Százszázalékos hölgymérleg a nyitányon

Mindhárom kadet női tőrözőnk bejutott a legjobb 32 közé a plovdivi korosztályos világbajnokság első napján. Ugyanez kadet férfi kardban egyedül Darkó Botondnak sikerült. Pénteken már e két versenyszámban érmeket osztanak, és kezdenek a párbajtőrözők is. HAJRÁ, MAGYAROK!

 

Tudósításunk a Volánbusz támogatásával készült.

 

Elkezdődött. Az eleje az mindig izgalmas. A vb első találata, első győzelme különleges élmény, zamata van, és az a bizonyos ebből fakadó izgalom természetesen a plovdivi kadet és junior világbajnokságon is átjárta az embert. A kadet női tőrözők csoportmérkőzésein rögtön az első párban szólították pástra a Törekvés két tehetségét, Pásztor Flórát és Kálmán Esztert. Mindketten amerikai ellenféllel kerültek szembe, Flóra ráadásul az előző évi vb ezüstérmesével, Massialas-szal. (A tavalyi győztest bizonyos Schmél Viktóriának hívják…) Aztán a debütálás, mit tagadjuk, csapnivalóan sikerült. Mindkét páston 5:1 – nem ide. Így az első, “történelmi” magyar győzelem megszerzése ezen a vb-n Kondricz Katának jutott – neki sem volt könnyű dolga a német Eberttel szemben… -, és ez megadta a jelet  a többieknek is. Akiket ettől kezdve alig lehetett megszúrni!

 
Kálmán Eszti például egészen különlegeset alkotott. A Ludas Matyi XXI. századi alteregójaként 5:1-es vereségét nem háromszor, hanem ötször verte vissza. Mind az ötször 5:1-re. Lassan négy évtizedes vívómúlt után is bátran kijelenthetem, ilyet még nemigen pipáltunk… De Flóra is átlendült a kezdeti bizonytalanságon, és szép győzelmeket aratott, míg Kata egy apró megingást leszámítva szintén stabilan teljesített. A lányok az egység jeleként egyaránt egy vereséggel zártak, ami azt jelentette, hogy egyetlen további asszót kellett teljesíteniük ahhoz, hogy ne egynapos legyen számukra a kadet világbajnokság – elvégre a legjobb 32 mezőnye folytathatja pénteken a versenyt. 
 
PLOVDIV, 03 APRILE  2014  CAMPIONATO DEL MONDO CADETTI   I GIORNATA  Foto Augusto Bizzi PLOVDIV, 03 APRILE 2014
CAMPIONATO DEL MONDO CADETTI
I GIORNATA
Foto Augusto Bizzi
 A plovdivi kadet és junior világbajnokság utolsó, rajt előtti pillanatai.
 
A folytatás előtt azonban a férfi kardozók léptek pástra, és bizony, az egy egészen más történet. Sokkal szomorúbb. Az már a jeruzsálemi kontinensviadalon is látszott, hogy komoly gondok vannak e szakág utánpótlásával – legalábbis ebben a korosztályban feltétlenül. Nem is ezekkel a srácokkal van igazán a bibi – rendes fiúk, de tényleg. A nagy baj az, hogy a legjobb magyar férfi kadet kardozók ennyit tudnak… Valami, valahol nagyon kisiklott, és sürgősen tenni kell azért, hogy visszataláljunk a helyes vágányra. Mindez plovdivi konkrétumokkal alátámasztva: legjobban Darkó Botond szerepelt a csoportjában, négy győzelme volt úgy, hogy 5:1-re kikapott egy egyiptomitól. Mészáros Balázs két asszót nyert, egy bolgárt és egy hongkongit vert meg. Dobó István pedig egyetlen meccsen aratott sikert egy kolumbiaival szemben. További négy asszójában hat tust adott, kikapott többek között egy szingapúri kardforgatótól, és valami hihetetlen szerencsén, egyetlen tuson múlott, hogy nem esett ki a csoportkörben. Ja, ő nyerte jelentős fölénnyel a magyarországi kadet ranglistát… Hát itt tartunk, ezek a tények, nem is irigyeltük Varga József válogatott edzőt. 
 
