Vívóink a sólyi Magyarok kardjánál

okt 11, 2023 | Hírek, Kiemelt hírek, Uncategorized

Az első, 2016-os faragások után ismét ott jártak válogatott vívóink Sólyon, a 18.15 méteres fakardnál. Bikádi László lelkész mutatta be Boczkó Gábornak, Pásztor Flórának, Andrásfi Tibornak és Koch Máténak.

Európa legmagasabb, 18.15 méteres kardját avatták fel július elején ismét a sólyi dombon, amely feltehetőleg a színhelye volt István és Koppány csatájának. A történet érdekessége, hogy amikor a munkálatok 2016-ban kezdődtek, Bikádi László református lelkész ötletgazda meghívta Csampa Zsolt elnököt, Knapek Edinát, Rédli Andrást és Decsi Tamást, akik az elsőket faragták a hatalmas vörösfenyőn. Természetesen eztán átvette tőlük a főszerepet Boros József, ösküi fafaragó, aki befejezte a “Magyarok kardját”. 

Prosits Attila, Andrásfi Tibor, Koch Máté, Pásztor Flóra, Boros József fafaragó, Bikádi László és Boczkó Gábor a fakard talapzatánál.

A történethez hozzátartozik, hogy korábban egy 13 méter magas, Szent Istvánra elkeresztelt kard állt a helyén, ám az egy villámcsapást követően elkorhadt. Most Bikádi László ismét meghívta válogatott vívóinkat Sólyra, hogy meglátogassák az újonnan elkészült fakardot. Boczkó Gábor szövetségi kapitány, Andrásfi Tibor, Koch Máté és Pásztor Flóra képviselte a “szakmát”, és ott volt Prosits Attila elnökségi tag is. 

Válogatott vívóink a református templomban.

A lelkész élvezetes előadásában hallgathattuk végig a XII. századi templom, és a “Magyarok kardjának” történetét. Ezt kövezően pedig felmentek vívóink a dombra, ahol elkészültek a közös fényképek az ötletet megálmodójával és a fafaragó mesterrel. Bikádi László végezetül bemutatta a fakard készítéséről és felállításáról szóló fotókiállítást, továbbá ajándékokkal is kedveskedett. 

Köszönjük szépen a szívélyes vendéglátást!

BANNER 341X200

Kapcsolódó hírek

Nyolcaddöntőknél tartunk

Két magyar kadet tőröző, Kollár Anna és Zsögön Andor jutott el a nyolcaddöntőig a rijádi korosztályos világbajnokság második versenynapján. Következnek a junior tőrcsapatok!

Péntek, majdnem 13, és balszerencsés

A rijádi kadet és junior világbajnokság nyitónapján a junior tőrözők léptek pástra, két magyar jutott el a legjobb 32-ig. Jöhet a sikeresebb folytatás!

Minden készen áll – kezdenek a junior tőrözők

A junior férfi és női tőrözők egyéni versenyével kezdődik pénteken Rijádban a kadet és junior világbajnokság. Minden készen áll, hajrá, magyarok!

Honvédelmi Sportszövetség – Pályázati Felhívások 2024

Kiírásra kerültek a Honvédelmi Sportszövetség – a továbbiakban HS – 2024. évi pályázati felhívásai! A korábbi évek gyakorlatának megfelelően a pályázat benyújtása az online támogatáskezelő rendszerben lehetséges. Pályázati Felhívások...

Rajt Rijádban!

Két nap múlva kezdődik Szaúd-Arábiában a kadet és junior világbajnokság. Csütörtöktől a helyszínről jelentkezünk, mindenről beszámolunk. Hajrá, magyar vívás!

Élő eredmények

Közelgő események