Szilárd Anna 5. – egyet léptünk előre

ápr 16, 2024 | Hírek, Kiemelt hírek

Megszerezte első egyéni “kisdöntőjét” a magyar küldöttség a rijádi korosztály világbajnokságon. Kadet női párbajtőrben Szilárd Anna lett ötödik, gratulálunk!

A világbajnokság negyedik egyéni versenynapján megszületett az első magyar “kisdöntős” helyezés. Kadet női párbajtőrben Szilárd Anna, a Honvéd nem egészen 16 esztendős tehetsége, Diera Ferenc tanítványa lett ötödik. Anna számára feltétlenül ez pályája eddigi legszebb eredménye, és küldöttségünk is megtanulta, itt Rijádban, hogy ebben a hatalmas mezőnyben nagyon meg kell becsülni az ilyesmit – már csak azért is, mert ez eddig a legjobb magyar egyéni eredmény. 

Szilárd Anna a negyeddöntőig ellenállhatatlanul vívott..

A közel hétmilliós városban egyébként az éjszaka folyamán hatalmas homokvihar tombolt. Az orkán erejű szél ugyanis a sivatagból idáig hordta a homokot, reggelre az utcán parkoló autók gyakorlatilag homokszínűvé változtak, ám ebből természetesen mit sem tapasztaltunk a hotelben, illetve a csarnokban. Úgyhogy térjünk vissza inkább a szaúd-arábiai korosztályos világbajnokság ötödik versenynapjához, a kadet párbajtőrözők egyéni versenyéhez, amelyben végre akadt okunk az örömre. 

Nem egész 16 évesen lett világbajnoki ötödik.

A fiatalabbak gyakorlatilag lekopírozták a juniorok egyéni versenyét, végül aztán az ott elért eredményt meg is fejelték valamivel – köszönhetően Annának. A csoportot megint csak simán teljesítették kadetjaink, és a hölgyeket ismét alig tudták megszúrni. Aztán jött a direkt kieséses szakasz, és kezdődtek az érzékeny “vérveszteségek”. A 64 között búcsúzott Kiss Donát és Kelemen Boldizsár, előbbi szorosabb, utóbbi simább meccsen – 13:15, illetve 8:15. Ugyanebben a szakaszban esett ki a nőknél Rózsás Júlia, ő 15:11-re kapott ki kínai riválisától. Aztán a 32-ben a három, állva maradt magyar közül kettőtől ismét elköszöntünk. Antal Máté izgalmas asszóban maradt alul az olasz Queirolival szemben (13:15), Horváth Lotti viszont nem találta meg az amerikai Lee ellenszerét (6:15). 

Maradt tehát egykeként Szilárd Anna, aki viszont minden dicséretet megérdemel. Élete első korosztályos világbajnokságon egyáltalán nem vívott megilletődötten, a csoportkört hibátlanul zárta, majd az első két meccsét egyaránt 15:8-ra nyerte, a nyolcért pedig még simábban, 15:6-ra győzött az orosz Kasina ellen. Anna érme, egyben az első magyar érem azonban már nem jött össze. Az esélyesebb ukrán Makszimenko végig uralta a mérkőzést, és végül 15:3-mal zárt. 

A párbajtőrözők utolsó versenynapján a junior csapatok következnek. És böjt ide, balsors oda, igenis hiszünk abban, hogy mindkét válogatottunk éremesélyes, továbbá mindezt képes is lesz valóra váltani! Hajrá, fiúk, hajrá, lányok, hajrá, magyar vívás!

Eredmények. Kadet és junior világbajnokság, Rijád. 

Kadet férfi párbajtőr egyéni, 146 induló. A csoportmérkőzéseken: Antal Máté 6 győzelem/0 vereség, Kelemen Boldizsár 4/2, Kiss Donát 3/3 (valamennyien továbbjutottak). 

A legjobb 64 közé jutásért: Kelemen-A. Favre (svájci) 15:12, Kiss-Uzuhasi (japán) 15:10.

A legjobb 32 közé jutásért: Antal-Keskes (ománi) 15:8, Kelemen-Jarvi (finn) 8:15, Kiss-Piszarev (orosz) 13:15.

A legjobb 16 közé jutásért: Antal-Queiroli (olasz) 13:15.

Végeredmény: 1. Doruk Erolcevik (török), 2. Eslam Osama (egyiptomi), 3. Alexander Bezrodnov (amerikai) és Federico Varone (olasz), …19. Antal Máté, …48. Kelemen Boldizsár, …64. Kiss Donát.

Kadet női párbajtőr egyéni, 129 induló. A csoportmérkőzéseken: Szilárd Anna 6 győzelem/0 vereség, Horváth Lotti 4/1, Rózsás Júlia 4/2 (valamennyien továbbjutottak).

A legjobb 32 közé jutásért: Horváth-Csung (koreai) 15:10, Szilárd-Wang (ausztrál) 15:8, Rózsás-Jiang (kínai) 11:15.

A legjobb 16 közé jutásért: Szilárd-Gildernes (norvég) 15:8, Horváth-Lee (amerikai) 6:15.

Nyolcaddöntő: Szilárd-Kasina (orosz) 15:6.

Negyeddöntő: Szilárd-Makszimenko (ukrán) 3:15.

Végeredmény: 1. Anna Makszimenko (ukrán), 2. Sharika Gajjala (amerikai), 3. és , 5. Szilárd Anna (edző: Diera Ferenc, válogatott edző: László István), …26. Horváth Lotti, …42. Rózsás Júlia.

Sztárok a páston
2024. MÁJUS 23. (CSÜTÖRTÖK) | LUDOVIKA ARÉNA

Kapcsolódó hírek

Dánielfy Gergő és Kocsis Alexandra a két Sztárvívó

Nagyszerű hangulatban zajlott a SztárVívás a Ludovika Arénában. A férfiaknál Dánielfy Gergő, a nőknél Kocsis Alexandra lett a vívósztár. Gratulálunk!

Országos bajnokság – világklasszisokkal

Új időpontban, új helyszínen, ám ha lehetséges, még nagyobb tétért zajlik majd péntektől vasárnapig az országos bajnokság a Ludovika Arénán.

Magyarokkal kezdődik a világranglista

Koch Máté az első, Siklósi Gergely a második helyen áll a párbajtőr világranglistán! Ilyen sem volt magyar részről évtizedek óta!

Jön a Sztárvívás!

Következik a “Sztárok a páston”! A Ludovika Arénában csütörtökön délután fél 6-tól következik a sztárok versenye – az országos bajnokság előestéjén.

A válogatás szabályai

A hétvégi országos bajnokság után következő elnökségi ülésen véglegesítik a magyar válogatottat az Európa-bajnokságra, illetve az olimpiára. Ennek folyamatáról írunk.

Élő eredmények

Közelgő események