Veres Amarilla paralimpiai bajnok!

aug 26, 2021 | Hírek

Az olimpia után a paralimpián is a vívósporthoz fűződik az első magyar aranyérem. A kerekesszékes női párbajtőrözők A kategóriás versenyén Veres Amarilla győzött. Szívből gratulálunk! 

Kínai favoritokat legyőzve, nagyszerű teljesítménnyel lett aranyérmes a békéscsabai születésű, 28 esztendős Veres Amarilla. Kovács Iván tanítványa a csoportkörben egyetlen vereséget szenvedett, és a legjobb nyolcig nem volt nehéz dolga. Ott viszont annál inkább! A negyeddöntőben az orosz Jevdokimovát búcsúztatta egy 15:13-mal, majd az elődöntőben következett a legnagyobb esélyesnek tartott kínai Bian. Az ázsiai egy körrel korábban éppen Krajnyák Zsuzsát búcsúztatta egy 15:4-gyel, Zsuzsa ezzel nyolcadik helyen végzett. 

Az olimpia után a paralimpián is a vívósporthoz köthető az első magyar aranyérem. Szilágyi Áron példáját Veres Amarilla követte. (Fotók: MTI – Koszticsák Szilárd)

Amarilla azonban remekelt, és 15:13-as győzelmével bejutott a fináléba. Ott újabb kínai várt rá, Rong személyében. A magyar vívónőt azonban a “kínai nagy fal” sem tudta megállítani, és 15:12-es győzelmével paralimpiai bajnok lett! Hatalmas bravúr, világversenyen eddig bronzérmet tudott szerezni Veres Amarilla, most, a szakág legfontosabb versenyén jött össze az arany!

Ezzel Tokióban az olimpia után a paralimpián is a vívósporthoz köthető az első magyar aranyérem. Az épeknél Szilágyi Áron nyitotta meg a sort, a parasportolók között pedig a kerekesszékes vívó Veres Amarilla. Gratulálunk neki és mesterének egyaránt. Amarilla ezzel az első magyar női kerekesszékes vívó paralimpiai bajnok lett, a szakágban ez korábban csak Szekeres Pálnak sikerült.

Veres Amarilla 28 évesen lett paralimpiai bajnok.

"Hát először is ez egy nagy csapatmunka volt, egyedül nem sikerült volna. Kovács Ivánnak a taktikáját sikerült valóra váltanom. Elképzeltük, hogy hogyan kellene ennek kinéznie, hogyan kéne őket megverni, és ez most sikerült. Nagyon büszke vagyok, hogy tökéletesen végre tudtam hajtani azt, amit előre megbeszéltünk. Másrészt pedig elkapott a flow és egyszerűen csak élveztem a vívást, és ennek a kettőnek a kombinációja volt, amit lehetet látni." – nyilatkozta Veres Amarilla a hparalimpia.hu-nak

Veres Amarilla a kerekesszékes vívás első magyar női paralimpiai bajnoka.

A nap további magyar vonatkozású versenyszámaiban Tarjányi István a 11. (párbajtőr, B kategória), Dani Gyöngyi a 12. (párbajtőr, B kategória) helyen végzett. Pénteken a női párbajtőrcsapatok versenyében érdekelt a magyar válogatott. 

Eredmények. Paralimpiai Játékok, Tokió. Férfi párbajtőr egyéni, A kategória, 14 induló. Végeredmény: 1. Gilliver (brit), 2. Saburov (orosz), 3. Tian (kínai).

Férfi párbajtőr egyéni, B kategória, 13 induló. A csoportmérkőzéseken: Tarjányi István 1 győzelem/4 vereség (kiesett).  

Végeredmény: 1. Kuzjukov (orosz), 2. Guissone (brazil), 3. Coutya (brit), …11. Tarjányi István.

Női párbajtőr egyéni, A kategória, 16 induló. A csoportmérkőzéseken: Veres Amarilla 4 győzelem/1 vereség, Krajnyák Zsuzsa 2/2. Nyolcaddöntő: Veres-Jensen (amerikai) 15:5, Krajnyák-Ng (hongkongi) 15:12. Negyeddöntő: Veres-Jevdokimova (orosz) 15:13, Krajnyák-Bian (kínai) 4:15. Elődöntő: Veres-Bian (kínai) 15:13. Döntő: Veres-Rong (kínai) 15:12.

Végeredmény: 1. Veres Amarilla (edző: Kovács Iván), 2. Rong (kínai), 3. Bian (kínai), …8. Krajnyák Zsuzsa (edző: Feczer Viktor).

Női párbajtőr egyéni, B kategória, 14 induló. A csoportmérkőzéseken: Dani Gyöngyi 1 győzelem/5 vereség (kiesett)

Végeredmény: 1. Tan (kínai), 2. Bojkova (orosz), 3. Jana (thaiföldi), …12. Dani Gyöngyi.

BANNER 341X200

Kapcsolódó hírek

Minden napra jutott érem 

A csütörtökön Nápolyban befejeződött kadet és junior Európa-bajnokságon a magyar küldöttség 2 arany-, 4 ezüst és 5 bronzéremmel zárt, gratulálunk!

Négy kardozónk folytatja Padovában

A férfi kardozók olaszországi Világkupáján a kiemelt Szilágyi Áron és Szatmári András mellett Gémesi Csanád és Rabb Krisztián folytathatja a legjobb 64 között.

Öten az athéni 64-ben

A négy milánói világbajnok (Battai Sugár, Márton Anna, Pusztai Liza, Szűcs Luca) női kardozó, továbbá Keszei Kira jutott a legjobb 64 közé az athéni Világkupán.

Két bronzérem a zárónapon

Férfi tőrcsapatunk és női párbajtőrcsapatunk egyaránt bronzérmet nyert a nápolyi kadet és junior Európa-bajnokság zárónapján, gratulálunk!

Arany és ezüst a hölgyektől

Női kardcsapatunk rendkívüli izgalmak után nyert aranyérmet, míg női tőrözőink nagyon értékes ezüstérmet nyertek a nápolyi kadet és junior Európa-bajnokság utolsó előtti versenynapján.

Élő eredmények

Közelgő események