Tőrbravúrokra várva

dec 6, 2023 | Hírek, Kiemelt hírek

Az esztendő utolsó egyéni, illetve csapat olimpiai kvalifikációs Grand Prix-, illetve Világkupa-versenyeit rendezik világszerte, hat fegyvernemben. Időrendben haladunk, a tőrözőkkel fejezzük be beharangozónkat.

Az egyedüli “szétválasztott” fegyvernem a tőr lesz ezen a hétvégén. A nők ugyanis a szomszédos Újvidéken, a férfiak a világ túlsó végén, a Nagoja melletti Tokonamén lépnek pástra, rendkívül fontos Világkupa-versenyen. 

Kezdjük a hölgyekkel – már csak az udvariasság okán is! A mieink továbbra is harcban vannak az olimpiai kvalifikációért, és nagyjából abban a helyzetben vannak most, mint a tokiói játékok előtt… Akkor is nagyon nehéz pozícióból felállva sikerült végül kijutni, most is elég rossz szituációban van a magyar kvartett… Ám a helyzet nem lehetetlen, három versennyel a sorozat vége előtt el kell kezdeni a felzárkózást. Ez a szakág az egyedüli, amelynek a szezon során eddig nem rendeztek Vk-viadalt a szezonban, Újvidéken lesz a premier. 

.Nehéz feladat előtt áll a magyar női tőrcsapat.

A mieink vélhetően a Kondricz Kata, Kreiss Fanni, Lupkovics Dóra, Pásztor Flóra összeállításban lépnek majd pástra, és bizonyosan mindent megtesznek majd céljaik eléréséért. Előtte azonban nagyon fontos egyéni verseny lesz pénteken és szombaton, és abban az esetben, ha nem jönne össze a csapatkvóta, akkor különösen lényeges, hogy minél jobban szerepeljenek a mieink… Nehezíti a helyzetet, hogy a hétvégi versenysorozat állomásai közül egyedül itt neveztek orosz vívók, Szerbiában 12 orosz lesz ott, közte korábbi nagy nevek is. 

A férfiak számára ugyanakkor egyértelműen az egyéni verseny lesz középpontban, mert a csapatkvótához gyakorlatilag csodára lenne szükség ebben a fegyvernemben. A Japánban sorra kerülő eseményen Dósa Dani az, akinek a legnagyobb esélye van az egyéni kvóta kiharcolására. Jelenleg a világranglista 17. helyén áll, és szerencsére egyetlen hiányzó akad az előtte állók közül, ezért ő is kiemelt lesz, miként két legnagyobb riválisa a kvótaszerzés terén, a cseh Choupenich és a spanyol Llavador. Természetesen a csapatverseny is fontos, ám nagyon nagy bravúr szükséges ahhoz, hogy érdemben lehessen beszélgetni az esetleges olimpiai kvótaszerzésről. 

Mindkét helyszínen, hajrá, magyarok!

A program mindkét helyszínen azonos. December 8., péntek: egyéni selejtezők. December 9., szombat: 64-es főtábla, döntők. December 10., vasárnap: csapatversenyek. 

Sztárok a páston
2024. MÁJUS 23. (CSÜTÖRTÖK) | LUDOVIKA ARÉNA

Kapcsolódó hírek

Bronzérmes a férfi kardcsapat

Folytatta remek sorozatát a férfi kardcsapat! Szatmári András nélkül is érmet nyert, harmadik lett a madridi Világkupa-versenyen, gratulálunk!

Ezúttal 9. hely jutott férfi párbajtőrben

Az Andrásfi Tibor, Koch Máté, Nagy Dávid, Siklósi Gergely összeállítású férfi párbajtőrcsapat a kilencedik helyen végzett a párizsi Világkupán.

Elszalasztott esély – 9. hely

Majdnem olimpiai bajnokot vert, két párizsi indulót győzött le, mégis 9. lett a magyar női párbajtőr-válogatott a fujairahi csapat Világkupán.

Hetedik a női kardcsapat

Hetedik helyen végzett a Battai Sugár, Márton Anna, Pusztai Liza, Szűcs Luca összeállítású női kardcsapat a plovdivi Világkupán.

Dani 16, Flóra 32, Dóra 64

Dósa Dani nyolcaddöntőig jutott a sanghaji tőr Grand Prix-n, másik olimpikonunk, Pásztor Flóra 32-ben, Lupkovics Dóra 64-ben búcsúzott.

Élő eredmények

Közelgő események