Vancouverre koncentrálva

febr 6, 2020 | Hírek

Reméljük, Vancouver ezúttal is velünk lesz! A riói olimpiai kvótát ott vívta ki a férfi párbajtőrcsapat, és most ismét Kanadában tehet hatalmas lépést Tokióért! Lesz még tőr GP, és női párbajtőr Vk.

Két alkalommal, a 2004-es athéni, és a négy évvel ezelőtti riói olimpiára is az utolsó pillanatban, a vancouveri Világkupa-versenyen szerezte meg bravúros vívással az ötkarikás kvótát a férfi párbajtőr-válogatott. Utána pedig mindkét olimpiai helyszínről éremmel tértek haza Imre Gézáék. 

Nos, ezen a hétvégén ismét Vancouverben találkoznak a fegyvernem legjobbjai, és a mieink számára ismét a csapatkvalifikáció a tét… Jelen pillanatban tokiói helyen állnak Siklósi Gergelyék, köszönhetően a négy héttel ezelőtti heidenheimi remeklésnek, amikoris megnyerték a Világkupát. Ennek ellenére nagyon nehéz dolguk lesz a mieinknek, ugyanis jelen állás szerint Európából a franciák, a svájciak, az olaszok és az ukránok nagy eséllyel kvótát szereznek, míg az utolsó európai helyért Magyarország a borzasztóan erős Oroszországgal csatázik. (Sajnos, ennyit nyomott a latban a balul sikerült budapesti világbajnokság…) Ami a korábbiakkal szemben bizonyosan változik: a végső döntésre nem Vancouverben kerül ezúttal sor. Az utolsó kvalifikációs Világkupát ugyanis márciusban, Buenos Airesben rendezik majd…

Ettől függetlenül rendkívül fontos állomása lesz a sorozatnak a Csendes-óceán parti helyszín, ahová már megérkezett a magyar különítmény. Természetesen pénteken és szombaton egyéni Világkupa-verseny előzi meg a csapatot, ám ezúttal a hangsúly a vasárnap, magyar idő szerint késő délután kezdődő csapatviadalon lesz. A mieink a heidenheimi kvartettal állnak fel, azaz Andrásfi Tibor, Berta Dániel, Rédli András és Siklósi Gergely tehet egy nagy lépést Tokió felé – hajrá, magyarok!

A hétvége másik párbajtőr Világkupáját Európában, közelebbről Barcelonában rendezik. Sajnos, ebben a fegyvernemben legfeljebb matematikailag maradt esély csapatban Tokióra, itt minden valószínűség szerint csak az európai pótkvalifikációs verseny (ezen azon nemzetek egy-egy vívója indul majd, amelyek addig nem szereztek olimpiai kvótát) egyéni aranyérmének megszerzése esetén lesz magyar induló. Alacsonyabb az “indulási kedv” is magyar részről, a közeli helyszín, és a hazai válogató ellenére a maximális 12 helyett 7 vívónk indul majd. A szülése után visszatérő Szász-Kovács Emese még nem lép pástra, majd a márciusi budapesti Grand Prix-n debütál ismét… Kérdés, hogy ott lesznek-e Spanyolországban a világ legjobbjai közé tartozó kínaiak, hiszen a koronavírus miatt korlátozták az utazási lehetőségeket. Mindenesetre a nevezettek között cikkünk írása pillanatban még ott szerepelnek. 

A víkend harmadik nemzetközi eseménye a torinói tőr Grand Prix lesz. Itt csak egyéniben rendeznek versenyt, igaz, az kiemelt pontot ad a világranglistára. Éppen ezért mindenki ott lesz, aki a fegyvernemben számít. A verseny rangsorol a hazai válogatásba is, ennek inkább női tőrben lesz jelentősége, mivel pontot csak a legjobb 64 ad, márpedig a férfiaknál ebben a szezonban eddig egyedül Dósa Dániel jutott el idáig. A nőknél viszont hatan is, úgyhogy itt több lesz az izgalom. A világranglistán legelőrébb magyar részről Kreiss Fanni áll, ám gyorsan tegyük hozzá: a hölgyek esetében sem az egyéni szereplés van fókuszban. Két hét múlva rendezik ugyanis Kazanyban az utolsó olimpiai kvalifikációs csapatversenyt, úgyhogy érthetően minden figyelem most erre koncentrálódik. Ám Torino azért ennek ellenére több lesz egy sima “részfeladatnál”, elvégre a világ legjobbjaival kell felvenni a versenyt. Az észak-olasz városban pénteken a női, szombaton a férfi selejtezőket rendezik, a főtábla és a döntő vasárnap lesz. 

“Természetesen” idehaza is lesz rangos verseny. A Gerevich Aladár Nemzeti Sportcsarnokban rendezik a junior kard egyéni és csapat országos bajnokságot, így ebben a fegyvernemnek is kiegyenesednek az utolsó kérdőjelek az Európa-bajnoki csapatösszeállítást illetően.

Kapcsolódó hírek

A felnőttek is belevágtak!

Mátraházán, illetve az ausztriai Ramsauban megkezdődött felnőtt vívóinknak is a válogatott program. A végcél természetesen a párizsi olimpia, reméljük, minél többen jutnak odáig. Hajrá, magyar vívás!

Kadet női tőr KV – Somorja 2023.09.30-10.01 – Utazási Információk

Kadet női tőr KV – Somorja 2023.09.30-10.01 – Utazási Információk

Újpest a roadshow újabb állomása

Az újpesti Benkő István Református Általános Iskola és Gimnázium lesz az újabb állomása az “Aranyos lányok, aranyos fiúk” roadshow-nak. A vendég ezúttal Gémesi Csanád és Vajda Oszkár lesz.

BSU 2023/2024-as képzések

SPORTEDZŐ, SPORTOKTATÓ, SPORTSZERVEZŐ

Tíz magyar arany a veterán nemzetközin

Huszonkilenc ország 319 vívójának részvételével zajlott a hétvégén a Gerevich Aladár Nemzeti Sportcsarnokban a veterán Budapest bajnokság. A 23 versenyszámban 10 magyar aranyérem született.

Élő eredmények

Közelgő események

LIVESTREAM