Színjeles a bizonyítvány!

márc 3, 2020 | Hírek

Négy arany-, egy ezüst- és öt bronzéremmel, az összesített éremtáblázat harmadik helyén zárt a magyar küldöttség a poreci kadet és junior Európa-bajnokságon. Színjeles a bizonyítvány, gratulálunk!

Négy arany, egy ezüst, öt bronz. Második helyezés a junior éremtáblán, harmadik az összesítetten, úgy, hogy az aranyak tekintetében holtversenyben zártunk az egyik nagyhatalommal, Olaszországgal, megelőzni egyedül a másik gigász, Oroszország tudta Magyarországot. Nem vitatható – kimagasló a szereplés, ami azért különleges, mert ugyanezt most már hosszú évek óta leírhatjuk a kadet és junior Európa-bajnokságok után! Ami pedig egyértelműen a komoly munkának, a szakmaiságnak, és a jól megszervezett edzői és klubrendszernek köszönhető. Mert akadhatnak kimagasló tehetségek, korosztályok, az ilyen szintű eredmények folyamatos szinten tartása az egész magyar vívás sikere!

Csúcson a junior férfi kard szakág.

Mielőtt belemennénk a poreci eredmények részletezésébe, szánjunk egy bekezdést a körülményekre. A szállás, az ellátás, a transzfer és a versenyhelyszín egyaránt minden igényt kielégített, állítható, hogy az elmúlt évek legmagasabb színvonalú Eb-jét rendezték meg. Különösen a tavalyi, foggiai Eb-vel szemben volt látványos a különbség… Beszélni kell a koronavírusról is, a téma az isztriai helyszínen a közeli, észak-olasz megbetegedések okán érthető volt. Pánikról nem beszélhetünk, ám a szükséges óvintézkedések megtörténtek, végül egyedül a francia junior válogatott második csoportja maradt otthon, ezt leszámítva mindenki elutazott Porecba. Ezzel kapcsolatosan a magyar szövetség is tett intézkedéseket – Csampa Zsolt elnök utasítására. Kézfertőtlenítővel, szájmaszkkal szerelték fel a küldöttséget, és megkértek mindenkit arra, hogy lehetőleg csak a verseny helyszíne és a szállás között mozogjanak. Egyben lehetőséget adtak arra is, hogy ne induljanak el az Eb-n, hanem utazzanak haza. Ezzel senki sem élt… Az óvatosság érthető, ám pániknak nyoma sem volt, sikerült mindenkinek a versenyzésre koncentrálnia. Ebben egyébként minden támogatást megkaptak a fiatalok a helyszínen a mesterektől, Boczkó Gábor sportigazgatótól, Tamás Henriette főtitkártól és Udvarhelyi Gábor szövetségi kapitánytól. 

Kettőből kettő! Százszázalékos női kardcsapatok – képünkön a juniorok.

És akkor a “szakma”! A sort a kardozókkal kell kezdeni. A női szakág fejlődése és dominanciája tovább nőtt, mindkét korosztály csapataranyérmét behúzták a lányok úgy, hogy a juniorok legjobbja, Pusztai Liza nem utazott el az Eb-re, ő a hétvégi athéni felnőtt Vk-ra készül. A junior fiúk aranyérme pedig az Eb igazi slusszpoénja volt, nagyon vártuk már, hogy ismét igazolja tehetségét ez a korosztály! Remek meccseket láthattunk, az oroszokat és az olaszokat legyőzve brillíroztak a mieink! A hab a tortán pedig Rabb Krisztián és Ondrik Konrád egyéni bronzérme volt. 

Junior női párbajtőrben igazán volt minek örülni.

