Távoli, de nagyon fontos párbajtőr hétvége következik

dec 5, 2023 | Hírek, Kiemelt hírek

Az esztendő utolsó egyéni, illetve csapat olimpiai kvalifikációs Grand Prix-, illetve Világkupa-versenyeit rendezik világszerte, hat fegyvernemben. Időrendben haladunk, a párbajtőrözőkkel folytatjuk beharangozónkat.

A világ túlsó felén, Északnyugat-Kanada csücskében, a Csendes-óceánnál fekvő Vancouverben következik a párbajtőr Világkupa-sorozat újabb, férfi és női, egyéni és csapat fordulója. A tét pedig mindkét magyar válogatott számára hatalmas lesz. Igaz, más és más okból. 

Mindkét szakágban, ezzel együtt három olimpiai kvalifikációs csapatverseny maradt hátra az ötkarikás versenyekig. Az Andrásfi Tibor, Koch Máté, Nagy Dávid, Siklósi Gergely összeállítású, Európa-bajnok férfi válogatottunk rendkívül kedvező pozícióban szerepel a rangsorban. Jelenleg harmadikak, ám a kvótaszerzés szempontjából 75 pontnyi előnnyel vezetnek a jelenleg első lemaradó európai együttessel szemben. És mivel a Vk-arany 64 pontot ér, könnyű kiszámolni, hogy több mint “egy teljes versenynyi az előny”. Úgyhogy elképzelhető, hogy ismét Kanadában lehet a biztos kvótát ünnepelni, miként történt az 2016-ban is. Igaz, akkor elképesztő izgalmak közepette – ettől most eltekintenénk… Így viszont lassan az lesz egyre fontosabb, hogy őrizzék meg – vagy javítsák tovább… – kedvező pozíciójukat a mieink, hogy Párizsban egyszerűbb legyen a négy közé jutáshoz vezető út.

Vancouverben, 2016-ban, így örült Rédli András és Imre Géza az olimpia kijutást érő franciák elleni győzelemnek, amiről kiderült, hogy aztán még nem is volt akkor kijutást érő, de az egy hosszú sztori volt. Reméljük, a mostaniaknak, csaknem nyolc évvel később simább lesz az olimpiai kvalifikáció…

A hölgyek helyzete éppen ellenkező előjelű. A legutóbbi, legnanói kvalifikációs verseny a lehető legrosszabbul alakult a számunkra. Nem elég, hogy Kun Anna sérülése miatt nem vívhatott, a rivális ukránok meglepetésre megnyerték a viadalt. Így most 41 pontos hátrányt kellene velük szemben ledolgozni a három hátralévő versenyen. Ami egyáltalán nem lehetetlen – ám rémesen nehéz feladat, ráadásul nem csak rajtunk múlik… 

Fentiekből egyértelmű: ezen a hétvégén a hangsúly a vasárnapi csapatversenyekre tolódik… A négynapos eseményre a mieink már vasárnap, illetve hétfőn el is utaztak Vancouverbe, elvégre a csapatot megelőzik az egyéni versenyek. Amelyek ugyanakkor megint csak fontosak, elvégre a férfiaknál zajlik a küzdelem az egyéni induló helyekért a magyarok között, a nőknél pedig Kun Anna immár jobb kézzel erősítheti párizsi, egyéni kijutó pozícióját – abban az esetben, ha ez csapatban nem sikerülne…

Ám párbajtőrözőinknek természetesen nem számolgatnia kell – ezt megteszik helyettük mások… -, hanem vívniuk. Márpedig ahhoz nagyon értenek. Úgyhogy a világ másik felén is: hajrá, magyarok!

A vancouveri női és férfi párbajtőr Világkupa programja. December 7., csütörtök: női egyéni selejtező. December 8., péntek: férfi egyéni selejtező. December 9., szombat: női és férfi egyéni főtábla, döntők. December 10., vasárnap: csapatversenyek. 

BANNER 341X200

Kapcsolódó hírek

Férfi bravúr, de nincs kvóta

Hatodik helyen végzett a férfi, a kilencediken a női válogatott a kairói tőrcsapat Világkupán. Dósa Daniék legyőzték az olimpiai bajnok franciákat, a kvóta, sajnos, már korábban elúszott.

Bronzérem a kadet zárónapon

A férfi kardcsapat bronzérmével zárult a nápolyi kadet Európa-bajnokság. A férfi tőrözők és a női párbajtőrözők negyedikek lettek. A kadet mérleg: 1 arany, 2 ezüst, 2 bronz. Jöhetnek a juniorok!

Aranyos kvóta Heidenheimből!

Aranyérmet nyert, és bebiztosította olimpiai kvalifikációját az Andrásfi Tibor, Koch Máté, Nagy Dávid, Siklósi Gergely összeállítású férfi párbajtőrcsapat a heidenheimi Világkupán, gratulálunk!

Dani aranyat érő bronza

Dósa Dániel világklasszisokat legyőzve lett bronzérmes a kairói férfi tőr egyéni Világkupán, és ezzel karnyújtásnyira van az olimpiai kvótától. Ugyanúgy mint Pásztor Flóra!

Ezüst jutott a harmadik napra

A nápolyi kadet Európa-bajnokság újabb versenynapján ezüstérmet nyert a magyar női kardcsapat, gratulálunk! Női tőrözőink az 5., férfi párbajtőrözőink a 7. helyen végeztek.

Élő eredmények

Közelgő események