Szatmári András aranyérmes!

márc 23, 2024 | Hírek, Kiemelt hírek

Hét év után nyert ismét Világkupát Szatmári András, ráadásul itthon, Budapesten! Gratulálunk Gárdos Gábor nagyszerűen vívó tanítványának, jöhet a csapatverseny, hajrá, magyarok!

Szatmári András folytatta a kivételes sorozatot! Az elmúlt két évben Szilágyi Áron tartotta itthon a világ egyik legrangosabb kardversenyének trófeáját, most másik egyéni világbajnokunk tette meg ugyanezt. Méghozzá kimagasló vívással, a négyes döntőben kétséget sem hagyva afelől, hogy ezen a napon ki a legjobb a világon. Annyit talán tegyünk hozzá: egyszer, egyetlen egyszer azért remegett a léc az MTK kiválóságának, Gárdos Gábor tanítványának. A negyeddöntőig egészen simán jutott el, előbb a junior korú Dallos Benedeket verte – utóbbitól bravúr volt a főtáblára jutás -, majd az olasz Cavaliere következett, de a 15:13-as eredmény ellenére végig kézben tartotta az asszót Szatyi. A 16 között a világranglista harmadik helyén álló egyiptomi Elsissynek sem hagyott esélyt (15:10), majd következett az a bizonyos negyeddöntő. 

Szatmári András egyik remek találata a döntőben az olasz Curatoli ellen.

A francia Sebastien Patrice ugyanis 14:11-re is vezetett, ám ez sem volt elég neki. Andris remek tusokkal fordított, és a 15:14-es sikerrel már a négyes döntőt ünnepelhette. Ahol aztán kérdés sem férhetett a győzelméhez. Az elődöntőben a nap meglepetés emberének, a török Yildirimnek esélyt sem hagyott (15:7), majd jött a döntő az olasz klasszis, Luca Curatoli ellen. Nos, a mindig vehemens olasz is csak gratulálni tudott az asszó végén Szatyinak, aki 15:10-re hozta az asszót, és ezzel aranyérmes lett, Világkupa-versenyek karrierje során másodszor. 

Aranyérmes öröm!

Hét éve nyert legutóbb, Padovában. Most Budapesten győzött, ráadásul az olimpia évében. Nem csoda hát, ha elégedetten nyilatkozott a győzelmét követően. “Hét éve egészen más volt minden, még a pást mérete is… Nagyon kellett ez a siker, és igazából nem éreztem napközben egyszer sem azt, hogy kikaphatok. Az egyetlen szoros meccsemen, Patrice ellen rossz taktikát választottam, de végül ott is sikerült fordítanom. Nagyon szeretek hazai környezetben vívni, a négyes döntőben nem is jutott eszembe, hogy kikaphatok. Örülök, hogy így alakult ez a nap, de ünneplés nem lesz, legfeljebb a csapatverseny után… Nyertem már világbajnokságot egyéniben, csapatban, most Világkupán győztem, egy nagyon fontos aranyérem azonban még hiányzik a vitrinemből…”

Mester és tanítvány. Szatmári András és Gárdos Gábor.

Gárdos Gábor visszafogottan, de azért nagy elégedettséggel nyilatkozott: “Amikor Szatyi így vív, akkor mindenre képes. Ezt ma ismét bebizonyította. Gyakorolunk új dolgokat is, és ebből is láttam vissza a mai napon, aminek nagyon örülök. Idehaza, a szeretteink között, pláne nagy öröm ez az arany, de még nagyon sok munkánk van hátra a nyárig.”

A többiek közül Gémesi Csanád szerepelt a legjobban. Két, szép sikerrel jutott el gödöllői sztárunk a nyolcaddöntőig, legyőzve többek között a kiemelt tunéziai Ferjanit. A 16 között a budapesti egyéni világbajnok koreai Oh következett, és Csanád remek vívással 13:10-re is vezetett, ám a befejezés nem sikerült. Gémesi így is szépen teljesített, miként a másik junior korú főtáblásunk, Tóth Bertalan is, aki az olasz válogatott Torrét győzte le a 64-ben, és 8:8-ig tartotta lépést a tavalyi világbajnok amerikai Dershwitz-cel is. Rabb Krisztián ugyancsak itáliai csapattagot, Gallót verte egy remek asszóban, majd a honfitárs, olimpiai ezüstérmes Samelét is megszorongatta (12:15). 

