Bronz jutott a kiemelkedő korosztályos vb végére

ápr 9, 2023 | Hírek

A magyar junior férfi párbajtőrcsapat bronzérmével zárult a plovdivi kadet és junior világbajnokság. A mieink minden idők legjobb korosztályos vb-jét zárták, 4 arany- és 5 bronzéremmel, gratulálunk!  

Munkatársunk helyszíni jelentése:

(Dobogós képek hamarosan!!!)

Felkerült az i-re a pont, még ha a felkiáltójel le is maradt a mondat végéről. A plovdivi korosztályos világbajnokság zárónapján értékes bronzérmet nyert a Csabai Máté, Kovács Gergely, Kulcsár Viktor, Somody Soma összeállítása férfi párbajtőrcsapat, gratulálunk a versenyzőknek, Eitner Kinga válogatott edzőnek, és a mestereknek. Mielőtt azonban a részletekbe belemennénk, szögezzük le a következőket! A magyar küldöttség ezzel 4 arany- és 5 bronzéremmel zárta az eseményt. Szerencsére (pontosabban reméljük, ennek nincs sok köze a szerencséhez…) sokadszor mondhatjuk el az elmúlt évek folyamán azt: ennél eredményesebben sosem szerepelt a válogatott hasonló eseményen! Az éremtáblázaton az Egyesült Államok után nagy fölénnyel végzett a második helyen Magyarország, nagyon rég fordult elő, hogy Olaszország messze mögöttünk végzett, Franciaország pedig a vert mezőnyben kullog. Gratulálunk mindenkinek, aki tett ezért a gyönyörű eredményért!

Amikor a hármas jelest ér. Vb-bronzérmes a junior férfi párbajtőrcsapat: Csabai Máté, Somody Soma, Kulcsár Viktor, Kovács Gergely.

De térjünk vissza a junior férfi párbajtőrcsapat versenyére, hiszen a fiúknak köszönhetően bőven jutott izgalom a zárónapra is. A nap elején, persze, még nem, mivel Ausztria ellen a 16 közé jutásért, illetve Bulgáriával szemben a nyolcaddöntőben (mindkettő 45:34) igazan semmi okunk nem volt az aggodalomra. Az Izrael elleni negyeddöntőben viszont igencsak. Hét asszó után négy tussal vezetett az ellenfél, ezt egyenlítette ki a nyolcadikban a vb legeredményesebb hazai párbajtőrözője, Somody Soma, majd 40:40-ről Kovács Gergely nem adott esélyt a budapesti felnőtt (!) Westend GP ezüstérmesének, Cohennek, és 45:43-ra lehozta a meccset. A világranglistát vezető Egyiptom ellen jöhetett az elődöntő, ahol viszont nem sikerült az újabb bravúr. Az elképesztően lelkes és egyre jobb afrikaiak a mérkőzés közepétől átvették a vezetést, és azt többé nem is adták ki a kezükből (34:45). A plovdivi világbajnokság utolsó fejezete viszont jobban nem is alakulhatott volna. A bronzéremért a mieink ugyanis egyszerűen lelépték az Egyesült Államok csapatát. Rendkívül erős rivális sikerült 45:27-re legyőzni, és ennél jobban nem is fejeződhetett volna be a magyar szempontból igazán rendkívüli világbajnokság!

Az Izrael elleni negyeddöntőben Csabai Máté tusa több szempontból is fájdalmas lehetett az ellenfél számára.

Eitner Kinga válogatott edző a versenyt követően így értékelte a mienk szereplését. “Azzal szeretném kezdeni, hogy ez a junior csapat a szezon valamennyi versenyén érmet nyert, illetve Somody Soma révén az Eb-n és a vb-n egyéniben is összejött a dobogó. Úgyhogy, azt gondolom, minden túlzás nélkül elmondható, hogy egy újabb korosztály teljesített nagyon szépen az egész évad folyamán. Természetesen, ilyenkor nem teljes az elégedettség, elvégre Európa-bajnok csapatként bíztunk az ennél is sikeresebb szereplésben, de a bronzérem értékes eredmény. A négyért Izrael legyőzése sem volt egyszerű feladat, majd az egyiptomiak ezúttal jobbak voltak. Viszont az a magabiztosság, amellyel sikerült legyőzni a bronzért az egyáltalán nem gyenge amerikaiakat, az nagyon értékes. Gratulálok a fiúknak, és edző kollégáimnak!”

Világbajnoki bronzérmeseink: Csabai Máté, Kovács Gergely, Somody Soma, Kulcsár Viktor.

