Ünnepek előtti “vívónagyhét” következik

dec 4, 2023 | Hírek, Kiemelt hírek

Az esztendő utolsó egyéni, illetve csapat olimpiai kvalifikációs Grand Prix-, illetve Világkupa-versenyeit rendezik világszerte, hat fegyvernemben. Időrendben haladunk, a kardozókkal kezdjük beharangozónkat.

A budapesti mellett talán a leglátványosabb, legelegánsabb kardversenye a szezonnak az orleans-i Grand Prix. A története a franciaországi eseménynek a következő: az ott élő korábbi kardozó, majd edző, Franck Berthier remek szervezőként évről évre rangosabb versenyt szervezett. Korábban Nancyban rendezték a franciaországi Vk-t, közel sem olyan körülmények között, mint Orleáns-ban. Aztán az új Vk-rendszerben női kardforduló került Orleans-ba, míg a férfiaknak ebben a szakágban nem jutott francia helyszín. 

Az így ment egészen az ukrán-orosz háború kitöréséig, amikoris Moszkva elvesztette európai Grand Prix-rendező helyét (is), és ezt örökölte meg a covid végeztével a francia város. Így aztán férfi és női kard egyéniben rendeznek csütörtöktől szombatig GP-t, amely másfélszeres szorzóval számít a világranglistába. A mezőnyök természetesen bivalyerősek. Igazából a férfiaknál az összes világklasszis ott lesz a páston, a nőknél pedig egyedül a műtétje után lábadozó Márton Anna hiányzik majd. 

A tavalyi orleans-i döntőben Bazadze gratulálhatott Szilágyi Áronnak az aranyérméhez.

Felvetődhet a kérdés: olimpiai részvétel szempontjából miről is dönt az esemény? Reméljük, a párizsi kvótások számát semmiben sem befolyásolja. E két fegyvernemben ugyanis hajszálra vagyunk a tutibiztos csapatkvótától, amely automatikusan együtt jár három egyéni kvalifikációs hellyel. Ám arról azért “körön belül” nagy harc folyik, hogy ki legyen az a 3-3 férfi, illetve női kardozó, aki egyéniben is pástra léphet majd a nyáron. Nos, ebből a szempontból a férfiaknál és a nőknél is igen lényeges az, hogy ki lesz képes bravúros szereplésre a hétvégén. 

A legnagyobbak – így az orleans-i címvédő Szilágyi Áron – részére pedig azért nyom sokat a latban az esemény, hogy minél előrébb jussanak a világranglistán, ezáltal a lehetőségekhez képest minél előnyösebb ágról rajtoljanak majd Párizsban. 

Fentiekből nyilvánvaló, hogy nagyon komoly lesz a tét, még ha ezúttal számunkra remélhetőleg nem is a párizsi repülőjegyek számát illetően. A jelek szerint így gondolja ezt a teljes vívóvilág, mivel mindenki ott lesz, aki valamit számít, egyedül az iráni férfi kardozók nem neveztek az eseményre, ám ez azért kisbetűs lábjegyzetnek vehető. Úgyhogy világbajnok férfi és női kardozóinknak Orleans-ban szurkolhatunk – ebben az esztendőben utoljára: hajrá, magyarok! 

Az orleans-i kard Grand Prix programja. December 7., csütörtök: férfi selejtezők. December 8., péntek: női selejtezők. December 9., szombat: férfi és női főtábla, döntők. 

BANNER 341X200

Kapcsolódó hírek

Férfi bravúr, de nincs kvóta

Hatodik helyen végzett a férfi, a kilencediken a női válogatott a kairói tőrcsapat Világkupán. Dósa Daniék legyőzték az olimpiai bajnok franciákat, a kvóta, sajnos, már korábban elúszott.

Bronzérem a kadet zárónapon

A férfi kardcsapat bronzérmével zárult a nápolyi kadet Európa-bajnokság. A férfi tőrözők és a női párbajtőrözők negyedikek lettek. A kadet mérleg: 1 arany, 2 ezüst, 2 bronz. Jöhetnek a juniorok!

Aranyos kvóta Heidenheimből!

Aranyérmet nyert, és bebiztosította olimpiai kvalifikációját az Andrásfi Tibor, Koch Máté, Nagy Dávid, Siklósi Gergely összeállítású férfi párbajtőrcsapat a heidenheimi Világkupán, gratulálunk!

Dani aranyat érő bronza

Dósa Dániel világklasszisokat legyőzve lett bronzérmes a kairói férfi tőr egyéni Világkupán, és ezzel karnyújtásnyira van az olimpiai kvótától. Ugyanúgy mint Pásztor Flóra!

Ezüst jutott a harmadik napra

A nápolyi kadet Európa-bajnokság újabb versenynapján ezüstérmet nyert a magyar női kardcsapat, gratulálunk! Női tőrözőink az 5., férfi párbajtőrözőink a 7. helyen végeztek.

Élő eredmények

Közelgő események