Nem mi voltunk a főszereplők

Magyar szempontból érvényesült a papírforma a kazanyi világbajnokság második döntős napján. Sajnos. A tőrversenyeken ugyanis várható volt, hogy nem a magyarok játsszák a főszerepet. Legjobban Varga Gabi szerepelt, ő a 32-ben kapott ki a későbbi világbajnok olasz Errigótól. Vasárnap a párbajtőrözők következnek, jóval vérmesebb reményekkel, HAJRÁ, MAGYAROK!

Helyszíni jelentésünk
A világajnokság második döntős napján a tőrözők egyéni versenyeit rendezték a kazanyi Teniszakadémián. Ennél fogva pontosan tudtuk, hogy ezen a napon nem nekünk osztották a főszerepeket. Vagy ha mégis, akkor az komoly, igen komoly meglepetésnek számítana, sajnos, már nem csak férfi tőrben.
 
Legkorábban Jeszenszky Szilvia lépett pástra, magyar idő szerint fél hétkor. Az ő ága tűnt legkönnyebbnek, az ellenfelek alapján lehetett volna reális esélye akár a nyolcaddöntőig is eljutni. Elsőként a brit Sheppardon át vezetett volna az út. A hölgy egyébként Lengyelországban tanulta a vívás alapjait, ám angol férje van, ezért indul brit színekben. Szilvi 32 évesen, világbajnoki újoncként lámpalázasan versenyzett, hiába készült fel ellenfeléből, annak kulcsakciójával egyszerűen nem tudott mit  kezdeni. Sorra kapta az egylámpás tusokat, 4:15 lett a vége. Találatra pontosan így végzett Kreiss Fanny is, mentségére legyen mondva, hogy ő kifejezetten jónevű vívótól, a francia Guyart-tól szenvedett hasolóan sima vereséget. 
 
 Varga Gabi az első asszójában bravúrosan fordított.
 
Gondoltuk, mint oly sokszor, ezúttal is Knapek Edina alkot maradandót a fegyvernemben. Ő ráadásul esélyesebbnek is számított kínai ellenfelénél. 5:2-re vezetett is, azonban az asszó közepén komoly hullámvölgybe került, 11:6-ra elhúzott Vang. Edina innen még fel tudott zárkózni, 12:11 is volt az állás, ám a végén a szerencse sem állt mellé, 15:12-es vereség lett a vége. 
 
Knapek Edina: „Rossz érzés, mert úgy mentem neki az asszónak, hogy jobb vagyok a kínainál. A mérkőzés közepét egyértelműen én szúrtam el, azzal vezettem, hogy támadtam, viszont ekkor leálltam, hagytam őt jönni. Ezt nem kellett volna. Később újra sikerült felzárkóznom, de utána meg jött egy téves ítélet, valamint egy technikai hiba, ami megint csak kizökkentett.”
 
Maradt tehát egyedüliként  Varga Gabi, és bizony, amikor 5:2-es vezetéséről – ez az állás úgy látszik nem jó ómen – a német Bingenheimer 14:10-re fordított, akkor a kis magyar tőrküldöttség vert seregként ült a székeken. Már csak azért is, mert addigra alig maradt hátra a vívóidőből. Gabi viszont ekkor beindította az offenzívát. 14:11 – 11 másodperc vissza. 14:12 – 6 másodperc. 14:13 – 3 másodperc. Aztán egy érvénytelen támadás – 1 másodperc. Nem vicc, ennyi volt hátra, amikor rajtot mondott a zsűri, és Gabi megflesselte a hátrálás helyett beleszúrásra törekvő németet – 14:14. A hosszabbításban meg egy győnyörű tempószúrással a meccset is megnyerte korábbi Európa-bajnokunk, és ezzel végre némi mosolyt csalt a magyar küldöttség tagjainak arcára. 
 
 Felvételünk is bizonyítja: a lengyel Majewski kellemetlen stílusú vívó. Ráadásul jó is… Németh Andris nem vallott szégyent a világbajnokságon.
 
 A rendezés annyiban változott az előző napihoz képest, hogy eztán a férfi tőrözők 64-es táblája következett, benne egyetlen magyarral, Németh Andrással. A még junior korú versenyző a rendkívül kellemetlen stílusú, balkezes lengyel Majewskit kapta ellenfélül. 5:5-ig együtt haladtak, aztán viszont győzött  papírforma és a lengyel. 15:6 lett a vége, ugyanakkor a 19 éves magyar első felnőtt világbajnokságán egyáltalán nem vallott szégyent. 
 
 Varga Gabi tust szúr Errigo ellenében. Az olasz klasszissal szemben nem volt valós sansz.
 