Kora délután megint a hölgyek következtek, és mindhárman sokat ígérően jó vívással, mindenféle erőlködés nélkül jutottak a legjobb 32 közé. Csak azt az egyet sajnáltuk egy picit, hogy itt szakadt félbe mára a versenynap, remélhetőleg pénteken sem alakul majd másként a hölgyek formája. Mindenesetre a lányok kedvesek, mosolygósak, Kiss Tibor válogatott edző vigyázza minden percüket, jó dolog sülhet ki ebből pénteken, de nem akarom elkiabálni…
 
Férfi kardban a fentebb vázolt előzmények után kifejezetten örülni lehetett annak is, hogy a 64-be mindhárom magyar bekerült – ráadsául Dobó Pisti formájára az első direkt kieséses asszóban rá sem lehetett ismerni. “Köszönhetően” azonban a csoportmérkőzéseknek, a következő körben már kemény riválisok vártak a mieinkre. Aminek pedig az lett a vége, hogy Darkó Botond szép győzelme mellett két egyértelmű vereség következett, így Dobó és Mészáros számára véget ért a világbajnokság. Botond pedig a 32 között holnap délben az egyes számmal rangsorolt olasz Dreossival mérkőzik… Hát itt tartunk, egyetlen magyar férfi kardozó a 32 között, további túlzott remények nélkül, de ennek okán fentebb már keseregtem, nem kezdem elölről. 
 
Összességében tehát felemás nappal nyitottunk, de a lényegi része természetesen pénteken kezdődik a világbajnokságnak. Kadet női tőrben és férfi kardban érmeket osztanak, míg női és férfi párbajtőrben a selejtezőket rendezik. 
 
Úgyhogy most már aztán teljes gőzzel, HAJRÁ MAGYAROK!
 
Eredmények. Kadet női tőr egyéni világbajnokság, 88 induló. A csoportmérkőzéseken: Kálmán Eszter 5 győzelem/1 vereség, Pásztor Flóra 5/1, Kondricz Kata 4/1.
A legjobb 32 közé jutásárt: Kálmán-Campbell (brit) 15:9, Pásztor-Pistoia (brazil) 15:4, Kondricz-Chaldaiou (görög) 15:2.
Pénteken a 16 közé jutásért: Pásztor-Boldor (román), Kálmán-Spanger-Ries (dán), Kondricz-Martyanova (orosz).
 
Kadet férfi kard egyéni világbajnokság, 104 induló. A csoportmérkőzéseken: Darkó Botond 4 győzelem/2 vereség, Mészáros Balázs 2/3, Dobó István 1/4.
A 64 közé jutásért: Dobó-Paul (német) 15:5, Mészáros-Almutairi (szaúd-arábiai) 15:10.
A 32 közé jutásért: Darkó-Dzwoniarski (lengyel) 15:10, Dobó-Cavaliere (olasz) 9:15, Mészáros-Shengelia (grúz) 11:15.

Pénteken a 16 közé jutásért: Darkó-Dreossi (olasz). 

2014. április 03.

hírek

Magyarok Párizsban – Gémesi Csanád

Tizenöt vívónk lesz ott a párizsi olimpián. Őket mutatjuk be honlapunkon és social media felületeinken. Hajrá, magyar vívás! A sorozatot Gémesi Csanáddal folytatjuk!

Olimpiai ellenfélmustra

A közelmúltban bizonyossá vált, mely válogatott lesz három vívócsapatunk ellenfele a párizsi olimpia negyeddöntőjében. Lássuk!

Magyarok Párizsban – Battai Sugár

Tizenöt vívónk lesz ott a párizsi olimpián. Őket mutatjuk be honlapunkon és social media felületeinken. Hajrá, magyar vívás! A sorozatot Battai Sugárral folytatjuk!

Letették az esküt olimpikonjaink

Szilágyi Áron és Kapás Boglárka mondta el az olimpiai fogadalmat a Művészetek Palotájában rendezett látványos ünnepségen.

Négy érem a paralimpia előtt

Osváth Richárd arany-, Krajnyák Zsuzsa két bronz-, Hajmási Éva bronzérmet nyert a párizsi paralimpia előtti utolsó, varsói kerekesszékes Vk-n. Gratulálunk!

Élő eredmények

Közelgő események

LIVESTREAM

XXXIII. Nyári Olimpiai Játékok Párizs – Vívás 2024. július 27 – augusztus 04.