Áron, András: nem csak az ábécé élén!

Nagyszerűen szerepeltek a magyarok a szombati férfi kardvívó WestEnd Gerevich-Kovács-Kárpáti Világkupa-versenyen! A remek hangulatú viadalon Szilágyi Áron és Szatmári András egyaránt kimagasló vívással végzett a második, illetve a hatodik helyen. A nap másik sikertörténete a junior férfi párbajtőrözőkhöz fűződik: a pozsonyi Vk-n Bányai Zsombor ezüst-, Siklósi Gergely bronzérmet nyert.

Telt ház, több mint ezer néző a minden igényt kielégítő MOM Sportban. És nagyszerű hangulat, elvégre két magyar kardozó jutott a nyolc közé a WestEnd Gerevich-Kovács-Kárpáti Világkupa-versenyen! Szilágyi Áron küzdelmes vívással, három viszonylag szoros asszóban lépegetett tovább a negyeddöntőig. A másodikban azt a francia Rousset-t gyűrte le, aki a júniusi, strasbourgi Európa-bajnokságon búcsúztatta őt, úgyhogy a “háromszor veri ezt kenden Szilágyi Áron vissza” alapmondásból egy kipipálva.
 
 Hat magyar olimpiai bajnok kardvívó egy képen. Egyikük, Szilágyi Áron lassan akcióban.
 
A másik magyar, Szatmári András igazán remek skalpokat szerezve abszolválta élete második felnőtt fináléját. A francia Anstett ellen inkább már ő számított 21 éves kora ellenére esélyesebbnek, de utána két kiemelt olasz nagyágyú következett. Előbb a kisebb ágyú, Samele, ami rendkívül sima lett (15:10), majd a nyolcaddöntőben a “mozsárágyú”, az olimpiai ezüstérmes Occhiuzzi. Az itáliai klasszisnak sokáig úgy tűnt, esélye sem lesz, 12:5 is volt ide, aztán következett egy kis megingás, de a vége magabiztos győzelem! 
 
 Kardklasszikusok egymás közt. Fentről Kovács Pál, Kárpáti Rudolf és Pézsa Tibor figyeli az utódot, Szilágyi Áront. Na jó, Gu Bon Gil (jobbra) kicsit bezavart.
 
A többiekről távirati stílusban. Iliász Nikolász rendkívül izgalmas, fordulatos csörtében megverte az aktuális világbajnokot, az orosz Kovaljevet 15:14-re. Azt hittük, megnyílik az ág, ám az gyorsan bezárt, a 32 között váratlanul sima vereség követte a bravúrt az ukrán Jagodkával szemben. A vb bronzérmes válogatott további két tagja, Gémesi Csanád és Decsi Tamás az első körben kikapott, pedig azt hittük, hogy a belga Van Holsbeke, illetve az olasz Pellegrini legyőzhető. Ezúttal nem volt az. 
 
Nagyjából így jutottunk el a délutáni döntőig, ahol – mint már említettünk – a fantasztikus közönség, a “tizenkettedik ember” is segítette a mieinket. Az első asszót Szatmári Andris vívta a világranglistát vezető koreai Gu Bon Gillel. Sokáig érett az újabb bravúr, 10:7-re is vezetett a Vasas több mint tehetsége, de a befejezés nem sikerült, a higany-, kígyó-, egyben gepárdmozgású ázsiai fordított (12:15). A harmadik negyeddöntőben, a magyar-koreai kardcsata második felvonásában aztán Szilágyi Áron alaposan helyreállította a respektet, a nap legsimább győzelmét aratta egy ellenmondást nem tűrő asszóban Hvang ellen (15:6).  
 
gkk-tömeg1
 Tele a MOM Sport!
 
Aztán pedig következett a kardgála. Az athéni olimpiai és a lipcsei világbajnokság aranyérmese, Aldo Montano és a londoni bajnok Szilágyi Áron találkozott az elődöntőben. Az, hogy fordulatosan és izgalmasan alakult az asszó, csak egy dolog. A csörte ugyanis szenzációsan magas színvonalú is volt, a szakág két nagy klasszisa a kardvívás minden szépségét felvonultatta. Nekünk meg aztán különösen tetszett a meccs, hiszen a végén a mi klasszisunk győzött 15:12-re. Az i-re a pont aztán – éppen úgy mint tavaly… – nem került fel. Áron ellen a fináléban Gu Bon Gil fantasztikusan kezdett, és a hajrában látványos tusokkal zárkózott Somlai Béla tanítványa, de fordítania már nem sikerült. Mindez számokban egy nagyszerű második, és egy sokat érő hatodik helyet jelentett magyar részről, ami az elfogadhatónál sokkal több, inkább nagyon jó… 
 
gkk-dobogó11 A Gerevich-Kovács-Kárpáti Vk legjobbjai. Élén a második Szilágyi Áronnal.
 
