Teljes a tokiói mezőny – ágak és vágyak (5. rész, egyéni versenyek)

júl 8, 2021 | Hírek

Végleg lezárult a vívás olimpiai kvalifikációja. Ötrészes sorozatunkban átböngésszük valamennyi magyar érdekeltségű szám mezőnyét, párosítását. A sorozat zárásaként az egyéni versenyekkel foglalkozunk

Az olimpia vívóversenyeinek különleges lesz a rendje. Tokióban kilenc napon át zajlanak majd az események. Gondoljunk bele abba, hogy a felnőtt világbajnokságokat is ugyanennyi nap alatt rendezik meg! “Apró” differencia, hogy közel ötször annyi vívóval… Ráadásul a logika is érdekes. A több induló értelemszerűen egyéniben van (34-36), csapatban fegyvernemenként 8, illetve 9 nemzet indulhat. Ennek ellenére a szervezők a FIE-vel (Nemzetközi Vívó Szövetség) konzultálva úgy döntöttek, hogy az egyéni viadalokat három nap alatt, kettesével rendezik, míg a csapatokat naponta, egyesével bonyolítják le. 

Így aztán értelemszerűen az egyéni versenyek lesznek időrendjében sűrűbbek, bár két fegyvernemet, direkt kieséssel, 32-es táblával végigvívva is jóval lazább lesz a program, mint bármilyen más világversenyen. Persze, mindez az olimpián édes mindegy. Elvégre a tét, és az ezzel járó izgalom semmi máshoz nem fogható… 

A lebonyolítás roppant egyszerű. Valamennyi vívó a világranglistás helyezése alapján megkapja a rangszámát, majd páronként sorsolják a főtáblás helyeket. Azaz az 1-2., a 3-4., az 5-6. helyezetteket, egészen végig, azaz a 35-36. helyezettig. A sorsolást a verseny előtti napon, július 23-án tartják. A végleges táblarajz csak akkor alakul ki, ugyanakkor fentiek tükrében egyértelmű, hogy így is “kétismeretlenes” az egyenlet, vagy-vagy alapon ismerjük az ellenfeleket. Ennek tükrében készítettük el összeállításunkat, melynek sorrendje megegyezik az olimpiai időrenddel. 

Férfi kard egyéni (július 24.). 36 induló, magyar indulók: Szilágyi Áron (4. az olimpiai rangsorban), Szatmári András (12.), Decsi Tamás (28.).

Rögtön a közepébe! Az olimpia nyitónapján rendezik azt a versenyszámot, amelyre talán a legkíváncsibbak vagyunk. A történet ismert. Szilágyi Áron kétszeres címvédőként lép pástra úgy, hogy korábban soha, egyetlen kardozó sem nyert három egyéni aranyérmet. Gondoljunk csak bele, Áron Fuchs Jenőt, Kárpáti Rudolfot, Viktor Krovopuszkovot és Jean-Francois Lamourt előzheti. Elképesztő lenne. Ám ez vívás, kardvívás… Az igazság az, hogy nagyjából tucatnyi olyan klasszis van a mezőnyben, akinek a győzelme nem jelentene különösebb szenzációt. Mi több, az igazi szenzációt a Vasas klasszisának triplázása jelentené… A legnagyobb név a mezőnyben a koreai Oh Szanguk. Magabiztosan vezeti a világranglistát, ha napja van, megvágni is alig lehet, támadásai félelmetesek. De ott van az esélyesek között két honfitársa, Gu Bongil és Kim Junghvan, az amerikai Dershwitz, az olasz Curatoli, a német Hartung, az orosz Ibragimov és Szatmári András is. Mert hogyne számítana favoritnak az a magyar, aki a mögöttünk lévő olimpiász alatt egy világbajnoki aranyat és egy ezüstöt nyert!

Szilágyi Áron – a legnagyobbak legnagyobbika lehet.

Nézzük az ágakat! Az első fontos kérdésre a válasz: igen, alakulhat úgy a sorsolás, hogy a két magyar klasszis szembekerül egymással – a 8-ból a 4 közé jutásért. Erre 50 százalék az esély. Persze, ez azt is jelentené, hogy mindketten eljutnak odáig, ami azért nem egyszerű feladat… Kezdjük Áron lehetséges ellenfeleivel. A 16-ért is jöhet kellemetlen ellenfél (pl. a román Teodosiu, vagy a japán Josida), meg a 8-ért is (az olasz Berre, a tunéziai Ferjani, vagy az iráni Abedini), ám akinek Szilágyi Áronhoz hasonló célja van, annak ezeken az ellenfeleken túl kell lépnie. Ahhoz, hogy Szatmári Andris is 8-ban legyen, azért nagyobb bravúr kell. Az iráni Pakdaman, vagy a kínai Xu reménybeli legyőzése után ugyanis a nyolcaddöntőben Hartung vagy a francia Apithy következhet. Hacsak… És itt jön a csavar a történetben. Az utóbb említett páros valamelyike ugyanis az első körben Decsi Tamással találkozik majd. És persze ehhez bravúr kellene Tomitól, ám optimista esetben összejöhet egy Szatmári-Decsi nyolcad-, majd egy Szilágyi-Szatmári/Decsi negyeddöntő. Tovább pedig ne is találgassunk! Maradjunk annyiban: az olimpia nyitónapján, a magyar idő szerint délelőtt 11-kor kezdődő négyes döntős programban nagyon, de nagyon jó lenne magyar kardozó(k)nak szurkolni…

Szatmári Andris is ott szerepel az esélyesek listáján.

