Világbajnoki táborozás

jan 24, 2024 | Hírek, Kiemelt hírek

Együtt edzőtáborozik Telkiben a héten világbajnok férfi és női kardválogatottunk. Az idei első komoly feladat a február 10-i hétvégén következik.

A világ hatodik legjobb, és Magyarország legjobb egyéni sportágbéli csapata edzőtáborozik a héten Telkiben. Speciel két vívóválogatottról beszélünk, a milánói vb-n címet védő női, illetve a 16 év után ismét trónra lépő férfi kardcsapatról. Az olimpiai kvóta félig-meddig már zsebben mindkét szakág számára (ez sportágunkban mindössze nyolc-nyolc csapatnak adatik meg), ám korántsem mindegy, milyen ágra kerülnek a mieink a párizsi olimpián – erről döntenek majd a következő két hónap csapat Világkupái. Egyéniben pedig a válogatottságért, és a minél előkelőbb világranglistás helyezésért folyik majd a küzdelem, szóval, komoly azért most is a tét…

Ennek megfelelően ezekben a napokban Telkiben, a labdarúgók központi bázisán, ideális körülmények között készül a két válogatott. Ezzel kapcsolatosan Decsi András, a férfiak vezetője elmondta, hogy a vívó-, illetve a labdarúgó-szövetség rendre egyeztet a lehetőségekről. A futballisták partnerek abban, hogy ott edzhessenek a mieink, sportágunk pedig jó előre elküldi a szóba jöhető időpontokat. Gyakorlatilag egyetlen “tabu” a felnőtt labdarúgó-válogatott Telkiben tartózkodása, abban az intervallumban “minden hely elkelt” az edzőtáborban, máskor viszont szívesen látják a világhírű vendégeket… Persze, nem csak erről beszélgettünk Decsi Andrással.

Telkiben a magyar férfi kardelit.

“A legfontosabb, hogy mindenki egészséges. Persze, kisebb húzódások, téli köhögcsélések akadnak, de nagyobb gond nincs. Tízen készülünk együtt, az első Világkupa Tbilisziben lesz majd, két és fél hét múlva. Az Év Sportolója gála? Nem rivalizáltunk a lányokkal, de persze, örültünk annak, hogy ránk esett a választás. Ennél sokkal, de sokkal fontosabb lenne azért, hogy ennek az évnek a végén is hasonló helyzetben legyen majd a két kardcsapat…” – nyilatkozta Szilágyi Áron edzője, a válogatott vezetője. 

A világbajnok „női szekció”, mesterekkel.

Egy időben, egy teremben edzenek az urak a hölgyekkel, akiknek tréningjeit Gárdos Gábor vezeti, aki jó hírrel kezdte a beszámolóját. “Márton Anna már iskolázik, jövő héten kezdi a vívóedzéseket, és márciusban a versenyeket. A tuniszi Grand Prix-t ugyancsak kihagyó Pusztai Liza teljesen felépült, úgyhogy mindenki itt van velünk. Telkiben valóban minden feltétel adott a tökéletes felkészüléshez, mi is tízen vagyunk, és nagy reményekkel várjuk a 2024-es év feladatait.” – nyilatkozta a válogatott edzője. A nők első Világkupa-versenye egy időben lesz a férfiakéval, ugyanakkor a helyszín Lima lesz, a perui fővárosb először ad otthont rangos felnőtt vívóeseménynek. 

A hét végén egyébként hazai válogatót, egyben Magyarkupa-fordulót rendeznek a fegyvernemben. Érdekesség, hogy míg a férfiaknál egyetlen világbajnokunk sem indul az eseményen, addig a nőknél – természetesen Márton Anna kivételével – mindenki pástra lép majd. Ennek okáról ugyancsak Gárdos Gábort kérdeztük. 

“Mindezt teljesen természetesnek találom. A férfiaknál a legfiatalabb, Szatmári András is elmúlt 30 esztendős. Három, kétszeres női világbajnokunk viszont alig múlt húsz. Egész más versenyeztetésre van szükség a két szituációban. A lányoknak kifejezetten jót tesz majd, hogy egy ‘edzésversennyel’ zárják majd a hetet. Ugyanerre a férfiaknak nincs szükségük. A keményen végigdolgozott hét után jól jön majd számukra a pihenő.”

Az év első kard egyéni és csapat Világkupa-versenyét február 9. és 11. között rendezik, a férfiaknak Tbilisziben, a nőknek Limában. 

Sztárok a páston
2024. MÁJUS 23. (CSÜTÖRTÖK) | LUDOVIKA ARÉNA

Kapcsolódó hírek

Bronzérmes a férfi kardcsapat

Folytatta remek sorozatát a férfi kardcsapat! Szatmári András nélkül is érmet nyert, harmadik lett a madridi Világkupa-versenyen, gratulálunk!

Ezúttal 9. hely jutott férfi párbajtőrben

Az Andrásfi Tibor, Koch Máté, Nagy Dávid, Siklósi Gergely összeállítású férfi párbajtőrcsapat a kilencedik helyen végzett a párizsi Világkupán.

Elszalasztott esély – 9. hely

Majdnem olimpiai bajnokot vert, két párizsi indulót győzött le, mégis 9. lett a magyar női párbajtőr-válogatott a fujairahi csapat Világkupán.

Hetedik a női kardcsapat

Hetedik helyen végzett a Battai Sugár, Márton Anna, Pusztai Liza, Szűcs Luca összeállítású női kardcsapat a plovdivi Világkupán.

Dani 16, Flóra 32, Dóra 64

Dósa Dani nyolcaddöntőig jutott a sanghaji tőr Grand Prix-n, másik olimpikonunk, Pásztor Flóra 32-ben, Lupkovics Dóra 64-ben búcsúzott.

Élő eredmények

Közelgő események