Női párbajtőrben elképesztően kemény ágat kapott a Kálmán Gyöngyvér, Salamon Réka, Szarvas Rita, Wimmer Dorina összeállítású válogatott. Már a 16 közé jutásért Koreával kellett vívni, és a 45:33-as siker kifejetten jó kezdetnek tűnt. A nyolcaddöntőben a franciák következtek, és a jelek szerint a fegyvernemet üldözi a “francia átok”. A felnőtt válogatotton is rendre a gallok fognak ki az utóbbi időszakban, és most, a juniorok is az Eb után, a vb-n is tőlük szenvedtek vereséget 45:38-ra. Nagyjából a meccs közepéig volt szoros a meccs, aztán elhúzott az ellenfél. A 9-16. helyért történő folytatásban két sima győzelmet (45:26 Svédország, 45:30 Románia) egy sima vereség követett (32:45, Kanada), és ezzel  tizedik helyen végzett a válogatott. 

A plovdivi világbajnokság ezzel véget ért, eszünk ágában sincs elfelejteni, mi több, hamarosan visszatérünk a történtekre. Van mire… 

Kálmán Gyöngyvér, Wimmer Dorina, Szarvas Rita, Salamon Réka.

Eredmények. Kadet és junior világbajnokság, Plovdiv. 

Junior női párbajtőrcsapat, 36 induló. A legjobb 16 közé jutásért: Magyarország-Korea 45:33 (Wimmer +14, Kálmán +4, Salamon -2, Szarvas -4).

Nyolcaddöntő: Magyarország-Franciaország  38:45 (Salamon +1, Wimmer -1, Kálmán -7).

A 9-16. helyért: Magyarország-Svédország 45:26 (Wimmer +7, Salamon +7, Szarvas +3, Kálmán +2).

A 9-12. helyért: Magyarország-Románia 45:30 (Wimmer +7, Salamon +6, Szarvas +2, Kálmán 0).

A 9. helyért: Magyarország-Kanada 32:45 (Salamon -1, Wimmer -2, Kálmán -2, Szarvas -8).

Végeredmény: 1. Lengyelország, 2. Egyesült Államok, 3. Kína, …10. Magyarország (Kálmán Gyöngyvér, Salamon Réka, Szarvas Rita, Wimmer Dorina). 

Junior férfi párbajtőrcsapat, 48 induló. A legjobb 16 közé jutásért: Magyarország-Ausztria 45:34 (Kovács +10, Kulcsár +4, Somody -3).

Nyolcaddöntő: Magyarország-Bulgária 45:34 (Kovács +7, Somody +4, Kulcsár 0, Csabai 0).

Negyeddöntő: Magyarország-Izrael 45:43 (Somody +4, Kovács +3, Kulcsár -5, Csabai 0). 

Elődöntő: Magyarország-Egyiptom 34:45 (Somody 0, Kovács -3, Csabai -8). 

A 3. helyért: Magyarország-Egyesült Államok 45:27 (Csabai +7, Kovács +6, Somody +5).

Végeredmény: 1. Egyiptom, 2. Svájc, 3. Magyarország (Csabai Máté, Kovács Gergely, Kulcsár Viktor, Somody Soma, válogatott edző: Eitner Kinga, edzők: Csabai Imre, Kovács László, Halla Péter, Bojti Dániel).

Sztárok a páston
2024. MÁJUS 23. (CSÜTÖRTÖK) | LUDOVIKA ARÉNA

Kapcsolódó hírek

Siklósi Gergő tökéletes aranyérme

Megszorítani se nagyon tudták olimpiai ezüstérmes és világbajnok vívónkat – Siklósi Gergő lenyűgöző teljesítménnyel nyerte a párizsi férfi párbajtőr Világkupát.

Szűcs Luca hetedik Plovdivban

Karrierje eddigi legjobb eredményét érte el a bulgáriai női kard Világkupán Szűcs Luca. Hetedik helyével a hazai ranglistán is átvette a vezetést!

Áron nyolcaddöntőig jutott

Szilágyi Áron sérülése után nyolcaddöntőig jutott a madridi férfi kard egyéni Világkupán. További két főtáblásunk nem került 32 közé.

Eszter korai búcsúja

Az egyedüli főtáblás magyarnak, Muhari Eszternek nem sikerült asszót nyernie a fujairahi női párbajtőr Világkupán.

Mesteri Viki elismerése

A paralimpiára készülő vívókat segíti Mesteri Viktória, aki ezért támogatást kapott a K&H mozdulj! program keretében.

Élő eredmények

Közelgő események