Női tőr egyéni (július 25.). 34 induló, magyar indulók: Kreiss Fanni (16.), Kondricz Kata (29.), Pásztor Flóra (34.). 

Nem túlzás állítani, hatalmas bravúr kell már ahhoz is, hogy 16 közé bejusson magyar női tőröző. Az már más kérdés, hogy ha ez a bizonyos bravúr összejön, akkor “nyílik az ág”, tehát az elejénél csak könnyebb dolga lehet a mieinknek. De kezdjük a végéről! Többször leírtuk már, Pásztor Flóra igazi csapatembernek bizonyult a kvalifikáció során. Talán ennek is tudható be, hogy az egyéniben a legalacsonyabb rangsorral indul. Ez azt jelenti, hogy a 32 közé jutásért is vívnia kell, és a legjobb lengyel, Jelinska is lehet az ellenfele. A másik verzió, az egyiptomi Mebakri mindenképpen jobb lenne… A folytatás pedig a lehető legkeményebb. A 16-ért jöhet az 1-es, vagy a 2-es, azaz az orosz tőrkirálynő, Inna Deriglazova, vagy a francia klasszis, Ysaora Thibus. Ráadásul az ágnak további magyar jelentősége van… Ugyanez a két szupersztár (vagy, ugye, esetleg Pásztor Flóra…) várhatja majd Kreiss Fannit a nyolcaddöntőben. Már amennyiben a legjobb magyar tőrözőnek sikerül eljutnia odáig, ugyanis ahhoz is bravúr kell… A 32 között ugyanis vagy a korábbi olimpiai bronzérmes tunéziai Ines Boubakri, vagy az olasz egyéni világbajnoki ezüstérmes Martina Batini lesz az ellenfele. Azonnal tegyük hozzá: Fanni eljutott arra a szintre, hogy bárkit legyőzhet. Kérdés csak az: eljutott-e arra a szintre, hogy ezt be is bizonyítja. Ami viszont nem kérdés: nagyon fogunk szorítani érte! Nem esett még szó Kondricz Katáról, aki ugyancsak alaposan “belehúzott”. Kata ugyanis a 3-4. helyezettekből kap riválist. Ami azt jelenti, hogy ugyancsak világklasszis ellenfelekkel találkozhat. A két lehetőség az olasz Alice Volpi, illetve az amerikai Lee Kiefer. 

Hát, leányaink helyzete korántsem leányálom. Ám annál édesebb lehet az ébredés…

Kreiss Fannitól bravúr kell – Kreiss Fanni képes lehet rá.

Férfi párbajtőr (július 25.). 36 induló, magyar induló: Siklósi Gergely (1.).

Siklósi Gergely a világranglista első helyéről kezdi a tokiói olimpia férfi párbajtőr egyéni versenyét. Ennek alapján mondhatnánk: arany-, de legalábbis éremeséllyel lép pástra. Tulajdonképpen ez igaz is. Csak azt az “apróságot” kell hozzátenni, hogy nagyjából további 20-25 vívó van ezzel hasonlóképpen. Geri mesélte a tatai edzőtáborban, hogy két év alatt egyetlen nemzetközi verseny volt, fogalma sincs senkinek, milyen formában lehet a másik. A fegyvernem pedig elképesztően kiegyenlített, tényleg szinte minden megtörténhet. “Lehet, hogy olimpiai bajnok leszek, lehet, hogy kikapok az első meccsemen” – mondta Geri, és persze megállapodtunk abban, hogy inkább maradjunk az előbbi verziónál. 

Szurkoljunk, hogy Siklósi Gergelynek Tokióban is hasonló örömben lesz része, mint két éve Budapesten.

És hogy milyen út vezethet odáig…? Korántsem kikövezett. Már a 16 közé kerülésért olyan kellemetlen “akadékoskodók” jöhetnek, mint az amerikai Ramirez, a svájci Niggeler, vagy a kínai Dong. A folytatás pedig… A nyolcaddöntőben az olasz klasszis, Enrico Garozzo, vagy a japán kedvenc, Kano Koki következhet. És akkor még mindig “csak” a 8-nál tartanánk. Márpedig a négyért további, “elhanyagolható kisklasszisok” mellett, a legutóbbi két olimpia egyéni bajnoka, a venezuelai Limardo Gascon, vagy a koreai Park érkezhet. Fenti névsor talán ékes bizonyítékul szolgál arra, hogy nem az esélyesség elterelése a cél akkor, amikor azt állítjuk, minden előfordulhat. Férfi párbajtőrben olimpiát nyerni rendkívül sokösszetevős egyenlet. De az egyik megoldás akár Siklósi Gergely is lehet. Július 24-e után, 25-e is legyen izgalmas versenynapunk!