És akkor következzenek a nyilatkozatok. Szatmári András: “Azért szerintem ez jó volt. Sajnálom, hogy tíz-hetes vezetésről kikaptam a negyeddöntőben. Gu akcióit hiába ismerjük, nehéz megtalálni az ellenszerét, nem véletlenül vezeti a világranglistát. Előtte viszont elégedett voltam a vívásommal, azért mégiscsak két kiemeltet győztem le, és a hatodik helynél előrébb felnőtt Világkupán még sosem végeztem. Remélem, a csapatverseny is jól sikerül majd. Köszönöm edzőimnek, és a Fájdalom Ambulancia programja is sokat segített, sokkal jobb erőállapotban vagyok, mint korábban bármikor.”
 
Szilágyi Áron: “Érdekes nap volt, és összességében nagyon örülök a második helynek. Nehezen indult az egész, igazából küzdelmes volt valamennyi asszóm a délutáni döntőig. Akkor viszont jól ment a vívás, a koreai elleni negyeddöntőben különösen. Montano ellen mindig élvezet vívni, nagyszerű rivális, csak akkor lehet őt legyőzni, ha fejben is topon vagyok. Most sikerült. Aztán a döntőben Gu az elején nagyon elment, próbáltam feljönni, ennyire tellett. Szeretném megköszönni a közönségnek a fantasztikus szurkolást, nagyszerű érzés volt telt ház és bíztatás mellett vívni, nem hiszem, hogy akad még olyan nemzet, ahol ilyen csodás hangulat kísér egy kardvívóversenyt. Remélem, a vasárnapi csapaton is élvezhetjük ezt a segítséget, mindent megteszünk majd, hogy meg is háláljuk a szurkolást.”
 
gkk-áronszatyi1
 Páratlan páros: Szilágyi Áron és Szatmári András. Vasasos pasasok.
 
Somlai Béla, a válogatott vezetőedzője, Szilágyi Áron Mestere kicsit medvésen, azaz morogva kezdte a nyilatkozatát, mondván, hogy most már ki kell találni valamit a koreaiak ellen, de aztán megenyhült a szakvezető…: “Nagyon jól sikerült ez a verseny, ismét bebizonyítottuk, hogy nem egy emberes csapat vagyunk. Szatmári Andris folyamatosan fejlődik, és remélem, ezt a csapatban is bizonyítja majd. Áron a szezon elején jár, de a Montano elleni elődöntője igazi kardklasszikusnak számított. Nagyszerű asszó volt, két egyéni olimpiai bajnok mutatta be a szakág minden szépségét. Látom az öt válogatottunk erejét, ugyanakkor az baj, hogy nem látom a fiatalabbak oroszlánkörmeit.”
 
A nagyszerű kardvíkend vasárnap a Világkupa-csapatversennyel, egyben Zarándi Csaba emlékversennyel folytatódik a MOM Sportban. A viadal délelőtt 10-kor kezdődik, a magyar válogatott 11-kor kezd az Ukrajna elleni nyolcaddöntőben. 
 
Ez idő alatt Orleans-ban a női kardozók viaskodtak a Világkupa helyezésekért és pontokért. A 64 közé öt magyar került, azonban az első kört egyedül Márton Anna élte túl, a többiek egyaránt vereséget szenvedtek. Junior világbajnokunknak egy újabb nagyszerű győzelmet követően ezúttal is a nyolcaddöntő jelentette a végállomást, a fegyvernem egyik legjobbjától, az orosz Djacsenkótól szenvedett vereséget. A hölgyek a hétvégét szintén a csapatversennyel zárják. 
 
Juniorjaink közül a férfi párbajtőrözők egyéniben, a női tőrözők csapatban voltak érdekeltek. Az urak előtt le a kalappal, úgy szerepeltek, ahogy az méltó is a fegyvernem utóbbi időben elért fantasztikus korosztályos eredményeihez. Bányai Zsombor teljessé tette a totális Vasas-szombatot, mivel a hatalmas mezőnyben Áronhoz hasonlóan ezüstérmes lett – lehet, az olimpiai bajnoknak kijáró tiszteletből mégsem akarta megelőzni klubtársát… A 18 éves Siklósi Gergely pedig harmadik helyen végzett, éppen Zsombortól kapott ki a hirtelen halálban, a Balaton versenyzője ezt a medált nyilván nem hajítja a Balatonba, ő is nagyszerűen szerepelt. Női tőrcsapatunk csupa szoros meccs után a hatodik helyen végzett. 
 
bányaisiklósi1
 Szombati párbajhőseink. Bányai Zsombor és Siklósi Gergely.
 
