott le, de a befejezés, sajnos nem sikerült, 13:15 lett a vége. 

Kun Anna pályája eddigi legjobb felnőtt eredményét érte el!

Kun Anna viszont nagyot alkotott. A 25 éves tatai tehetség korábban junior Európa-bajnokságot nyert egyéniben, stabil magyar válogatottnak mondható, ám a felnőtt eredmények nem akartak megjönni. Egészen mostanáig! Plásztán Attila tanítványa már a csoportmérkőzéseken is veretlen maradt, és ugyaninnen folytatta a vasárnap reggel. 

Szixt parád riposzt, ami szép, az szép…

Az első körben végig irányította az asszót, és 15:11-re verte a japán Josimurát. A folytatásban egy újabb japán következett. Azt pontosan tudtuk, hogy Baba nem játék, rendkívül izgalmasan haladt az asszó, de az utolsó tust Anna szúrta. Majd a nyolcaddöntőben gyakorlatilag lekopírozta sajt teljesítményét! A korábban a világranglistát vezető román Popescut búcsúztató svájci Möschlin ellen is sikerült beadni a mindent eldöntő találatot – 15:14 ide. Ezzel Kun Anna pályája első felnőtt Vk-döntőjét abszolválta, de okkal bízhatott abban, hogy nem ez az út vége, mivel a német Multerer sem tűnt verhetetlennek a negyeddöntőben. Csakhogy harmadszor már nem sikerül ugyanabba a folyóba lépni. Ezúttal is egyetlen tusocska döntött, ám nem a mi javunkra. A tatai vívónő ezzel a hatodik helyen végzett, gratulálunk neki és mesterének, csak így tovább!

Hétfőn mindkét fegyvernem csapatversenyei kezdődnek el, a férfiak számára az olimpia a tét! A válogatott ellenfele a nyolcaddöntőben Kína lesz, kötelező a győzelem, ha versenyben akarunk maradni a tokiói repülőjegyért. A hölgyek amennyiben Indiát legyőzik, az Egyesült Államokkal vívnak a nyolcaddöntőben. Hajrá, magyarok!

Eredmények. Férfi párbajtőr egyéni Világkupa, Kazan, 230 induló. A legjobb 32 közé jutásért: Siklósi-Oswald (svájci) 15:7, Rédli-Szvicskar (ukrán) 15:9, Koch-Ramirez (amerikai) 15:11.

A legjobb 16 közé jutásért: Siklósi-Mahringer (osztrák) 15:13, Koch-Cimini (olasz) 13:15, Rédli-Garozzo (olasz) 8:15.

Nyolcaddöntő: Siklósi-Garozzo (olasz) 15:9.

Negyeddöntő: Siklósi-Vuorinen (finn) 15:9.

Elődöntő: Siklósi-Alimzsanov (kazah) 15:14.

Döntő: Siklósi-Reizlin 11:15.

Végeredmény: 1. Igor Reizlin (ukrán), 2. Siklósi Gergely (edző és válogatott edző: Dancsházy-Nagy Tamás), 3. Ahmed Elsayed (egyiptomi) és Elmir Alimzsanov (kazah), …17. Rédli András, …20. Koch Máté, …71. Nagy Dávid, …136. Berta Dániel, …168. Andrásfi Tibor.

Női párbajtőr egyéni Világkupa, Kazany, 205 induló. A legjobb 32 közé jutásért: Kun-Josimura (japán) 15:11, Muhari-Ohotnyikova (orosz) 13:15, Szász-Kovács-Lehis (észt) 8:15.

A legjobb 16 közé jutásért: Kun-Baba (japán) 15:14.

Nyolcaddöntő: Kun-Möschlin (svájci) 15:14.

Negyeddöntő: Kun-Multerer (német) 13:14.

Végeredmény: 1. Csoj Inzseong (koreai), 2. Aliya Luty (francia), 3. Ricarda Muleterer (német) és Kang Jungmi (koreai), …6. Kun Anna (edző: Plásztán Attila, válogatott edző: Kovács Iván), …46. Muhari Eszter, …59. Szász-Kovács Emese, …81. Büki Lili, …100. Kardos Edina.

Sztárok a páston
2024. MÁJUS 23. (CSÜTÖRTÖK) | LUDOVIKA ARÉNA

Kapcsolódó hírek

Dánielfy Gergő és Kocsis Alexandra a két Sztárvívó

Nagyszerű hangulatban zajlott a SztárVívás a Ludovika Arénában. A férfiaknál Dánielfy Gergő, a nőknél Kocsis Alexandra lett a vívósztár. Gratulálunk!

Országos bajnokság – világklasszisokkal

Új időpontban, új helyszínen, ám ha lehetséges, még nagyobb tétért zajlik majd péntektől vasárnapig az országos bajnokság a Ludovika Arénán.

Magyarokkal kezdődik a világranglista

Koch Máté az első, Siklósi Gergely a második helyen áll a párbajtőr világranglistán! Ilyen sem volt magyar részről évtizedek óta!

Jön a Sztárvívás!

Következik a “Sztárok a páston”! A Ludovika Arénában csütörtökön délután fél 6-tól következik a sztárok versenye – az országos bajnokság előestéjén.

A válogatás szabályai

A hétvégi országos bajnokság után következő elnökségi ülésen véglegesítik a magyar válogatottat az Európa-bajnokságra, illetve az olimpiára. Ennek folyamatáról írunk.

Élő eredmények

Közelgő események