Zárásként arany és bronz!

jún 23, 2024 | Hírek, Kiemelt hírek

A férfi kardcsapat bravúros arany-, a női tőrcsapat nagyszerű bronzérmet nyert a bázeli Eb zárónapján. Hét éremmel zártunk, gratulálunk, jöhet az olimpia!

Eljutottunk a bázeli Európa-bajnokság utolsó napjáig, amely előtt őszintén bíztunk abban, hogy az addig is tiszteletet parancsoló, 4 ezüst- és 1 bronzérmes magyar mérleg tovább gyarapodik. Elvégre a magyar férfi kardválogatott az elmúlt nyolc évben szinte minden világversenyen dobogóra állhatott – az egyik kivétel éppen a tavalyi Európa Játékok, melyen negyedik lett a csapat. Most megint az esélyesek közé tartozott, még akkor is, ha a sérüléséből lábadozó Szatmári András nem állhatott Decsi András válogatott edző rendelkezésére. 

Rabb Krisztián a döntőben elképesztő teljesítményt nyújtott.

Így aztán a Decsi Tamás, Gémesi Csanád, Rabb Krisztián, Szilágyi Áron összeállítású négyes vívta meg a Grúzia elleni negyeddöntőt. A vége 45:39 lett, de igazából nem forgott veszélyben a győzelem az “egyszemélyes csapat” ellen. Szandro Bazadze 25 tust (!) adott a 39-ből – a másik két grúznak 14 jutott… A legizgalmasabb pillanat talán az volt számunkra, amikor Szilágyi Áron 24:20-nál összeütközött ellenfelével, és utána másodpercekig mozdulatlanul feküdt a páston. Szerencsére nem történt komolyabb baj. 

A németek elleni elődöntő pedig pazar előadást hozott. Az emberben felsejlett a meccs előtt, hogy ettől a csapattól kaptunk ki a budapesti Vk-n a harmadik helyért, de ezúttal az első pillanattól kezdve, szemernyi kétség sem férhetett a győzelemhez. Áron, Csanád és Krisztián egymást múlta felül, 45:32-es, több mint magabiztos siker lett a vége. A döntőt a meglepetésre, az olaszokat is legyőző románokkal vívták a mieink. Ehelyütt jegyezzük meg, hogy ezzel a negyeddöntős vereséggel az itáliaiak eggyel hátrébb kerültek a világranglistán Egyiptom mögé, a hatodik helyre. Márpedig ez azt jelenti, hogy az olimpián magyar-olasz negyeddöntő lesz, az eddig sejthető magyar-egyiptomi és a francia-olasz helyett. Hogy ez mennyire volt tudatos az itáliaiak részéről, azt ki tudja, de a “lelkesedésük” alapján helytálló lehet ez a feltételezés…

Arany a javából! Szilágyi Áron, Rabb krisztián, Decsi Tamás, Gémesi Csanád.

Ezzel, persze, nekünk a legkevésbé sem kell, illetve kellett foglalkozni egy Európa-bajnoki döntő előtt. És nem is így történt! A fiatal és rendkívül lelkes román csapat ugyanis szembe találkozott egy fiatal és rendkívül lelkes magyarral. Rabb Krisztián élete vívását mutatta be, addig is nagyon jól teljesített, és a finálé úgy zárult 45:40-nel, hogy abban Kiki oroszlánrészt vállalt, kimagasló mérleggel zárt, a társak pedig mellé tették, amit kellett. 

Két év után lett ismét Európa-bajnok lett a válogatott, és az olimpiára úgy utazhat, hogy a kontinens- és a világbajnoki aranyérmet egyaránt a zsebében tudhatja. Decsi András válogatott  edző a következőket mondta honlapunknak:

“Nagyszerű nap volt ez a mai, felemelő érzés Európa- és világbajnokként nekivágni az olimpiának. A válogatott ismét bizonyította, hogy képes valamennyi feladat megoldására, mindegy kivel kerülünk majd szembe Párizsban, nekik lesz tőlünk félnivalójuk. Bízom a csapatomban, ez az arany azt jelenti a számunkra, hogy továbbra is jó úton haladunk.”

Szilágyi Áron, aki harmadszor nyert csapatban Európa-bajnoki aranyérmet, így nyilatkozott: “Természetesen, ilyen rövid idővel idővel az olimpia előtt kijelenthető, hogy nem ez a fő cél. De hogy nagyon fontos állomás, és rendkívül örülök ennek az aranynak, az ugyancsak bizonyos. Krisztián nagyszerűen teljesített, és mi, öregek, hozzátettük, amit kellett, jöhet a folytatás. Igen, tudjuk, hogy az olaszokkal vívunk a párizsi negyeddöntőben, de semmi gond, tartsanak ők tőlünk! Este pedig szurkolunk a futballcsapatnak, 2:0-ra nyerünk!”

A nap másik versenyszámában, a női tőrcsapatban, a Kondricz Kata, Lupkovics Dóra, Mohamed Aida, Pásztor Flóra összeállítású kvartett egészen pazar teljesítménnyel jutott el a legjobb négyig. Törökországot (45:17), majd Németországot (45:20) úgy győzték le a hölgyek, hogy mind a 9-9 asszóban ugyancsak magyar “részsiker” született. Igaz, a világklasszis olaszok ellen szinte sem sem sikerült, 17:45 után jöhetett a bronzmeccs a franciákkal szemben. 