A legjobb 32-be tehát „egykeként” jutott be Varga Gabi, ám az olasz Errigo elleni asszója, valljuk be, nem sok jót ígért. A 26 éves itáliai a világbajnoki cím védője, a szezon során négy Vk-versenyt nyert, hatalmas fölénnyel vezeti a világranglistát. Sajnos, ennek megfelelően alakult az asszó is. Gabinak semmi esélye nem volt, egyáltalán nem találta ellenszerét az olasz klasszisnak, aki két perc alatt 15:3-ra győzött. 
 
Ezzel a nap már ebédidőben véget ért a mieink számára, és leszögezhetjük azt a tényt, amivel régóta ideje szembe nézni: fájdalmasan messze került a nemzetközi élmezőnytől a felnőtt magyar tőrvívás.
 
Kreiss Gábor, a női tőrözők vezetőedzője: „Ennél azért többet vártam. Abban bíztam, hogy az első körben két-három lány nyerni tud, és a tizenhat közé jutás sem tűnt elérhetetlen célnak. Ehhez képest Szilvi viszonylag jó ágon rendkívül lámpalázasan vívott, Fannynak nem volt esélye az erősebb francia ellen, a kínaival szemben viszont Edinát tartottuk esélyesebbnek, mégsem sikerült. Gabi egy idegtépő asszóban győzött, ám a világ jelenlegi legjobbja ellen nem volt sansza. Nem marad más, minthogy a csapatnak kell kiköszörülnie a csorbát.”
 
A fegyvernem ismét teljes olasz uralmat hozott, tíz év alatt a kilencedik egyéni vb-arany került Itáliába, Errigo megvédte tavalyi budapesti világbajnoki címét. Jellemző, hogy olasz vívó kizárólag honfitársától szenvedett vereséget női tőrben, valamit arrafelé nagyon tudnak… A férfiaknál pedig a házigazdák megnyerték második vb-aranyérmüket is, miután Cseremisinov a fináléban legyőzte a világranglistát vezető kínai Mát.
 
A nap jó híre, hogy vasárnap a párbajtőrözők következnek, mindkét nem esetében magyar esélyekkel. HAJRÁ, MAGYAROK!
 
Eredmények. Női tőr egyéni világbajnokság, 85 induló. A legjobb 64 között: Knapek-Vang (kínai) 12:15, Varga-Bingenheimer (német) 15:14, Kreiss-Guyart (francia) 4:15, Jeszenszky-Sheppard (brit) 4:15.
A legjobb 32 között: Varga-Errigo (olasz) 3:15.
Elődöntő: Batini (olasz)-Boubakri (tunéziai) 15:12, Errigo (olasz)-Vezzali (olasz) 15:10.
Döntő: Errigo (olasz)-Batini (olasz) 15:7.
Végeredmény: 1. Errigo (olasz), 2. Batini (olasz), 3. Vezzali (olasz) és Boubakri (tunéziai), …28. Varga Gabriella, …35. Knapek Edina, …44. Jeszenszky Szilvia, …46. Kreiss Fanny.
 
Férfi tőr egyéni világbajnkság, 133 induló. A legjobb 64 között: Németh-Majewski (lengyel) 5:15.
Elődöntő: Cseremisinov (orosz)-Lefort (francia) 15:8, Ma (kínai)-Szafin (orosz) 15:14.
Döntő: Cseremisinov (orosz)-Ma (kínai) 15:11.
Végeredmény: 1. Cseresiminov (orosz), 2. Ma (kínai), 3. Lefort (francia) és Szafin (orosz), …47. Németh András, …68. Szabados Kristóf, …100. Dósa Dániel, …108. Szabados Gábor.

2014. július 19.

hírek

Kollár Anna és Zsögön Andor a kadet tőrbajnok

A törekvéses Kollár Anna és a budakalászi Zsögön Andor nyerte a kadet tőr országos bajnokságot. Gratulálunk!

Aranyérmes a kadet férfi kardcsapat

Aranyérmet nyert az eislingeni kadet férfi kard európai körversenyen a Berkeszi Dániel, Csaba Botond, Monori Mátyás, Szalai Zalán összeállítású magyar csapat. Gratulálunk!

Taivainen Bence és Horváth Lotti a kadet bajnok

A honvédos Taivainen Bence, illetve a ferencvárosi Horváth Lotti nyerte a kadet párbajtőr országos bajnokságot, gratulálunk!

Szekeres Pál elnökségi tag az új fogyatékossport szervezetben

Új szervezet képviseli a jövőben a mozgássérült sportolók érdekeit. A World Abiltysport (WAS) elnökségében helyet kapott Szekeres Pál.

Mohamed Aida nyolcaddöntős

Mohamed Aida szerepelt legjobban női tőrözőink közül az újvidéki Világkupa-versenyen. 48 esztendős vívónk a nyolcaddöntőig jutott.

Élő eredmények

Közelgő események