Százszázalékos kard, felemás párbajtőr

júl 15, 2019 | Hírek

Megkezdődött a budapesti világbajnokság! A nyitónapon a női párbajtőrözők és a férfi kardozók léptek pástra. Utóbbiak százszázalékos mérleget hoztak, a hölgyek közül ketten jutottak a 64-es főtáblára.

Elkezdődött! A BOK Csarnokban hétfő reggel 9 órakor elstartolt az olimpiai kvalifikációs világbajnokság. A rekordokról már beszámoltunk, az indulók (1071) és a nemzetek (118) tekintetében egyaránt jelentős csúcsdöntés történt! Azonban mindennek attól kezdve, hogy az első “Pret? Allez!” elhangzott, már nem sok jelentősége volt. Mostantól a versenyek, a tusok, az eredmények számítanak! 

Az első magyar győzelmet válogatottunk legfiatalabbja, a 16 esztendős kadet világ- és Európa-bajnok Muhari Eszter aratta ezen a világbajnokságon, és hamarosan követték őt párbajtőröző társai is. Aztán Esztinek olyannyira jól sikerült a folytatás, hogy megszúrni is alig tudták fiatal tehetségünket, László István tanítványát. A 64 közé jutás közvetlen lehetősége felcsillanni látszott, ám a csoport vége felé következett az ukrán Semjakina. Csakhogy a londoni olimpia bajnoka sem tudta legyőzni Muhari Esztit! Egyetlen mérkőzés volt még hátra, ausztrál ellenféllel szemben, és az újabb siker azt jelentette, hogy további folytatás nélkül bejutott a főtáblára! 

Muhari Eszti így fogalmazott a százszázalékos csoportköre után: “Egy hete még nagyon izgultam, tegnap este már csak egy kicsit, aztán az első asszóm után megnyugodtam. Tegnap este, amikor láttam a csoportomat, megnéztem Semjakina olimpiai döntőjét, és úgy éreztem, elkaphatom őt. Nagyon örülök, hogy sikerült. Igazából még nem beszéltük meg, mi lesz a program ezek után csütörtökig. Most szurkolok a többieknek, aztán majd meglátjuk…”

Eszti szurkolása kevésbé volt eredményes, mint a vívása, pedig a csoportmeccsek Budai Dorinának, Nagy Kingának és Kun Annának sem sikerültek rosszul. És amikor utóbbi legyőzte a ciprusi Mavrikiut 15:8-ra, akkor mindhárom párbajtőrözőnknek egyetlen asszót kellett volna nyerni a főtábláért. Ez azonban egyedül Nagy Kingának sikerült. A diósgyőri fiatal a kazah Albekovával találkozott, és 15:12-re nyert, ezzel ő is követte Esztit a csütörtöki főtáblára. A többieknek ugyanez nem sikerült. Dorina egyetlen tusra volt tőle. Sokáig vezetett a svájci Möschlin ellen, eleinte nem is kevéssel. Ám a hajrára feljött az ellenfél, és a mindent eldöntő tust a svájci adta be. Kun Anna a venezuelai Asis-szal került szembe, sajnos, neki sem jött össze a főtábla, 15:9-es vereséget szenvedett. 

A fegyvernem ezzel “megfeleződött”, a két fiatalabb párbajtőröző folytathatja majd csütörtökön a világbajnokságot, és nem tűnnek verhetetlennek az ellenfelek…

Decsi Tamás ezúttal a pást legvégén "vágja le" ellenfelét.

Ebédidőben, délután egykor kezdte a másik fegyvernem, a férfi kard a maga világbajnokságot. Kétszeres olimpiai bajnokunk, Szilágyi Áron természetesen kiemeltként nem lépett pástra, ám a másik három magyar igen. És egészen elképesztő teljesítményt produkált Decsi Tamás, Gémesi Csanád és Szatmári András. Három muskétásunk ugyanis tizennyolc asszójából tizennyolcat nyert, és ezt azért, lássuk be, nem könnyű überelni… Mindhárman veretlenül zárták csoportjukat, ráadásul olyan találataránnyal, hogy közvetlenül a 64-es főtáblára jutottak. 

