Zárásként bronzérem

ápr 20, 2024 | Hírek, Kiemelt hírek

A Domonkos Emese, Kónya Csenge, Kovács Zsanett, Spiesz Anna összeállítású junior kardcsapat bronzérmével zárult magyar szempontból a rijádi korosztályos vb. A férfi kardozók nyolcadikok lettek.

Egyfelől, itt, Rijádban, a kadet és junior világbajnokságon történtek alapján örülni kellene, sőt, örülni is kell annak, hogy a zárónapon újabb érmet szereztünk. Elvégre második medálunkat szereztük az eseményen. Másfelől azonban az elégedettség érzése távol áll attól, amit a lányok, illetve csapathoz közel állók érezhettek Rijádban. Történt ugyanis, hogy a Domonkos Emese, Kónya Csenge, Kovács Zsanett, Spiesz Anna összeállítású címvédő, egyben idei Európa-bajnok válogatott elképesztő magabiztossággal menetelt a finálé felé. A nyolcaddöntőben kicsit tartottunk Koreától – feleslegesen (45:27). A negyeddöntőben Mexikónak halvány esélye sem volt – 45:20. Aztán következett a franciák elleni elődöntő, melyben minden haladt a maga útján, azaz szempontunkból a legnagyobb rendben. 40:29-re vezettünk, amikor az a Spiesz Anna lépett pástra, aki – nem túlzás! – tust is alig kapott a nap során. A franciák ellen például 9:2-re és 5:1-re hozta az első két asszóját. 

Spiesz Anna bronzérmet érő tusa Üzbegisztán ellen.

Ekkor ereszkedett le a vörös köd, vagy jött a filmszakadás, illetve hívhatjuk, ahogy akarjuk. Lényeg, hogy Anna kínlódva, de eljutott 44:40-ig – ekkor sem gondoltunk arra, hogy baj lehet. 44:44-nél már igen, de sok időnk nem volt ezen meditálni, a francia Tori beadta a számukra döntőt érő tust. Ha valami, akkor ez tényleg nem volt benne a pakliban… 

Spiesz Anna, Kovács Zsanett, Kónya Csenge, Domonkos Emese

Hogy Anna milyen kivételes egyéniség, az másfél órával később fényesen beigazolódott. Küzdve-küszködve – a történtek után ezen nem lehet csodálkozni – haladtunk előre az Üzbegisztán elleni bronzmeccsen. A beszálló Kónya Csenge jó vívása, Domonkos Emese végig egyenletes teljesítménye is kellett ahhoz, hogy az utolsó asszó 40:34-es előnynél kezdődjön. Ismét Spiesz Anna lépett pástra, és néhány pillanat múlva már 43:40 volt az állás – oda. Persze, érdemes majd azt is elemezni, hogy mi történt addig, illetve mi történt a franciák elleni befejezésnél. Ám, aki a történtek után, ilyen állapotban képes visszafordítani a meccset, az különleges személy. Anna megtette. 45:44-re nyert, és ezzel bronzérmes lett a válogatott. Nehéz eldönteni, hogy a meccset követően milyen típusú könnyeket láthattunk a lányok szemében, de hogy akadt belőlük bőven, annyi bizonyos…

Könnyek és mosolyok.

Minden esetre jár a gratuláció a bronzért, melynek megszerzését követően így nyilatkozott a már sokat megélt válogatott edző, Gulácsi Ferenc: “Őszintén megvallom, át sem futott az agyamon, hogy nem nyerjük meg azt a bizonyos elődöntőt, aranyban gondolkoztam… Ilyesmi azonban előfordul vívásban. Az edzőkkel azon voltunk, hogy miként kapjuk össze a történtek után a lányokat, és nagyon örülök, hogy ez, ha nehezen is, de sikerült. A bronzérem nagyon szép eredmény, új korosztály lett idén Európa-bajnok és vb-bronzérmes. Mindannyian juniorok jövőre is, lesznek még ennél is szebb sikereink!”

Tóth Bertalan, Vigh Benedek, Péch Kornél, Dallos Benedek.

A férfiak versenye is alakulhatott volna jobban. A legjobb nyolcig gond nélkül jutott el a Dallos Benedek, Péch Kornél, Tóth Bertalan, Vigh Benedek összeállítású csapat Szaúd-Arábia (45:21), illetve Törökország (45:40) legyőzésével. A negyeddöntőben pedig nem mi számítottunk esélyesnek azzal az amerikai csapattal szemben, melyben ott vívott Colin Heathcock. A fiatal sztár a felnőtt(!) világranglista élmezőnyéhez tartozik, a szezonban két felnőtt(!) Vk-verseny nyert. Két asszó után még vezettünk, aztán elhúztak a tengerentúliak, és nem hagytak esélyt a bravúrra (33:45). Az 5-8. helyért történő folytatásban a sérüléssel bajlódó Vigh Benedek nélkül egy tussal kaptunk ki Koreától, majd 39:45-re Üzbegisztántól, ami a 8. helyezést jelentette. 

