Késő estébe nyúlt az elnökségi ülés

Késő estébe húzódott a Magyar Vívó Szövetség szerdai elnökségi ülése. A testület tíz napirendi pontot tárgyalt, értékelte az előző szezont, és megszavazta a következő évad válogatási és utaztatási alapelveit. Emellett Szekeres Pált megválasztották a kerekesszékes válogatott szakmai igazgatójának.

Zsúfolt, tíz napirendi pontból álló programot tárgyalt végig az estébe nyúlóan a Magyar Vívó Szövetség elnöke. Elsőként arról számolt be Csampa Zsolt elnök, hogy tárgyalásokat kezdett Gömöri Zsolttal, a Magyar Paralimpiai Bizottság elnökével a kerekesszékes vívók további integrációjáról. Ennek eredményeként a jövőben még szorosabb szakmai kapcsolat alakul ki a két fél között. A két elnök közös levelet írt az MVSZ kerekesszékes bizottságának, mely a szakág szakmai vezetéséről szólt. Ennek alapján a jövőben olimpiai bronzérmesünk és paralimpiai bajnokunk, Szekeres Pál szakmai igazgatóként dolgozik majd a magyar kerekesszékes válogatott mellett. Ezt a kerekesszékes bizottság, majd az elnökségi ülés egyhangúlag megszavazta. 
 
Ezt követte a 2013/14-es versenyszezon értékelése. Szlovenszky Lajos szakmai alelnök elöljáróban elmondta, hogy kétarcú szezont zárt a magyar vívás. Egyfelől ugyanis minden idők legeredményesebb utánpótlás szezonját ünnepelhette sportágunk. A kadet és junior Európa- és világbajnokságon, valamint a nemrégiben záruló ifjúsági olimpián összesen 23 magyar érem, közte hét aranyérem született, ami egyedülálló! Ehhez a szakmai alelnök minden érintett versenyzőnek és mesternek még egyszer gratulált. Ugyanakkor ez rendkívüli felelősséget is jelent egyben, sportágunk feladata, hogy a tehetségek a felnőtt korosztályban is megállják később a helyüket, ez ugyanis az utóbbi években csak több-kevesebb sikerrel valósult meg. Elhangzott az is, hogy a sportágfejlesztésből az utánpótlásra szánt összeg nem csökkenhet, emellett az iskolai vívás programja beindult, természetesen ennek “kézzel fogható” eredménye évek múltán jelentkezik majd. 
 
Következett az egyetlen bronzéremmel záruló kazanyi felnőtt világbajnokság értékelése – szintén Szlovenszky Lajostól. “Ilyen a vívósport, idén így sikerült, lehetett volna jobb, vagy rosszabb is. Azonban ez a magyar vívósport általános helyzetén semmit sem változtatott volna.” – kezdte a szakmai alelnök. Azzal folytatta, hogy két éve egy olyan örökséget vett át az új vezetés, melyből egyértelműen látszott, hogy néhány, többnyire idősebb korosztályhoz tartozó klasszis húzza a vívósport szekerét, és több korosztály is hiányzik a hazai mezőnyből. Ugyanakkor újabb két év múlva négy esztendő munkájáról kell számot adni, és akkor már nem lehet a múltra hivatkozni, felelni kell a történtekért. Az alelnök rendkívül fontosnak tartja a fiatal tehetségek válogatottba történő beépítését. Az elvégzett munkához Szlovenszky Lajos gratulált, a kardcsapatnak különösen, elvégre az olaszokat és az oroszokat egyaránt legyőzte Somlai Béla bronzérmes együttese. 
 
Ezt a hat fegyvernemi vezetőedző részletes egyéni beszámolója követte, a problémákról, a jövőbeni tervekről, a tervezett fiatalításról őszintén nyilatkoztak a szakemberek. Ezeket a beszámolókat, több kritikus hozzászólás után az elnökség egyhangúlag elfogadta. Kamuti Jenő alelnök és Szlovenszky Lajos pedig vállalta, hogy a közeljövőben általános fegyvernemenkénti fórumot szervez, melyen széles körben lehet és kell megbeszélni a gondokat és problémákat.
 