Gémesi Csanád hajlítja meg nagyszerűen működő fegyverét.

Igazából nehéz ezt hosszabban ragozni, elvégre egyszerűen mindannyian simán megvertek mindenkit… Úgyhogy maradjunk annyiban, hogy hasonló legyen a folytatás a verseny “lényegi szakaszában” is. 

Szatmári András világbajnokhoz méltóan zárta a selejtezőket – veretlenül.

Ugyanígy vélekedett a történtekről Decsi András, a szakág vezetőedzője is, aki így foglalta össze a napot: “Sem túl, sem alul nem szabad értékelni azt, ami történt. Az azért számomra alapvetésnek számított, hogy bejussanak a fiúk a legjobb 64 közé. Persze, ahogy bejutottak, annak nagyon örülök. Komoly segítségnek számított, hogy minden körülményünk adva volt ahhoz, hogy szeparáltan, ideális körülmények között melegítsünk, Áron is segített a társainak. A páston mindez kamatozhatott, a százszázalékos teljesítmény megsüvelendő, ám igazán lényeges majd a folytatás lesz…”

A világbajnokság második versenynapján a női tőrözők selejtezője reggel 9 órakor, a férfi párbajtőrözőké 13.15-kor kezdődik. Hajrá, magyarok!

Eredmények. Világbajnokság, Budapest, BOK Csarnok.

Női párbajtőr egyéni, 189 induló. A csoportmérkőzéseken: Muhari Eszter 6 győzelem/0 vereség (a legjobb 64 közé jutott), Budai Dorina 5/1, Nagy Kinga 5/1, Kun Anna 4/2 (valamennyien továbbjutottak). 

A legjobb 96 közé jutásért: Kun-Mavrikiu (ciprusi) 15:8.

A legjobb 64 közé jutásért: Nagy-Albekova (kazah) 15:12, Kun-Asis (venezuelai) 9:15, Budai-Möschlin (svájci) 14:15.

Június 18-án a legjobb 32 közé jutásért: Muhari-Brunner (svájci), Nagy-Balaganszkaja (kazah).

Férfi kard egyéni, 162 induló. A csoportmérkőzéseken: Szilágyi Áron kiemelt, Szatmári András 6 győzelem/0 vereség, Gémesi Csanád 6/0, Decsi Tamás 6/0 (valamennyien a legjobb 64 közé jutottak).

Június 18-án a legjobb 32 közé jutásért: Szilágyi-Low (hongkongi), Gémesi-De Ridder (belga), Decsi-Amer (egyiptomi), Szatmári-Mardaleisvili (grúz).

Kapcsolódó hírek

Törökbálintra megy a roadshow

Törökbálint lesz az újabb, immáron negyedik állomása az “Aranyos lányok, aranyos fiúk” roadshow-nak. A vendég két, milánói világbajnok kardozó, Gémesi Csanád és Szatmári András lesz.

Nemzetközi szinten is belevágunk

Egy héttel a hazai rajt után a nemzetközi pástokon is megkezdődik a 2023/24-es válogatási szezon. A szlovákiai Somorján, női tőr európai kadet körversenyen szerepelnek a korosztály legjobbjai.

Kósa Miklós és Szilágyi Áron elismerése

A Nemzetközi Vívó Szövetség éves rangsorában Kósa Miklós második egymást követő évben végzett a második helyen, gratulálunk! Szilágyi Áron pedig bekerült a Hírességek Csarnokába, ugyancsak gratulálunk!

Világbajnokságra készülnek a kerekesszékesek

Október 3. és 8. között, az olaszországi Terniben rendeznek paralimpiai kvalifikációs, kerekesszékes világbajnokságot. Négy év után indulhatnak újra vb-n vívóink, Nagy József beszél a részletekről.

Élő eredmények

Közelgő események

LIVESTREAM