Eredmények. Férfi kard egyéni Gerevich-Kovács-Kárpáti Világkupa-verseny, 205 induló. A legjobb 32 közé jutásért: Szilágyi-Prijemka (fehérorosz) 15:10, Iliász-Kovaljev (orosz) 15:14, Szatmári-Anstett (francia) 15:9, Gémesi Cs.-Van Holsbeke (belga) 12:15, Decsi-Pellegrini (olasz) 11:15.
A legjobb 16 közé jutásért: Szilágyi-Rousset (francia) 15:13, Szatmári-Samele (olasz) 15:10, Iliász-Jagodka (ukrán) 6:15.
Nyolcaddöntő: Szilágyi-Pellegrini (olasz) 15:12, Szatmári-Occhiuzzi (olasz) 15:12.
Negyeddöntő: Szilágyi-Hvang (koreai) 15:6, Szatmári-Gu (koreai) 12:15.
Elődöntő: Szilágyi-Montano (olasz) 15:12.
Döntő: Szilágyi-Gu (koreai) 11:15.
Végeredmény: 1. Gu Bon Gil (Korea), 2. Szilágyi Áron (edző és válogatott edző: Somlai Béla), 3. Montano (olasz) és Jakimenko (orosz), …6. Szatmári András (edző: Riba Ferenc és Szabó Bence, válogatott edző: Somlai Béla), …32. Iliász Nikolász, …36. Gémesi Csanád, …50. Decsi Tamás, …76. Péch Miklós, …83. Kossuth Bálint, …87. Singer Martin, …94. Csaba Márton Bence, …101. Gémesi Bence, 102. Puy Sebestyén, …122. Nagy Pál, …133. Balázs Boldizsár, …136. Ravasz Etele, …141. Habony Viktor, …146. Vörös Bálint, 147. Noseda Norbert, 148. Dobó István, …160. Puy Kristóf, …164. Nagy Zsolt, …175. Kotsis Gergely, …184. Bancsics Máté.
 
Női kard egyéni Világkupa-verseny, Orleans, 177 induló. A legjobb 32 közé jutásért: Márton-Kindler (német) 15:7, Péntek-Lembach (francia) 7:15, Várhelyi K.-Balzer (francia) 14:15, Mikulik-Socha (lengyel) 6:15, Várhelyi A.-Harlan (ukrán) 12:15.
A legjobb 16 közé jutásért: Márton-Pundik (ukrán) 15:10.
Nyolcaddöntő: Márton-Djacsenko (orosz) 9:15.
Végeredmény: 1. Velikaja (orosz), 2. Gregorio (olasz), 3. Wozniak (akerikai) és Kravatska (ukrán), …15. Márton Anna, …37. Várhelyi Kata, …56. Péntek Brigitta, …58. Mikulik Júlia, …63. Várhelyi Anna, …126. Garam Nóra, …131. Gárdos Judit, …148. Kövér Csenge, …158. László Luca, …162. Katona Renáta.
 