Harmadik pontként az elnökség szintén egyhangúlag elfogadta a következő szezon válogatási elveit. A kadet korosztályban automatikus alapon, a ranglista szerint történik majd a válogatottak kijelölése a 2014/15-ös szezon világversenyeire. Juniorban a rangsor 1-3. helyezettje automatikusan, a 4. helyezett szubjektív alapon kerülhet csapatba a fegyvernemi vezetőedző előterjesztése alapján, míg a végleges döntést az elnökség hozza meg. Felnőtt mezőnyben ugyanez a szisztéma, azzal a különbséggel, hogy csapatversenyben csak az első két hely jelent százszázalékos indulást, itt a harmadik-negyedik helyen lehetséges a szubjektív válogatás. 
 
Ugyanakkor a válogatott keretek kijelölésének elfogadását a benyújtott anyagokban szereplő  pontatlanságok miatt a következő elnökségi ülésre halasztották Csampa Zsolt javaslatára. Az elnökség megerősítette az október 21-26. közötti, debreceni veterán világbajnokság szervező bizottságának összetételét, melynek elnöke Szeleiné Tóth Ildikó. Szó esett a Magyar Vívó Szövetség 100 éves évfordulójának megünnepléséről is. Ennek szervezését Kamuti Jenő vállalta el, az ünnepségsorozat a karácsony előtti országos bajnoksággal párhuzamosan lesz. 
 
Csampa Zsolt elnök azt is elmondta, hogy a szövetség autójának feltörése ügyében még tart a rendőrségi vizsgálat, míg ő saját hatáskörében vizsgálatot rendelt el, melynek lebonyolításával dr. Mátyus Ádámot bízta meg. Ugyanakkor hozzátette, hogy további szponzori pénzek megszerzésével az összeg hiánya semmiben sem hátráltatja a szövetség működését. Ugyanakkor azt is hozzátette, hogy a MOB az első féléves maradványösszegéből további, az utánpótlásra fordítandó 10 millió forintos támogatásban részesítette szövetségünket.
 
2014. szeptember 03.

hírek

Tőrbravúrokra várva

Az esztendő utolsó egyéni, illetve csapat olimpiai kvalifikációs Grand Prix-, illetve Világkupa-versenyeit rendezik világszerte, hat fegyvernemben. Időrendben haladunk, a tőrözőkkel fejezzük be beharangozónkat.

Távoli, de nagyon fontos párbajtőr hétvége következik

Az esztendő utolsó egyéni, illetve csapat olimpiai kvalifikációs Grand Prix-, illetve Világkupa-versenyeit rendezik világszerte, hat fegyvernemben. Időrendben haladunk, a párbajtőrözőkkel folytatjuk beharangozónkat.

Imre Géza – apaszerepben a sportkonferencián

A négyszeres világbajnok, olimpiai ezüst- és bronzérmes párbajtőröző, elnökségi tagunk, Imre Géza ezúttal szülői szerepéről nyilatkozott párjával, Kökény Beatrixszal az utanpotlassport.hu konferenciáján.

Veterán országos bajnokokat avattunk

A hét végén az UTE vívótermében rendezték a veterán országos bajnokságot. 161 vívó indult az egyéni versenyeken, míg vasárnap 27 csapat lépett pástra a három fegyvernemben.

Ünnepek előtti “vívónagyhét” következik

Az esztendő utolsó egyéni, illetve csapat olimpiai kvalifikációs Grand Prix-, illetve Világkupa-versenyeit rendezik világszerte, hat fegyvernemben. Időrendben haladunk, a kardozókkal kezdjük beharangozónkat.

Élő eredmények

Közelgő események