Szalai Zalán és Domonkos Emese nyerte a kadet kard Mk-t

szept 24, 2022 | Hírek

Szalai Zalán izgalmas és fordulatos asszó után lett aranyérmes, Domonkos Emese csupa sima győzelemmel utasította maga mögé a mezőnyt a kadet kardozók szezonnyitó Magyarkupa-fordulójában. 

A 22/23-as szezon első kardversenyét a kadetoknak rendezték a Vasas Kovács Pál vívótermében. A korosztály elődjei mindenesetre igen magasra tették a lécet – ugyanis a februári, újvidéki Európa-bajnokságon a nőknél és a férfiaknál is magyar aranyérem született csapatban. Igaz, az akkori első helyezett válogatottakban akadtak “kiskadetok” is, akik mostanra váltak utolsó évessé. Így aztán Vajda Oszkár, illetve Domonkos Emese személyében Eb-győztesek is pástra léptek a Pasaréti úton. 

Mielőtt azonban róluk (is) esne szó, beszéljünk a fegyvernem változásairól, melyek a versenyrendszert érintették. A mesterek közötti kölcsönös, idénynyitó “hogy vagy?”, “mi újság?”-ot követően Neuhold Sándort, a junior férfi válogatott edzőjét kértük meg arra, hogy mondja el, milyen változások történtek és miért. 

Szalai Zalán (balra) útban az aranyérmet jelentő találata felé.

“Kettős célunk volt, a tavalyi tapasztalatok alapján. Egyfelől kicsit tehermentesíteni akartuk a január-februári időszakot, hogy a főversenyre, február végi Európa-bajnokságra jobban lehessen élesíteni a felkészülést. Ezért a mostani időszakban több viadal lesz, de januárban már szinte csak a nemzetközi feladatokra kell majd koncentrálni. Másfelől azt akartuk elérni, hogy egy hétvégén egy versenyre koncentráljanak a fiatalok, ezért szedtük szét a kadetok és a juniorok Magyarkupa-fordulóit különböző víkendekre. A fegyvernemi szakmai bizottság egyhangúlag elfogadta a javaslatunkat, melyet Boczkó Gábor szövetségi kapitány is támogatott. Tökéletes rendszer nincs, de mi ebben hiszünk.”

Mindeközben a pástokon szépen haladt előre a verseny, és a már említett Európa-bajnok Vajda Oszkár is, aki tust alig kapott a döntő felé vezető úton. Ott azonban következett a “kiskadet” korú Szalai Zalán, aki rendkívül fordulatos és izgalmas asszóban győzött. Félidőben 8:5-re ő vezetett, aztán Vajda 14:11-re fordított, az utolsó négy tust viszont Kun Kolos BVSC-s tanítványa adta, aki a döntő után kissé megilletődötten, ám összeszedetten adta első, és remélhetőleg nem az utolsó nyilatkozatát a hunfencing.hu-nak. 

“A verseny előtt úgy éreztem, jól fog menni a vívás. A csoportkörömben is fullos voltam, aztán a táblán először két klubtársammal kerültem szembe, és mindkétszer jelentős hátrányról sikerült fordítanom. Talán ekkor szabadultam fel, és utána már hittem is a sikerben. Vajda Oszit versenyen először győztem le tizenöt tusban, természetesen nagyon örülök. Ám erre sok időm nem lesz, mert a következő három hétvégén is verseny vár rám, a szezon végén pedig, remélem, ott lehetek a kadet magyar válogatottban.”

Az ezt követő női versenyen a másik Európa-bajnok, Domonkos Emese abból a szempontból követte pályatársa, Vajda útját, hogy a veretlen csoportköre után csupa egyszámjegyű győzelemmel jutott el a fináléig. Ott viszont letért elődje útjáról, amit nyilván egyáltalán nem bánt. A döntőben ugyanis a Vasas vívója, Sárközi Gergely tanítványa egy újabb sima, 15:6-tal győzte le a debreceni Kis Abigélt. Azért itt is álljunk meg egy pillanatra, elvégre a junior és felnőtt világbajnok Battai Sugi klubtársáról beszélünk, a “Dávid-műhely” tehát ismét jelentkezett… 

Domonkos Emese a döntőt követően így nyilatkozott honlapunknak: “Az elején kicsit izgultam, mivel nagyon rég versenyeztem legutóbb. Aztán, ahogy haladt előre a verseny, úgy lettem egyre magabiztosabb. Örülök, hogy aranyéremmel kezdtem a szezont. A célom az, hogy a tavalyinál jobban szerepeljek egyéniben is a világversenyeken, ami, remélem, érmet jelent majd.”

A kadet kardozóknak sok ideje nem lesz a pihenésre. Egy hét múlva junior Mk, majd gödöllői európai körverseny, majd újabb korosztályos Mk-forduló következik. Ez a menetelés az “ára” a remélhető újabb nemzetközi sikereknek… 

Eredmények. Kadet férfi kard Magyar Kupa, Vasas, Kovács Pál vívóterem, 67 induló. Végeredmény: 1. Szalai Zalán (BVSC, edző: Kun Kolos), 2. Vajda Oszkár (TFSE), 3. Czégény Kornél (Törökbálint) és Drobni Botond (KVSE), 5. Kovács Lőrinc (Vasas), 6. Varga Csanád (Níregyháza), 7. Mikuska Péter (BVSC), 8. Bíró Barnabás (Vasas). A döntőben: Szalai-Vajda 15:14.

Kadet női kard Magyar Kupa, Vasas, Kovács Pál vívóterem, 46 induló. Végeredmény: 1. Domonkos Emese (Vasas, edző: Sárközi Gergely), 2. Kis Abigél (Debreceni EAC), 3. Gömöri Gréta (BVSC) és Tóth Nadin (BVSC), 5. Csonka Dorottya (Vasas), 6. Horváth Emma (BVSC), 7. Szabó Polli (Honvéd), 8. Nagy Eszter (UTE). A döntőben: Domonkos-Kis 15:6.

BANNER 341X200

Kapcsolódó hírek

Minden napra jutott érem 

A csütörtökön Nápolyban befejeződött kadet és junior Európa-bajnokságon a magyar küldöttség 2 arany-, 4 ezüst és 5 bronzéremmel zárt, gratulálunk!

Négy kardozónk folytatja Padovában

A férfi kardozók olaszországi Világkupáján a kiemelt Szilágyi Áron és Szatmári András mellett Gémesi Csanád és Rabb Krisztián folytathatja a legjobb 64 között.

Öten az athéni 64-ben

A négy milánói világbajnok (Battai Sugár, Márton Anna, Pusztai Liza, Szűcs Luca) női kardozó, továbbá Keszei Kira jutott a legjobb 64 közé az athéni Világkupán.

Két bronzérem a zárónapon

Férfi tőrcsapatunk és női párbajtőrcsapatunk egyaránt bronzérmet nyert a nápolyi kadet és junior Európa-bajnokság zárónapján, gratulálunk!

Arany és ezüst a hölgyektől

Női kardcsapatunk rendkívüli izgalmak után nyert aranyérmet, míg női tőrözőink nagyon értékes ezüstérmet nyertek a nápolyi kadet és junior Európa-bajnokság utolsó előtti versenynapján.

Élő eredmények

Közelgő események