Szilágyi Áron aranyérmes Varsóban!

febr 22, 2020 | Hírek

Szenzációs vívással, világklasszis ellenfeleket legyőzve nyert aranyérmet Szilágyi Áron a varsói kard Világkupán. Kétszeres olimpiai bajnokunk hat év után állhatott ismét Vk-n a dobogó felső fokára.

Szilágyi Áron egyszerűen fantasztikus! Persze, ez a londoni olimpia óta korántsem számít nóvumnak, mondjuk inkább azt, nem lehet betelni a vívásával, amikor napja van. És Varsóban aztán igazán napja volt… A nagy hagyományú férfi kard egyéni Világkupát 65. alkalommal rendezték meg a lengyel fővárosban. Az viszonylag korán eldőlt, hogy kiugró teljesítményt ezúttal csak Áron nyújthat a magyarok közül. A 64 között végzett Iliász Nikolász, a későbbi ezüstérmes amerikai Dershwiztől kapott ki 15:8-ra, míg Péch Miklóst klubtársa, a világbajnok Szatmári András búcsúztatta 15:7-tel. 

Kétszeres olimpiai bajnokunk ezúttal Világkupa-aranynak örülhetett.

Szatyi ugyanakkor a következő körben kiesett, 15:13-as vereséget szenvedett az orosz Danyilenkótól, és a jelek szerint még érzi sérülését, ugyanis a vasárnapi csapatviadalon nem lép pástra. Vb-ezüstérmes csapattársa, Gémesi Csanád is a 32 között esett ki. Előbb legyőzte 15:12-re a német Bonahot, utána viszont ő is Dershwitz-cel szemben maradt alul (11:15). 

Maradt tehát egykeként Áron, ám ő aztán alaposan rendet vágott. Pedig nem volt egyszerű dolga… Na jó, azt azért reméltük, hogy a 64-ben a kanadai Gordon (15:8), majd a japán Tokunan (15:10) nem okoz gondot neki – nem is okozott. Utána viszont egytől egyig kegyetlenül kemény meccsek következtek! A nyolcaddöntőben a régi rivális, koreai Gu Bongil volt az ellenfél, és egy bravúros fordítással lépett tovább Áron, 3:8-ról nyert 15:13-ra. 

A döntőben az amerikai Dershwitz sem tudta megállítani Áront.

A kora esti órákban rendezték a nyolcas döntőt, melynek rögtön az első asszójában a világranglistát Varsóig vezető, német Hartung ellen kezdett Áron. Ez már simább meccs volt, szám szerint 15:11, ám akkor még senki sem gondolta, hogy ennél csak még simább asszók következnek… Pedig így történt. Az elődöntőben az olasz Curatolival szemben 7:0-lal nyitott klasszisunk, majd az itáliai vb-bronzérmes 10:4-nél kapott a bokájához, és lépett vissza. A döntőben a korábban két magyart is búcsúztató amerikai Dershwitz várta a Vasas sportolóját, Decsi András tanítványát. Ez a meccs is parádét hozott, 15:9-nél ért véget, és ez egyben Áron aranyérmét jelentette, gratulálunk!

Szilágyi Áron Wolodyjowski kardjával.

Az eredményhirdetést követően így nyilatkozott honlapunknak Szilágyi Áron: “A nyolcas döntőig inkább csak küzdöttem, utána viszont nagyon élveztem a vívást, valóban jól ment. Nehéz ellenfeleket kaptam, a koreai Guval kadet korunk óta gyúrjuk egymást, most 3:8-ról tudtam fordítani. Utána viszont minden bejött, ráadásul Dershwitz ellen nem túl jó a mérlegem, külön örülök, hogy most ellene is nyerni tudtam. Igazából nem is az aranyérem lebegett a szemem előtt, hanem, hogy győzzek az asszóimban. Sikerült. Jöhet a csapatverseny, ott sem számolgatjuk a pontokat, igazából kijelenthetem, hogy nem a tokiói kvalifikáció a célunk, hanem a sikeres olimpiai szereplés!”

Természetesen Áron mestere, és a válogatott vezetőedzője, Decsi András is elégedetten nyilatkozott tanítványáról. “Nagyon jól vívott Áron, asszóról asszóra lendült formába, a nyolcas döntőben pedig klasszisteljesítményt nyújtott! Jöhet a csapatverseny, Szatmári András nem kockáztat sérülése után, a helyét Iliász Nikolász foglalja el. Ugyanakkor céljaink változatlanok!”

Vasárnap a csapatversennyel zárul tehát a varsói kardhétvége, melyen a magyar válogatott (Decsi Tamás, Gémesi Csanád, Iliász Nikolász, Szilágyi Áron) matematikailag is kivívhatja az olimpiai kvalifikációt. Hajrá, magyarok!

Eredmények. Férfi kard egyéni Világkupa, Varsó, 208 induló. A legjobb 32 közé jutásért: Szatmári-Péch 15:7, Szilágyi-Gordon (kanadai) 15:8, Gémesi-R. Bonah (német) 15:12, Iliász-Dershwitz (amerikai) 8:15.

A legjobb 16 közé jutásért: Szilágyi-Tokunan (japán) 15:10, Szatmári-Danyilenko (orosz) 13:15, Gémesi-Dershwitz (amerikai) 11:15.

Nyolcaddöntő: Szilágyi-Gu Bongil (koreai) 15:13.

Negyeddöntő: Szilágyi-Hartung (német) 15:11.

Elődöntő: Szilágyi-Curatoli (olasz) 10:4-nél Curatoli visszalépett.

Döntő: Szilágyi-Dershwitz (amerikai) 15:9.

Végeredmény: 1. Szilágyi Áron (edző és válogatott edző: Decsi András), 2. Eli Dershwitz (amerikai), 3. Luca Curatoli (olasz) és Oh Szanguk (koreai), …17. Szatmári András, …29. Gémesi Csanád, …53. Péch Miklós, …62. Iliász Nikolász, …67. Decsi Tamás, …87. Nagy Martin, …100. Kossuth Bálint, …132. György Lehel, …144. Galgóczy Tamás.

Sztárok a páston
2024. MÁJUS 23. (CSÜTÖRTÖK) | LUDOVIKA ARÉNA

Kapcsolódó hírek

Magyarokkal kezdődik a világranglista

Koch Máté az első, Siklósi Gergely a második helyen áll a párbajtőr világranglistán! Ilyen sem volt magyar részről évtizedek óta!

Jön a Sztárvívás!

Következik a “Sztárok a páston”! A Ludovika Arénában csütörtökön délután fél 6-tól következik a sztárok versenye – az országos bajnokság előestéjén.

A válogatás szabályai

A hétvégi országos bajnokság után következő elnökségi ülésen véglegesítik a magyar válogatottat az Európa-bajnokságra, illetve az olimpiára. Ennek folyamatáról írunk.

Bronzérmes a férfi kardcsapat

Folytatta remek sorozatát a férfi kardcsapat! Szatmári András nélkül is érmet nyert, harmadik lett a madridi Világkupa-versenyen, gratulálunk!

Ezúttal 9. hely jutott férfi párbajtőrben

Az Andrásfi Tibor, Koch Máté, Nagy Dávid, Siklósi Gergely összeállítású férfi párbajtőrcsapat a kilencedik helyen végzett a párizsi Világkupán.

Élő eredmények

Közelgő események

LIVESTREAM