Nyolcvan éves Mészáros József

Nyolcvanadik születésnapját ünnepelte Mészáros József, a Nemzetközi Vívó Szövetség és a Magyar Vívó Szövetség elnökségének korábbi tagja.

Jóska bácsit tán még sose láttuk rosszkedvűnek. Mostanság is mosolyog, miként ezen a felvételen, és nem mulasztja el, hogy ha meghívják, akkor ott legyen a vívóversenyeken. Tőle tényleg csak tanulni lehet. Emberséget és szakmát egyaránt. Talán az egyedüli, aki úgy rendezte tökéletes precízséggel és hozzáértéssel a legnagyobb vívóversenyeket, hogy közben sosem emelte fel a hangját, mindenkivel kedves és udvarias volt, természetesen éppen azon a nyelven, melyen épp hozzászóltak. Úriemberként dolgozott a legmagasabb szinten.

 
 
Ha pedig éppen elintézte a harmincvalahány csoport kétszázegynéhány vívójának percre pontos csoportbeosztását – naná, hogy számítógép és számítógépes segítsége nélkül, és mindig gyöngybetűkkel írva -, akkor máris érdeklődve beszélgetni kezdett. Rajta mindig látszott, nem udvariasságból kérdezi azt, “Hogy vagy?”, hanem tényleg érdekli. Jó, jó néha a bélyeggyűjteménye is szóba került, de tényleg csak ha rákérdeztünk… 
 
Tőle nem lehet olyat kérni, amire nemet mond, és olykor megosztott sportágunkban ő az, akit valóban mindenki tisztel és szeret. Jóska bácsi képes arra, amire sajnos oly kevesen vagyunk: mindenben és mindenkiben a jót látja és a jót keresi. E sorok írója különös meghatottsággal gratulál nyolcvanadik születésnapján, mivel az 1991-es budapesti vívó-világbajnokságon, amikor az újságíró szakma legelemibb lépéseit tanulhattam a csodálatos Kő Andrástól, akkor minden nap bíztatott, dicsért, lelkesített, támogatott – miként a későbbi esztendőkben is. Ilyen volt mindenkivel, az apróságokra is ügyelt, miközben főszervezőként kirázta a kisujjából a világbajnokságot.
 
Nagyságát tökéletesen jellemzi, hogy képes volt hátrébb lépni. Természetesen a mai napig tudna a vívásban dolgozni, reméljük, egészsége is engedné, mégis teret hagy a fiatalabbaknak, mondván, most ők következnek. Szerencsére a nagyobb versenyeken ott van – miként reméljük eljön Debrecenbe, a veterán vb-re, hiszen e szakág is rengeteget köszönhet Neki -, és semmi sem változik körülötte. Amerre jár, jókedv, vidámság és szeretet veszi körül. Legyen így még sokáig!
 
Kívánunk Mészáros Józsefnek a Magyar Vívó Szövetség nevében nagyon boldog születésnapot! 

2014. október 16.

hírek

Tőrbravúrokra várva

Az esztendő utolsó egyéni, illetve csapat olimpiai kvalifikációs Grand Prix-, illetve Világkupa-versenyeit rendezik világszerte, hat fegyvernemben. Időrendben haladunk, a tőrözőkkel fejezzük be beharangozónkat.

Távoli, de nagyon fontos párbajtőr hétvége következik

Az esztendő utolsó egyéni, illetve csapat olimpiai kvalifikációs Grand Prix-, illetve Világkupa-versenyeit rendezik világszerte, hat fegyvernemben. Időrendben haladunk, a párbajtőrözőkkel folytatjuk beharangozónkat.

Imre Géza – apaszerepben a sportkonferencián

A négyszeres világbajnok, olimpiai ezüst- és bronzérmes párbajtőröző, elnökségi tagunk, Imre Géza ezúttal szülői szerepéről nyilatkozott párjával, Kökény Beatrixszal az utanpotlassport.hu konferenciáján.

Veterán országos bajnokokat avattunk

A hét végén az UTE vívótermében rendezték a veterán országos bajnokságot. 161 vívó indult az egyéni versenyeken, míg vasárnap 27 csapat lépett pástra a három fegyvernemben.

Ünnepek előtti “vívónagyhét” következik

Az esztendő utolsó egyéni, illetve csapat olimpiai kvalifikációs Grand Prix-, illetve Világkupa-versenyeit rendezik világszerte, hat fegyvernemben. Időrendben haladunk, a kardozókkal kezdjük beharangozónkat.

Élő eredmények

Közelgő események