Ezzel egy arany- és egy bronzéremmel, továbbá helyezésekkel zárta a magyar küldöttség a korosztályos világbajnokságot. Mindkét érmet a női kardozók szerezték, ám még ők sem térhettek haza teljesen elégedetten – leszámítva természetesen a vb-aranyérmes Csonka Dorottyát. A tanulságokat nem nekünk kell levonni, abban azonban biztosak vagyunk – ismerve a magyar vívás felépítését -, hogy nem megy el a sportág vezetése szó nélkül a történtek mellett. Mindazonáltal tegyünk mindehhez hozzá még egy rendkívül fontos tényt. A magyar vívás utánpótlása lassan egy évtizede rendszeresen kimagaslóan teljesít. Most sem kell lehajtott fővel hazatérni, a gyengébb szereplés ugyanúgy velejárója a sportnak, mint a bravúr. Biztosak vagyunk abban, hogy mindenki megtett mindent a jó szereplésért. Tavaly a korosztályos Eb-ről 8, a vb-ről 4 arannyal tértünk haza. Ez a szám most 2-re, illetve 1-re csökkent. Valahol a kettő között van a realitás… Hajrá, magyar fiatalok!

Eredmények. Kadet és junior világbajnokság, Rijád. 

Junior férfi kardcsapat, 36 induló. A legjobb 16 közé jutásért: Magyarország-Szaúd-Arábia 45:21 (Tóth +9, Vigh +9, Dallos +6).

Nyolcaddöntő: Magyarország-Törökország 45:41 (Vigh +7, Dallos +1, Tóth -4).

Negyeddöntő: Magyarország-Egyesült Államok 33:45 (Péch +1, Tóth -3, Dallos -3, Vigh -7).

Az 5-8. helyért: Magyarország-Korea 44:45 (Tóth +7, Dallos 0, Péch -8).

A 7. helyért: Magyarország-Üzbegisztán 39:45 (Dallos +4, Péch -4, Tóth -6).

Végeredmény: 1. Egyesült Államok, 2. Románia, 3. Olaszország, …8. Magyarország (Dallos Benedek, Péch Kornél, Tóth Bertalan, Vigh Benedek).

Junior női kardcsapat, 30 induló. Nyolcaddöntő: Magyarország-Korea 45:27 (Spiesz +9, Domonkos +9, Kovács 0).

Negyeddöntő: Magyarország-Mexikó 45:20 (Spiesz +15, Domonkos +11, Kovács -1).

Elődöntő: Magyarország-Franciaország 44:45 (Domonkos +2, Spiesz -1, Kovács -2).

A 3. helyért: Magyarország-Üzbegisztán 45:44 (Kónya +2, Domonkos +1, Spiesz -2).

Végeredmény: 1. Franciaország, 2. Olaszország, 3. Magyarország (Domonkos Emese, Kónya Csenge, Kovács Zsanett, Spiesz Anna, válogatott edző: Gulácsi Ferenc, edzők: Sárközi Gergely, Boros György, Kónya Balázs, Nemcsik Zsolt, Kósa Miklós).

BANNER 341X200

Kapcsolódó hírek

Újabb arany és ezüst a veterán Eb-n

A férfi kardcsapat arany-, az idősebb férfi tőrcsapat ezüstérmet nyert a belgiumi veterán Európa-bajnokságon, gratulálunk!


A jövő elkezdődött

A párbajtőrözők előválogatójával már májusban elkezdődött a 2024/25-ös szezon. A győzelmet Petrovszki Áron (Honvéd) és Terhes Hanna (Diósgyőr) szerezte meg.

Arany és ezüst a veterán Eb-n

A női tőrcsapat arany-, a férfi párbajtőrcsapat ezüstérmet nyert a belgiumi veterán Európa-bajnokságon, gratulálunk!


Magyarok Párizsban – Szatmári András

Tizenöt vívónk lesz ott a párizsi olimpián. Őket mutatjuk be honlapunkon és social media felületeinken. Hajrá, magyar vívás! A sorozatot a jelenleg sérült Szatmári Andrással folytatjuk!

Közgyűlés 2024

2024. évi Közgyűlés Jegyzőkönyve A Közgyűlés napirendje: 1.) A sportág 2023.évi szakmai tevékenységéről szóló elnökségi beszámoló elfogadása 2023. évi szakmai beszámoló 2.) A Magyar Vívó Szövetség 2023.évi pénzügyi és szakmai tervének (költségvetés) végrehajtásáról...

Élő eredmények

Közelgő események

LIVESTREAM