Női kard (július 26.) 36 induló, magyar induló: Márton Anna (5.), Pusztai Liza (7.), Katona Renáta (31.). 

Ha már ez volt az imént a végszó, akkor legyen ez a felütés is. Július 25-e után 26-a, az utolsó egyéni versenynap is legyen izgalmas és hosszú a számunkra. Az igazság az, hogy erre a fegyvernem történetében először, meg is van a reális esély. Márton Anna a világranglista 5., Pusztai Liza a 7. helyéről vág neki az utolsó egyéni versenynapnak. Már ez is komoly bizakodásra adhat okot, ám tegyük hozzá azt is, hogy az idei egyedüli nemzetközi erőfelmérőt, a budapesti Világkupát Panka nyerte, Liza bronzérmes lett, ráadásul egymással kerültek szembe az elődöntőben. Fentiek tükrében nem számít vágyálomnak a szép szereplés Tokióban sem, bár természetesen nagyon nehéz ellenfelek várnak majd a mieinkre. A 16 közé jutásért azért jó lenne, ha nem kellene túlizgulni magunkat. Márton Annára az azeri színekben versenyző Bashta, vagy az argentin Perez-Maurice, Pusztai Lizára a tunéziai Ben Chaabene, vagy az egyiptomi Hafez vár. A nyolcaddöntő azonban már nagyon kemény dió lesz. Pankának a Nyikityina (orosz), Berder (francia), Csoj (koreai), Wozniak (amerikai) négyes valamelyike következik, az illető kiléte nem csak a sorsolás miatt megtippelhetetlen… De bárki is lesz az, a papírforma nagy csatát, ám minimális magyar esélyt ígér. Liza esete kicsit más. Itt nagy meglepetés lenne, ha nem az amerikai Zagunis, vagy a kínai Qian jönne. Az amerikai a szakág legnagyobb klasszikusa, ám formája szülése óta kiszámíthatatlan. A kínaira gyakorlatilag ugyanez igaz, már persze a formájával, nem korábbi eredményeivel kapcsolatosan. 

Márton Anna bravúros vívással akár meg is nyerheti a magyar női kardvívás első olimpiai érmét.

Nézzük természetesen az optimális esetet, mi van akkor, ha mindketten 8-ba jutnak? Ami biztos: egymással nem kerülhetnek szembe, legkorábban az elődöntőben – bár már ott tartanánk. Panka lehetséges negyeddöntős ellenfelei közül a francia Brunet és a kínai Shao a két legnagyobb név. Liza útjában viszont ennél a szakasznál minden bizonnyal a jelenlegi két legnagyobb név, az ukrán Olga Harlan, vagy az orosz Szofija Velikaja valamelyike áll majd. “Hacsak” persze itt is van, éppen úgy mint férfi kardozóinknál… Ha ugyanis a harmadik magyar, Katona Renáta a 32-ért legyőzi afrikai ellenfelét, akkor a két, előbb említett klasszis valamelyike következik a számára. Csapatban már többször okozott szenzációt Reni, hátha most jön el az egyéniben is az ideje valami ehhez hasonlónak.

Pusztai Liza a márciusi, budapesti Vk-n legyőzte tokiói lehetséges nyolcaddöntős ellenfelét, az amerikai Zagunist (a háttérben).

A férfi kard és a női párbajtőr egyéni versenyét július 24-én, a női tőrét és a férfi párbajtőrét július 25-én, a női kardét és a férfi tőrét július 26-án rendezik a Makuhari Messe csarnokában, hajrá, magyarok!

(Olimpiai felvezető sorozatunk ezzel véget ért.)

Sztárok a páston
2024. MÁJUS 23. (CSÜTÖRTÖK) | LUDOVIKA ARÉNA

Kapcsolódó hírek

Siklósi Gergő tökéletes aranyérme

Megszorítani se nagyon tudták olimpiai ezüstérmes és világbajnok vívónkat – Siklósi Gergő lenyűgöző teljesítménnyel nyerte a párizsi férfi párbajtőr Világkupát.

Szűcs Luca hetedik Plovdivban

Karrierje eddigi legjobb eredményét érte el a bulgáriai női kard Világkupán Szűcs Luca. Hetedik helyével a hazai ranglistán is átvette a vezetést!

Áron nyolcaddöntőig jutott

Szilágyi Áron sérülése után nyolcaddöntőig jutott a madridi férfi kard egyéni Világkupán. További két főtáblásunk nem került 32 közé.

Eszter korai búcsúja

Az egyedüli főtáblás magyarnak, Muhari Eszternek nem sikerült asszót nyernie a fujairahi női párbajtőr Világkupán.

Mesteri Viki elismerése

A paralimpiára készülő vívókat segíti Mesteri Viktória, aki ezért támogatást kapott a K&H mozdulj! program keretében.

Élő eredmények

Közelgő események