Spiesz Anna hetedik a junior vb-n

ápr 18, 2024 | Hírek, Kiemelt hírek

Ismét helyezések jutottak a magyar válogatottnak a rijádi korosztályos vb-n. Junior női kardban Spiesz Anna hetedik lett, Kovács Zsanett, illetve a férfiaknál Tóth Bertalan nyolcaddöntős volt.

Nem, nem és nem. Az a gát az istennek (Allahnak?) sem akar átszakadni, bármennyire is szeretné mindenki – természetesen elsősorban maguk a vívók. A rijádi kadet és junior világbajnokság utolsó harmadában a szezon eredményei alapján legeredményesebb fegyvernemünk, a kard következett. Ám ennek nyitónapján sem tört meg – most már bátran nevezhetjük annak – a rijádi átok. Azaz nem született magyar érem, és ugyan Spiesz Anna a junior versenyek során egyedüliként jutott nyolcba egyéniben a mieink közül, hetedik helye okán tavalyi vb-bronzérmesünknek nem örömében potyogtak a könnyei a viadal végén.

Spiesz Anna ezúttal a legjobb nyolcig menetelt.

De kövessük végig, mi is történt ezen a napon…! Kezdjük a hazaiaknak szóló, megnyugtatással egybekötött időjárás-jelentéssel. A hatalmas dubai esőzés, és a reptér eláradása semmiben sem befolyásolta és befolyásolja a mieink ittlétét és hazautazását. Két napja írtuk meg, hogy homokvihar tombolt az éjszaka Rijádban. Mint kiderült, a hatalmas Szaúd-Arábia egyes területein mindez errefelé sosem látott tornádót okozott, komoly károkkal. Vélhetően ennek esővel dúsított változata érkezett meg a Rijádtól 830 kilométerre fekvő Dubajba, és ez okozta az óriási felhőszakadást. Ennél fogva akadt, aki nem is érkezett meg a kardversenyre, lévén onnan tervezte az átszállását. 

A férfiak közül Tóth Bertalan szerepelt a legjobban..

A mieinkre azonban mindez nem vonatkozott, kissé keserűen azt is mondhatjuk, nem foghatjuk a körülményekre az újabb, halványabbra sikerült versenynapot. A férfiak kezdték a csütörtököt, és a csoportmeccsek közepes teljesítménye okán már a 32 közé kerülésért erős ellenfelekkel került szembe a magyar négyes, Dallos Benedek, Péch Kornél, Tóth Bertalan és Vigh Benedek. Az akadályt egyedül Tóth Berci vette sikerrel, a többiek közül erre egyedül Kornélnak volt reális esélye – neki sem sikerült. A TFSE vívója az előző körhöz hasonlóan a nyolcaddöntőért is lengyellel került szembe, és Denkiewiczet 15:11-re verte. A 16 között viszont az eddig ugyancsak nem jeleskedő oroszok egyik legjobbjával, Graugyinnal találkozott, és az ellenfél végig vezetve, 15:11-re nyert. 

Kovács Zsanett első éves juniorként lett nyolcaddöntős.

Minden bizalmunkat a nőkbe vetettük, ám a tavalyi kadet világbajnok Domonkos Emese és Bende Barbara egyaránt elvesztette első direkt kieséses asszóját a legjobb 64 között. Spiesz Anna és Kovács Zsanett viszont eljutott a nyolcaddöntőig. Előbbi két, egészen sima győzelemmel, Zsanett két jóval szorosabbal. Utóbbi számára a 16 a végállomást jelentette, a későbbi bronzérmes francia Manga bizonyult jobbnak nála (8:15), de a törökbálinti hölgynek, első éves juniorként jár a gratuláció a teljesítményéért. 

Spiesz Anna esete egészen más. Tavalyi junior vb-bronzérmesként, idei Eb-ezüstérmesként, a felnőtt Világkupákon rendre főtáblásként, okkal bízhatott itt is szép szereplésben. Mindig azonban neki sem lehet topon lenni – pláne Rijádban, ahol ez nem sok magyarnak sikerült eddig… Pedig Kósa Miklós, még mindig mindössze 18 éves tanítványa a 8 közé jutásért is egészen simán, 15:8-ra verte egyik legnagyobb riválisát, az olasz Spicát. Az érem viszont ezúttal nem jött össze, a komoly “sportdiplomáciai háttérrel” rendelkező, üzbég színekben versenyző Herrera Larával szemben. Villámgyorsan tegyük hozzá, nem a költő okokban keresendő ezúttal a 11:15-ös vereség oka, ami a magyar tehetség hetedik helyet jelentette. Ehhez is gratulálunk, igazán szép junior szezont futott Anna, és még nincs vége, jöhet a csapatverseny!