Női tőrcsapatunk érthető bronzöröme.

Igaz, a nagynevű riválisnál hiányzott Thibus és Blaze, ám így is nagyon erős, és esélyesebb riválissal találkoztunk. Amikor két kör után 23:30-at mutatott az eredményjelző, akkor mindez igazolódni is látszott. Ám ekkor a nagyszerűen vívó Lupkovics Dóra visszahozta a meccset, Pásztor Flóra pedig rendkívüli izgalmak után, 45:43-mal be is fejezte azt Ranvier ellenében. Teljesen érthetően volt hangos a bázeli St. Jakobshalle a lányok örömsikoltásaitól a meccs után. Egyfelől nagyon szép siker ez a bronzérem, ráadásul legutóbb a 2013-as, zágrábi Európa-bajnokságon állhatott a dobogó harmadik fokára magyar női tőrcsapat – természetesen Mohamed Aidával… -, most tizenegy esztendő után jött az ismétlés. 

Feczer Viktor válogatott edző, aki egyébként nem a szavak embere, most örömmel nyilatkozott honlapunknak: “Bíztam abban, hogy megfoghatjuk a franciákat, és nagyon örülök annak, hogy ezt a lányok is elhitték. A legjobbkor jött ez a siker, mindez erőt kell, hogy adjon mindenkinek a 2028-ig tartó folytatáshoz. Természetesen Lupkovics Dóri nagyszerű fordítása elengedhetetlen volt ehhez a győzelemhez, de senkit sem szeretnék kiemelni a csapatból, mindenki hozzátette azt, ami kellett a bronzéremhez.”

Lupkovics Dóra, Pásztor Flóra, Kondricz Kata, Mohamed Aida.

A bronzmeccs legjobbja, Lupkovics Dóra a következőket mondta: “Nagyon kellett már nekünk ez a siker. Sokszor voltunk negyedikek, éreztük már sokszor rosszul magunkat a versenyek után. Most viszont rendkívül boldogok vagyunk, és még nem is igen tudom felfogni, mi történt most velem a páston, de majd visszanézem. Át kell még egy-két dolgot gondolnom a jövőmmel kapcsolatosan, de az biztos, hogy mindez erőt adott a folytatáshoz.”

Eredmények. Európa-bajnokság, Bázel. 

Férfi kardcsapat, 12 induló. Negyeddöntő: Magyarország-Grúzia 45:39 (Rabb +9, Gémesi +3, Szilágyi +1, Decsi -7).

Elődöntő: Magyarország-Németország 45:32 (Gémesi +7, Rabb +3, Szilágyi +2).

Döntő: Magyarország-Románia 45:40 (Rabb +13, Szilágyi -1, Gémesi -7).

Végeredmény: 1. Magyarország (Decsi Tamás, Gémesi Csanád, Rabb Krisztián, Szilágyi Áron, válogatott edző: Decsi András, edzők: Decsi István, Navarrete József, Somlai Béla, Decsi András), 2. Románia, 3. Törökország.

Női tőrcsapat, 12 induló. Nyolcaddöntő: Magyarország-Törökország 45:17 (Pásztor +9, Kondricz +9, Lupkovics +5, Mohamed +5).

Negyeddöntő: Magyarország-Németország 45:20 (Pásztor +9, Kondricz +8, Lipkovics +8). 

Elődöntő: Magyarország-Olaszország 17:45 (Kondricz -4, Mohamed -4, Lupkovics -8, Pásztor -12).

A 3. helyért: Magyarország-Franciaország 45:43 (Lupkovics +8, Pásztor +2, Kondricz -8).

Végeredmény: 1. Olaszország, 2. Lengyelország, 3. Magyarország (Kondricz Kata, Lupkovics Dóra, Mohamed Aida, Pásztor Flóra, válogatott edző: Feczer Viktor, edzők: Marco Goncalves, Solti Antal, Beliczay Sándor).

Sztárok a páston

Kapcsolódó hírek

SZURKOLJATOK NEKÜNK!

A magyar válogatott nevében köszönjük a csaknem 35 ezer like-ot, a 80 ezer kattintást, és az 1,3 millió elérést, amely 15 olimpikon vívónk bemutatását kísérte.

Petschauer Attila emlékének adóztunk

A tragikus sorsú, kétszeres olimpiai bajnokról emlékeztünk meg – többek között válogatott vívók, Izrael nagykövete és Csampa Zsolt elnök társaságában.

Útra készen az olimpiai csapat!

A magyar sportélet legmagasabb rangú vezetőivel és a média képviselőivel találkozott kedden a párizsi olimpiai vívódelegáció.

Elhunyt Solti Antal

Rövid betegség után, 75 éves korában elhunyt Solti Antal, a magyar tőrvívás meghatározó egyénisége. Az MVSZ és az FTC a mestert saját halottjának tekinti.

Magyarok Párizsban – Muhari Eszter

Tizenöt vívónk lesz ott a párizsi olimpián. Őket mutatjuk be honlapunkon és social media felületeinken. Hajrá, magyar vívás! A sorozatot Muhari Eszterrel fejezzük be!

Élő eredmények

Közelgő események

LIVESTREAM

XXXIII. Nyári Olimpiai Játékok Párizs – Vívás 2024. július 27 – augusztus 04.