A párbajtőr szakág továbbra is tartja megszokott, igen magas színvonalát. Az Andrásfi-Koch-Nagy “korosztályos aranytriót” követően is van élet a férfiaknál, szimpatikus és tehetséges fiatalokkal találkozhattunk mindkét korosztályban, és az érem sem maradt el. Az pedig nem is lehet kérdéses, hogy a női szakágban a jelenlegi juniorok lehetnek az alapjai a jövő sikeres felnőtt válogatottjának. Büki Lili és Muhari Eszti vezérletével három érmet vívtak össze a hölgyek női párbajtőrben, ami ugyancsak kivételes teljesítmény, pláne úgy, hogy egyéniben és csapatban is egyetlen tuson múlott az ennél is eredményesebb szereplés. 

Szemes Gergő a levegőben kadet Európa-bajnoki aranyérmét követően.

A végére maradt a tőr. Kezdjük azzal, hogy az azért nem igaz, hogy a magyar az csak kardra és párbajtőrre termett, tőrre nem. Bizonyosan más okokra vezethető vissza, hogy már az alsóbb korosztályokban is nagy a lemaradás a másik két fegyvernemtől. Viszont nagyon örüljünk annak, hogy hosszú évek után férfi tőr egyéniben született magyar aranyérem, a nagyon tehetséges és szimpatikus Szemes Gergőnek köszönhetően. Mi mást is kívánhatnánk neki, minthogy hasonlóan sikeres és töretlen legyen a további pályafutása, mint amilyen eddig volt!

A kadet és junior Eb lezárása után pontosan mához egy hónapra kezdődik a korosztály legnagyobb megmérettetése, a kadet és junior világbajnokság az amerikai Salt Lake City-ben! Jó felkészülést, és hasonló sikereket kívánunk!

Dicsőséglista. Aranyérmesek: Szemes Gergő (kadet férfi tőr egyéni), kadet női kardcsapat (Battai Sugár, Fenyősi Zita, Keszei Kira, Pápai Zoé), junior női kardcsapat (Battai Sugár, Keszei Kira, Pótz-Nagy Fanni, Szűcs Luca), junior férfi kardcsapat (Baaken Mátyás, Nagy Kristóf, Noseda Szabolcs, Rabb Krisztián).

Ezüstérmes: Büki Lili (junior női párbajtőr).

Bronzérmesek: Ondrik Konrád (kadet férfi kard), kadet férfi párbajtőrcsapat (Csabai Máté, Kó Benedek, Kovács Gergely, Somody Soma), Muhari Eszter (junior női párbajtőr), Rabb Krisztián (junior férfi kard), junior női párbajtőrcsapat (Büki Lili, Borsody Emma, Kardos Kinga, Muhari Eszter).

Kapcsolódó hírek

2023/24: kezdünk!

A hétvégén valamennyi fegyvernemben megkezdődik az új szezon. Tőrben és kardban a junioroknak, párbajtőrben a kadetoknak és a junioroknak rendeznek Magyarkupa-fordulót, válogatót. Sok sikert mindenkinek!

A roadshow Újpesten járt

“Aranyos fiúk, aranyos lányok – Találkozz bajnokokkal!” elnevezésű roadshow harmadik állomása az újpesti Benkő István iskola volt. A világbajnok Gémesi Csanád és a kadet Európa-bajnok Vajda Oszkár tartott bemutatót.

A felnőttek is belevágtak!

Mátraházán, illetve az ausztriai Ramsauban megkezdődött felnőtt vívóinknak is a válogatott program. A végcél természetesen a párizsi olimpia, reméljük, minél többen jutnak odáig. Hajrá, magyar vívás!

Kadet női tőr KV – Somorja 2023.09.30-10.01 – Utazási Információk

Kadet női tőr KV – Somorja 2023.09.30-10.01 – Utazási Információk

Újpest a roadshow újabb állomása

Az újpesti Benkő István Református Általános Iskola és Gimnázium lesz az újabb állomása az “Aranyos lányok, aranyos fiúk” roadshow-nak. A vendég ezúttal Gémesi Csanád és Vajda Oszkár lesz.

Élő eredmények

Közelgő események

LIVESTREAM