Vidéki sikerek junior párbajtőrben

szept 24, 2023 | Hírek, Kiemelt hírek

Nagy mezőnyök, izgalmas meccsek, egytusos döntők. A junior párbajtőr Magyarkupa-fordulóban a férfiaknál a diósgyőri Cseke Balázs, a nőknél a tatabányai Salamon Réka győzött, gratulálunk!

Szombaton és vasárnap nem kevesebb, mint 450 indulója volt a Gerevich Aladár Nemzeti Sportcsarnokban rendezett kadet és junior párbajtőr Magyarkupa-fordulónak. Igazából ez a szám már önmagában is különleges, de nem csak emiatt fontos. Inkább azért, mert ez, az évről évre növekvő mennyiségű fiatal adja a szakág legnagyobb erejét, a kimagaslóan széles hátországot. Gomba módra törnek elő az újabb ás újabb tehetségek, az újabb és újabb klubokból. Mindezt fényesen igazolta a vasárnapi férfi verseny is. Elvégre mutassanak még egy olyan hazai fegyvernemet, ahol az aktuális ranglista 12. és 15. helyezettje vívja a döntőt…

De ne rohanjunk ennyire előre az eseményekkel, olvassuk inkább Eitner Kinga szavait. Elvégre, ha valaki, akkor ő igazán átlátja az utánpótlás helyzetét, némi gyakorlata van már ebben a korosztály válogatott edzőjének… “Tesszük a dolgunkat, ahogy szoktuk. Hárman kiöregedtek a tavalyi csapatból, és mindenki be akar kerülni a helyükre… A keretedzéseken együtt készülünk a kadetokkal, ötkor kezdünk, negyed és fél kilenc között úgy kell kizavarni a fiúkat a portásnak a teremből. Ez az alapja annak, hogy ismét eredményesek legyünk az előttünk álló szezonban is a nemzetközi porondon. Még két hazai állomás következik, aztán jönnek a junior Világkupák, mindenki előtt nyitva a válogatott kapuja.”

A mezőny két, “legnagyobb neve”, a junior vb-bronzérmes Somody Soma és a kadet világbajnok Pelle Domonkos már a negyeddöntőben összetalálkozott, előbbi győzött. A két, fentebb említett “esélyleső”, a diósgyőri Cseke Balázs és a tatai Keresztes Ádám, ugyanakkor haladt előrébb és előrébb, utóbbi az elődöntőben a görccsel bajlódó Somát is le tudta győzni. Aztán a finálé rengeteg izgalmat hozott. Cseke 14:11-re is vezetett, innen egyenlített Keresztes, a döntő tust viszont a 18 éves, miskolci fiatalember vitte be. A siker ellenére, a finálé után Cseke Balázs már-már önkritikusan beszélt honlapunknak.

Cseke Balázs nyerte a junior párbajtőr Magyarkupa-fordulót.

“Ahogy haladt előre a verseny, úgy éreztem egyre jobban, hogy fejben kezdek elfáradni. Az elődöntőben és a döntőben sem tudtam megcsinálni azokat az akciókat, amelyeket szerettem volna. Ráadásul 14:11-ről majdnem kikaptam a végén. Természetesen nagyon örülök, hogy sikerült nyernem, de ezen a téren előrébb kell lépnem” – hangzott a profikat is meghazudtoló nyilatkozat. 

A nők versenyében a favoritnak számító Wimmer Dorina ezúttal hiányzott. Az MTK fiatalja ugyanis “felmentést kapott”, mivel a felnőtt válogatott kéthetes edzőtáborában készül a fegyvernem titkon áhított olimpiai kvalifikációs feladataira. 

Távollétében az esélyesek domináltak, leszámítva azt, hogy a kadet világbajnok Nagy Blankának nem sikerült a nyolc közé jutás. A junior válogatott további tagjai ugyanakkor uralták a mezőnyt, és az aranyéremért a tatabányai Salamon Réka vívott Gachályi Grétával. A finálét hosszabbításban nyerte Réka, a bronzérmet a kadet korú Horváth Lotti és Kálmán Zille szerezte meg.

Eredmények. Junior férfi párbajtőr egyéni Magyar Kupa, Gerevich Aladár Nemzeti Sportcsarnok, 133, induló. Végeredmény: 1. Cseke Balázs (Diósgyőr, edző: Kosztopulosz Bea), 2. Keresztes Ádám (Tata), 3. Hirtling Márton (Vasas) és Somody Soma (MTK), 5. Pelle Domonkos (Honvéd), 6. Kerényi Gábor (Honvéd), 7. Király Mátyás (Balaton), 8. Antal Máté (Vasas). A döntőben: Cseke-Keresztes 15:14.

Junior női párbajtőr egyéni Magyar Kupa, Gerevich Aladár Nemzeti Sportcsarnok, 104 induló. Végeredmény: 1. Salamon Réka (Tatabánya, edző: Kovács László), 2. Gachályi Gréta (Honvéd), 3. Horváth Lotti (FTC) és Kálmán Zille (Honvéd), 5. Szakmáry Janka (Veresegyház), 6. Rónaszéki Izabella (Vasas), 7. Marschall Réka (MTK), 8. Bokor Kira (Ludovika). A döntőben: Salamon-Gachályi 13:12. 

BANNER 341X200

Kapcsolódó hírek

Nyolcaddöntőknél tartunk

Két magyar kadet tőröző, Kollár Anna és Zsögön Andor jutott el a nyolcaddöntőig a rijádi korosztályos világbajnokság második versenynapján. Következnek a junior tőrcsapatok!

Péntek, majdnem 13, és balszerencsés

A rijádi kadet és junior világbajnokság nyitónapján a junior tőrözők léptek pástra, két magyar jutott el a legjobb 32-ig. Jöhet a sikeresebb folytatás!

Minden készen áll – kezdenek a junior tőrözők

A junior férfi és női tőrözők egyéni versenyével kezdődik pénteken Rijádban a kadet és junior világbajnokság. Minden készen áll, hajrá, magyarok!

Honvédelmi Sportszövetség – Pályázati Felhívások 2024

Kiírásra kerültek a Honvédelmi Sportszövetség – a továbbiakban HS – 2024. évi pályázati felhívásai! A korábbi évek gyakorlatának megfelelően a pályázat benyújtása az online támogatáskezelő rendszerben lehetséges. Pályázati Felhívások...

Rajt Rijádban!

Két nap múlva kezdődik Szaúd-Arábiában a kadet és junior világbajnokság. Csütörtöktől a helyszínről jelentkezünk, mindenről beszámolunk. Hajrá, magyar vívás!

Élő eredmények

Közelgő események