Mert egyszer a rossz sorozatok is megszakadnak, bízzunk és szurkoljunk kardozóinknak, elsőként pénteken a kadetoknak! Hajrá, magyarok!  

Eredmények. Kadet és junior világbajnokság, Rijád. 

Junior férfi kard egyéni, 159 induló. A csoportmérkőzéseken: Vigh Benedek 5 győzelem/1 vereség, Péch Kornél 4/2, Dallos Benedek 3/2, Tóth Bertalan 3/3 (valamennyien továbbjutottak). 

A legjobb 64 közé jutásért: Dallos-Zhu (kínai) 15:11, Tóth-Radnóti (ausztrál) 15:3, Vigh-Raja (ausztrál) 15:13, Péch-Casaus Pielago (spanyol) 15:11.

A legjobb 32 közé jutásért: Tóth-Broniszewski (lengyel) 15:9, Dallos-Kodirov (üzbég) 5:15, Vigh-Lukasenko (ukrán) 2:15, Péch-Ji (amerikai) 12:15.

A legjobb 16 közé jutásért: Tóth-Denkiewicz (lengyel) 15:11.

Nyolcaddöntő: Tóth-Graugyin (orosz) 11:15.

Végeredmény: 1. Vlad Covaliu (román), 2. Pavel Graugyin (orosz), 3. William Morrill (amerikai) és Santiago Madrigal (spanyol), …16. Tóth Bertalan, …36. Vigh Benedek, …47. Péch Kornél, …53. Dallos Benedek.

Junior női kard egyéni, 132 induló. A csoportmérkőzéseken: Kovács Zsanett 5 győzelem/1 vereség, Spiesz Anna 5/1, Bende Barbara 5/1, Domonkos Emese 3/3 (valamennyien továbbjutottak).

A legjobb 64 közé jutásért: Domonkos-Ng (hongkongi) 15:10.

A legjobb 32 közé jutásért: Kovács-Covaliu (román) 15:11, Spiesz-Patrice (francia) 15:4, Bende-Velicsko (ukrán) 9:15, Domonkos-Vej (kínai) 8:15.

A legjobb 16 közé jutásért: Kovács-Park (koreai) 15:14, Spiesz-Kim (amerikai) 15:5.

Nyolcaddöntő: Spiesz-Spica (olasz) 15:8, Kovács-Manga (francia) 6:15.

Negyeddöntő: Spiesz-Herrera Lara (üzbég) 11:15.

Végeredmény: 1. Pan Qimiao (kínai), 2. Alekszandra Mihajlova (orosz), 3. Alejandra Manga (francia) és Luisa Fernanda Herrera Lara (mexikói), …7. Spiesz Anna (edző: Kósa Miklós, válogatott edző: Gulácsi Ferenc), …14. Kovács Zsanett, …35. Bende Barbara, …61. Domonkos Emese.

Sztárok a páston
2024. MÁJUS 23. (CSÜTÖRTÖK) | LUDOVIKA ARÉNA

Kapcsolódó hírek

Siklósi Gergő tökéletes aranyérme

Megszorítani se nagyon tudták olimpiai ezüstérmes és világbajnok vívónkat – Siklósi Gergő lenyűgöző teljesítménnyel nyerte a párizsi férfi párbajtőr Világkupát.

Szűcs Luca hetedik Plovdivban

Karrierje eddigi legjobb eredményét érte el a bulgáriai női kard Világkupán Szűcs Luca. Hetedik helyével a hazai ranglistán is átvette a vezetést!

Áron nyolcaddöntőig jutott

Szilágyi Áron sérülése után nyolcaddöntőig jutott a madridi férfi kard egyéni Világkupán. További két főtáblásunk nem került 32 közé.

Eszter korai búcsúja

Az egyedüli főtáblás magyarnak, Muhari Eszternek nem sikerült asszót nyernie a fujairahi női párbajtőr Világkupán.

Mesteri Viki elismerése

A paralimpiára készülő vívókat segíti Mesteri Viktória, aki ezért támogatást kapott a K&H mozdulj! program keretében.

Élő eredmények

Közelgő események