Nem említetük még Szilágyi Áront… Olimpiai bajnokunk ezúttal a 32 között búcsúzott, az olasz Repettitől szenvedett 15:13-as vereséget. Előfordul az ilyen, és természetesen nem kell ebből semmiféle következtetést levonni, bár klasszisunk korántsem volt közömbös. “Bosszant ez az egész, már csak azért is, mert nagyon szeretek idehaza vívni. Ráadásul jó formában éreztem magam. Rossz taktikát választottam az olasz ellen, a végén pedig kockáztatott, és bejött neki. Ez van, majd vasárnap csapatban javítok!” 

Ez a végszó, vasárnap ugyanis következik a várva várt csapatverseny! Világbajnok válogatottunk 12.45-kor kezd a nyolcaddöntőben a török-kazah meccs győztesével. Gyertek minél többen szurkolni, a belépés ingyenes a BOK Sportcsarnokba. Várunk mindenkit, hajrá, magyarok!

Eredmények. Gerevich-Kovács-Kárpáti férfi kard egyéni Világkupa, BOK Sportcsarnok, 268 induló. A legjobb 32 közé jutásért: Szilágyi-Péch M. 15:6, Szatmári-Dallos 15:5, Gémesi-Ferjani (tunéziai) 15:12, Rabb-Gallo (olasz) 15:11, Tóth B.-Torre (olasz) 15:14, Bányay-Pakdaman (iráni) 8:15.

A legjobb 16 közé jutásért: Szatmári-Cavaliere (olasz) 15:13, Gémesi-Josida (japán) 15:12, Rabb-Samele (olasz) 12:15, Szilágyi-Repetti (olasz) 13:15, Tóth-Dershwitz (amerikai) 10:15. 

Nyolcaddöntő: Szatmári-Elsissy (egyiptomi) 15:10, Gémesi-Oh (koreai) 13:15.

Negyeddöntő: Szatmári-S. Patrice (francia) 15:14.

Elődöntő: Szatmári-Yildirim (török) 15:7.

Döntő: Szatmári-Curatoli (olasz) 15:10.

Végeredmény: 1. Szatmári András (edző: Gárdos Gábor, válogatott edző: Decsi András), 2. Luca Curatoli (olasz), 3. Ali Pakdaman (iráni) és Enver Yildirim (török), …16. Gémesi Csanád, 17. Szilágyi Áron, …23. Tóth Bertalan, …29. Rabb Krisztián, …52. Dallos Benedek, …60. Bányay Endre, …63. Péch Miklós, …71. Decsi Tamás, …89. Péch Kornél, …109. Noseda Szabolcs, …134. Iliász Nikolász, …140. Horváth Gergő, …153. Máttyus Sebestyén, …157. Vajda Oszkár, …168. Kossuth Bálint, …171. Tóth Patrik, …174. Pápai Roland, …179. Fülöp Zsombor, …189. Kaiser Balázs, …193. Csoba Botond, …199. Urbán Tamás, …203. Nagy Kristóf, …219. Fröhlich Bálint, 210. Vigh Benedek, …242. Petrucz Mirkó.

BANNER 341X200

Kapcsolódó hírek

Péntek, majdnem 13, és balszerencsés

A rijádi kadet és junior világbajnokság nyitónapján a junior tőrözők léptek pástra, két magyar jutott el a legjobb 32-ig. Jöhet a sikeresebb folytatás!

Minden készen áll – kezdenek a junior tőrözők

A junior férfi és női tőrözők egyéni versenyével kezdődik pénteken Rijádban a kadet és junior világbajnokság. Minden készen áll, hajrá, magyarok!

Honvédelmi Sportszövetség – Pályázati Felhívások 2024

Kiírásra kerültek a Honvédelmi Sportszövetség – a továbbiakban HS – 2024. évi pályázati felhívásai! A korábbi évek gyakorlatának megfelelően a pályázat benyújtása az online támogatáskezelő rendszerben lehetséges. Pályázati Felhívások...

Rajt Rijádban!

Két nap múlva kezdődik Szaúd-Arábiában a kadet és junior világbajnokság. Csütörtöktől a helyszínről jelentkezünk, mindenről beszámolunk. Hajrá, magyar vívás!

Kiutazó és kitüntetés

Sok sikert kívánt a vezetőség a kadet és junior világbajnokságra utazó magyar küldöttségnek, továbbá Csampa Zsolt európai Fair Play-díjat adott át Horváth Gergőnek.

Élő eredmények

Közelgő események