Junior férfi párbajtőr egyéni Világkupa-verseny, Pozsony, 253 induló. A csoportmérkőzéseken: Bende Bence 6 győzelem/0 vereség,  Bakos Bálint 6/0, Hamar Balázs 5/0, Buta Levente 5/1, Siklósi Gergely 4/1, Bányai Zsombor 4/2, Cho Taeun Sándor 4/2, Dudás Balázs 4/2, Esztergályos Patrik 3/3,  Nagy Dávid 3/3, Andrásfi Tibor 3/3, Tóth Gergely 3/3 (valamennyien továbbjutottak). 
A legjobb 128 közé jutásért: Bányai-Kucka (szlovák) 15:6, Tóth-Lubieniecki (lengyel) 15:14, Cho Taeun-Michalik (szlovák) 15:3, Nagy-Duduc (szlovák) 15:8, Andrásfi-Hesslegrave (amerikai) 15:8, Esztergályos-Fayez (egyiptomi) 11:12. 
A legjobb 64 közé jutásért: Bányai-Mallo (francia) 15:5, Hamar-Klets (izraeli) 15:11, Bakos-Fridman (izraeli) 15:10, Tóth-Bon (francia) 15:9, Siklósi-Persu (román) 12:9, Nagy-Leone (olasz) 15:12,  Buta-Killonen (finn) 15:10, Dudás-Grealey (brit) 14:15, Andrásfi-Malcotti (svájci) 11:15, Bende-Pittet (svájci) 6:15, Cho Taeun-Raynis (amerikai) 10:12. 
A legjobb 32 közé jutásért: Bányai-Riedel (német) 13:12, Hamar-Mickwitz (finn) 15:11, Bakos-De Servi (olasz) 15:12, Tóth-Ibanez (spanyol) 15:9, Siklósi-Zacharakis (amerikai) 15:9, Nagy-Dagani (svájci) 11:15, Buta-Piskovatskov (amerikai) 9:15.
A legjobb 16 közé jutásért: Bányai-Yoo (amerikai) 15:6, Hamar-Eskov (észt) 15:12, Bakos-Tóth 15:12, Siklósi-Sych (ukrán) 15:12. 
Nyolcaddöntő: Bányai-Nichols (brit) 15:8, Siklósi-Bakos 15:14, Hamar-Braun (német) 7:15.
Negyeddöntő: Bányai-Casaro (olasz), Siklósi-Braun (német) 15:11.
Elődöntő: Bányai-Siklósi 11:10.
Döntő: Bányai-Freilich (izraeli) 10:15.
Végeredmény: 1. Freilich (izraeli), 2. Bányai Zsombor (edző: Halla Péter, válogatott edző: Borosné Eitner Kinga), 3. Siklósi Gergely (edző: Szalay Gyöngyi, válogatott edző: Borosné Eitner Kinga) és Dabija (román), …10. Hamar Balázs, 11. Bakos Dávid, …30. Tóth Gergely, …35. Buta Levente, …61. Nagy Dávid, …66. Bende Bence, …87. Dudás Balázs, …98. Cho Taeun Sándor, …109. Andrásfi Tibor, …156. Esztergályos Patrik. 
 
Junior női tőrcsapat Világkupa-verseny, Pozsony, 16 induló. Nyolcaddöntő: Magyarország-Franciaország 45:42.
Negyeddöntő: Magyarország-Japán 42:44.
Az 5-8. helyért: Magyarország-Egyesült Államok 45:43.
Az 5. helyért: Magyarország Olaszország 33:45.
Végeredmény: 1. Oroszország, 2. Japán, 3. Lengyelország, …6. Magyarország. 
 
Kadet női párbajtőr válogató, Szolonk, 60 induló: 1. Molnár Petra (Tata, edző: Partali Csaba), 2. Fekete Laura (Debrecen), 3. Csoknyai Lilla (Vasas) és Szabó Viktória (Szombathely), 5. Zsivanovics (szerb), 6. Borsody Emma (BVSC), 7. Csepregi Csepke (MTK),  8. Nagy Kinga (Diósgyőr).
 
2014. november 22.

hírek

Magyarok Párizsban – Muhari Eszter

Tizenöt vívónk lesz ott a párizsi olimpián. Őket mutatjuk be honlapunkon és social media felületeinken. Hajrá, magyar vívás! A sorozatot Muhari Eszterrel fejezzük be!

Három érmet vár a kapitány

Az olimpiai felkészülés legfontosabb szakasza véget ért a 15 fős magyar válogatott számára. Boczkó Gábor szövetségi kapitány számol be minden részletről.

Amerikából jöttek

A tengerentúli tőrutánpótlás titkát igyekeztek megfejteni, de versenyt is nyertek Bagdány Alberték a Columbusban töltött egy hét alatt.

Magyarok Párizsban – Rabb Krisztián

Tizenöt vívónk lesz ott a párizsi olimpián. Őket mutatjuk be honlapunkon és social media felületeinken. Hajrá, magyar vívás! A sorozatot Rabb Krisztiánnal folytatjuk!

Magyarok Párizsban – Gémesi Csanád

Tizenöt vívónk lesz ott a párizsi olimpián. Őket mutatjuk be honlapunkon és social media felületeinken. Hajrá, magyar vívás! A sorozatot Gémesi Csanáddal folytatjuk!

Élő eredmények

Közelgő események

LIVESTREAM

XXXIII. Nyári Olimpiai Játékok Párizs – Vívás 2024. július 27 – augusztus 04.