Szilágyi Áron újra a csúcson

febr 10, 2024 | Hírek, Kiemelt hírek

Megszorítani sem tudták háromszoros olimpiai bajnok klasszisunkat a tbiliszi férfi kard egyéni Világkupán! Szilágyi Áron tizedik Vk-aranyát nyerte, megszorítás nélkül! Rabb Krisztián hetedik lett, gratulálunk!

Annyiszor leírtuk már, hogy nincsenek szavak Szilágyi Áron teljesítményére, de valóban nem egyszerű újabb és újabb mondatokat találni a méltatására. Mert ismét megérdemli… Decsi András tanítványa úgy nyerte meg a tbiliszi férfi kard egyéni Világkupa-versenyt, hogy megszorítani sem tudták! A legjobb 64 között 15:11-re verte az olasz Reát, és ez volt a nap folyamán a legszorosabb, helyesebben, legkevésbé sima asszója. 

Bajnokunk öröme a tizedik Vk-aranyérme után.

15:7, 15:10, 15.8, 15:6, 15:7. Ezt követően ugyanis így alakultak Áron meccsei. Utolsó két mérkőzésén, az elődöntőben és a döntőben, előbb a tokiói olimpiai finálé, nem az első “újrajátszásában” verte az olasz Samelét egészen simán, majd az addig egész nap remeklő, a világranglista közvetlen élmezőnyéhez tartozó iráni Pakdamant iskolázta le klasszisunk. Áront még az eredményhirdetést megelőzően sikerült elérnünk, azzal kezdtük rövid beszélgetésünket, hogy újra és újra csak gratulálni tudunk elképesztő teljesítményéhez. Megköszönte, de aztán ha hiszik, ha nem, kissé önkritikusan nyilatkozott. 

Áron egyik parádés találata a Pakdaman ellni döntőben.

“Köszönöm a gratulációt, egyáltalán nem unom a sikereket, remélem, lesz még belőle jó néhány… Azért kicsit rozsdásan kezdtem a napot, a fiatal olasz megizzasztott. Aztán, ahogy mentünk előre, jobban és jobban megéreztem a vívást. A négyes döntőben már végig kontrolláltam az asszókat, és természetesen nagyon örülök az aranynak. Legbelül ugyanakkor éreztem, hogy van még mit finomítanom a védekezésben és a támadásban egyaránt, bőven lesz még feladat az olimpiáig.” – mondta honlapunknak klasszisunk.

Rabb Krisztián felnőtt pályafutása eddigi legszebb eredményét érte el a hetedik helyezésével.

Áron mellett Rabb Krisztián volt a nap magyar főszereplője. Somlai Béla korábbi, ifi olimpiai bajnok tanítványa ugyanis pályafutása legjobbját nyújtotta a felnőtt mezőnyben elért hetedik helyével. A 22 éves vasasos vívó ráadásul nagy bravúrral jutott el a legjobb nyolcig. Előbb a kiemelt egyiptomi Moatazt (15:13), majd a japán Tokunant (15:8) verte, ám a 16 között a regnáló, milánói világbajnok, amerikai Eli Dershwitz következett. A végig szoros meccsen a klasszis ellenfél 14:12-re vezetett, ám Kiki három tust adott zsinórban, és ezzel pályája első felnőtt Vk-döntőjét fogta. A folytatás már nem sikerült, a későbbi ezüstérmes Pakdaman15:6-ra legyőzte őt, de eredményéhez így is gratulálunk! 

A további három magyar főtáblás közül Iliász Nikolász a legjobb 32, Horváth Gergő és Szatmári András a 64 között búcsúzott. 

A tbiliszi Vk-hétvége a csapatversennyel zárul, melyen a világbajnok magyar válogatott matematikailag is biztosíthatja az egyébként is gyakorlatilag zsebben lévő párizsi kvótát. Hajrá, magyarok! 

Saber Men In photo: Photo Alegni/BizziTeam

Eredmények. Férfi kard egyéni Világkupa, Tbiliszi, 198 induló. A legjobb 32 közé jutásért: Szilágyi-Rea (olasz) 15:11, Iliász-Csumori (japán) 15:12, Rabb-Moataz (egyiptomi) 15:13, Horváth-Seitz (francia) 9:15, Szatmári-Madrigal (spanyol) 11:15.

A legjobb 16 közé jutásért: Szilágyi-Aszlan (török) 15:7, Rabb-Tokunan (japán) 15:8, Iliász-Apithy (francia) 6:15.

Nyolcaddöntő: Szilágyi-Ferjani (tunéziai) 15:10, Rabb-Dershwitz (amerikai) 15:14.

Negyeddöntő: Szilágyi-Dolegiewicz (amerikai) 15:8, Rabb-Pakdaman (iráni) 6:15.

Elődöntő: Szilágyi-Samele (olasz) 15:6.

Döntő: Szilágyi-Pakdaman (iráni) 15:7.

Végeredmény: 1. Szilágyi Áron (edző és válogatott edző: Decsi András), 2. Ali Pakdaman (iráni), 3. Szandro Bazadze (grúz) és Luigi Samele (olasz), …7. Rabb Krisztián (edző: Somlai Béla, válogatott edző: Decsi András), …24. Iliász Nikolász, …34. Szatmári András, …50. Horváth Gergő, …104. Gémesi Csanád, …131. Decsi Tamás.

BANNER 341X200

Kapcsolódó hírek

Férfi bravúr, de nincs kvóta

Hatodik helyen végzett a férfi, a kilencediken a női válogatott a kairói tőrcsapat Világkupán. Dósa Daniék legyőzték az olimpiai bajnok franciákat, a kvóta, sajnos, már korábban elúszott.

Bronzérem a kadet zárónapon

A férfi kardcsapat bronzérmével zárult a nápolyi kadet Európa-bajnokság. A férfi tőrözők és a női párbajtőrözők negyedikek lettek. A kadet mérleg: 1 arany, 2 ezüst, 2 bronz. Jöhetnek a juniorok!

Aranyos kvóta Heidenheimből!

Aranyérmet nyert, és bebiztosította olimpiai kvalifikációját az Andrásfi Tibor, Koch Máté, Nagy Dávid, Siklósi Gergely összeállítású férfi párbajtőrcsapat a heidenheimi Világkupán, gratulálunk!

Dani aranyat érő bronza

Dósa Dániel világklasszisokat legyőzve lett bronzérmes a kairói férfi tőr egyéni Világkupán, és ezzel karnyújtásnyira van az olimpiai kvótától. Ugyanúgy mint Pásztor Flóra!

Ezüst jutott a harmadik napra

A nápolyi kadet Európa-bajnokság újabb versenynapján ezüstérmet nyert a magyar női kardcsapat, gratulálunk! Női tőrözőink az 5., férfi párbajtőrözőink a 7. helyen végeztek.

Élő eredmények

Közelgő események