Ötödik lett a női párbajtőrcsapat

Ötödik helyen végzett az Antal Edina, Révész Julianna, Szász Emese, Tóth Hajnalka összeállítású női párbajtőr-válogatottunk a strasbourgi Eb-n. A mieink az olaszoktól kaptak ki a negyeddöntőben 34:26-ra. Az 5-8. helyért előbb Ukrajnát, majd Lengyelországot győztük le. Pénteken a női kard- és a férfi tőrcsapat következik.

Tudósításunk a VOLÁNBUSZ támogatásával készült.
 
Megint csak essünk túl a nehezén: a férfi után a női párbajtőr-válogatott sem jutott a legjobb négy közé a strasbourgi Európa-bajnokságon. Ami azért nem akkora meglepetés, mint a világbajnok urak esetében, de nem is egy örömhír. Elvégre az idei öt Világkupa-versenyből háromszor sikerült dobogóra jutnia Kovács Iván válogatottjának. Hát most nem.
 
Ettől persze csöppet sem lett jobb válogatottunk hangulata, amely mit sem érez abból, hogy a „Bermuda háromszögön” – Rhenus Sportpalota, hotel, étterem – kívül eső világban minden a ma este kezdődő labdarúgó-világbajnokságról szól itt, a francia-német határon. A L’Equipe sportnapilap brazil nemzeti színű fejléccel jelent meg ma, és húsz hatalmas oldalon számol be a foci vb-ről, és természetesen a francia válogatottról. A csapból is Ribery és Benzema folyik, akit a televízió átkeresztelt „Benezma”-ra, miután egy helyi szurkolócsoport elrontotta a sorbaállást, és hatalmas, felső testükre festett betűikkel Benzema helyett Benezmát raktak ki. A német ZDF televízió pedig a csapat körüli hírek mellett beszámolt arról, hogy Paulnak, a négy éve elhíresült tippelő polipnak megvan az utódja, Charly, a csimpánz személyében. Nos, Charly – micsoda meglepetés… – az első meccsen a brazil győzelemre tippelt a horváttal szemben. A történeten pedig igen jót mosolygott a magyar női kardválogatott…
 
szaszcsapat21
 Szász Emese színötös… Az egyéni ötödik hely után csapatban is ötödik lett klasszisunk.
 
Na de a csütörtök főszereplője természetesen a magyar női párbajtőregyüttes volt. Amely reggel úgy győzte le a nyolcaddöntőben Izraelt, ahogy az Kovács Iván fegyvernemi vezetőedző nagykönyvében elő van írva. Szász Emese kezdett, megnyugtató előnyt szerzett, ezt a többiek tartották vagy növelték, aztán Emese még jobban elhúzott. Így nőtt a különbség a meccs közepére 25:15-re, és ugyan eztán döccent egyet a gépezet, a magyar győzelemhez nem férhetett kétség – 45:37.
 
A negyeddöntőben viszont változott a forgatókönyv. Elsősorban azért, mert az ellenfél, az olasz válogatott jóval nagyobb erőt képvisel az izraelinél, de hát ezt tudtuk is. Aztán azért, mert az első asszóban Emese nem erőltette a dolgot Del Carretóval, 0:0-ra lepasszívozták a meccset. Ami persze magyarázható azzal, hogy egyéniben Szász éppen tőle, a későbbi Európa-bajnoktól kapott ki az egyéni Eb-n. Utána Antal Edina aratott egy igen értékes 4:2-es győzelmet a legjobb olasznak számító Fiamingo ellen. Ekkor még kék volt az ég. És senki sem gondolt arra, hogy több asszót ezen a meccsen már nem nyerünk. Pedig sajnos így történt. A harmadik csörtében fordítottak az itáliaiak, és amikor a meccs közepén a papíron harmadik olasszal sem bírt Emese, és 5 asszót követően 11:13-at mutatott az eredményjelző, sejteni lehetett, hogy nagyon nehéz dolgunk lesz. Nem segített a Révész Julianna-Tóth Hajni csere sem, Szász az utolsó asszóra 17:24-nél állt fel, de a csoda nem ezen a páston következett be. Mi kikaptunk 34:26-ra, miközben a szomszédban az oroszok az utolsó 2 csörtében kilenc tusos hátrányt fordítottak meg a lengyelekkel szemben.
 
revesz1
Antal Edina és Révész Julianna az ukránok elleni mérkőzés után okkal mosolygott.
 
Így aztán szerda után csütörtökön is a „vigaszág”, az 5-8. hely jutott mieinknek. De ott legalább vigasztalódtunk! Az első körben Ukrajna volt az ellenfél, és szerencsére egyetlen pillanatig nem volt kérdés a magyar siker. Méghozzá úgy, hogy egy kivételével minden asszóban nyertek a mieink, amire ebben a fegyvernemben szinte sosem akad példa. Emese, Edina és Julianna egymást múlta fölül, kétség nem férhetett a 45:31-es sikerhez. Az utolsó mérkőzésen így Lengyelországgal találkoztunk az ötödik helyért. És itt ugyan szorosabban alakult a mérkőzés, de istenigazából nem forgott veszélyben a győzelem. Olyan szempontból sem változott a helyzet, hogy itt is csak egy meccsen bizonyult jobbnak a lengyel válogatott. Érdemes azt is megemlíteni, hogy egységesen szerepeltek a lányok, és ugyan a szezon hatodik versenyén nem sikerült érmet szerezni, de a zárszó lehet hasonló a férfiversenyéhez: majd a júliusi, kazanyi világbajnokságon…
 
Eredmények. Női párbajtőrcsapat Európa-bajnokság, 14 induló. Nyolcaddöntő: Magyarország-Izrael 45:37 (Szász +11, Révész +1, Antal -1, Tóth -3)
Negyeddöntő: Magyarország-Olaszország 26:34 (Antal 0, Szász -1, Révész -3, Tóth -4).
Az 5-8. helyért: Magyarország-Ukrajna 45:31 (Szász +7, Révész +4, Antal +3).
Az 5. helyért: Magyarország-Lengyelország 45:38 (Révész +4, Szász +4, Antal -1).

Végeredmény: 1. Románia, 2. Oroszország, 3. Olaszország, …5. Magyarország (Antal Edina, Révész Julianna, Szász Emese, Tóth Hajnalka). 

2014. június 12.

hírek

Rajtol kedden az Európa-bajnokság

Bázelben rendezik június 18. és 23. között a vívó Európa-bajnokságot. A legerősebb válogatottunk indul, hajrá, magyarok!

Eb-váró – Boczkó Gáborral

Boczkó Gábor szövetségi kapitány a csapatversenyekre fókuszál a kedden kezdődő bázeli Eb-n, és annak örül, hogy mindenki egészséges.

Magyarok Párizsban – Siklósi Gergely

Tizenöt vívónk lesz ott a párizsi olimpián. Őket mutatjuk be honlapunkon és social media felületeinken. Hajrá, magyar vívás! A sorozatot Siklósi Gergellyel folytatjuk!

Boros Péter a világ legidősebb aktív vívója

Bekerült a Guinness-rekordok könyvébe Boros Péter, a világ legidősebb aktív vívója. Aki továbbra sem pihen, 90 évesen is ott volt a hétvégi Csacsi Kupán.

Magyarok Párizsban – Nagy Dávid

Tizenöt vívónk lesz ott a párizsi olimpián. Őket mutatjuk be honlapunkon és social media felületeinken. Hajrá, magyar vívás! A sorozatot Nagy Dáviddal folytatjuk!

Élő eredmények

Közelgő események