Magyarok Párizsban – Szilágyi Áron 

ápr 27, 2024 | Hírek, Kiemelt hírek

Tizenöt vívónk lesz ott a párizsi olimpián. Őket mutatjuk be honlapunkon és social media felületeinken. Hajrá, magyar vívás! A sorozatot ki mással kezdenénk, mint Szilágyi Áronnal…!

SZILÁGYI ÁRON

34 esztendős kardvívó, egyesülete és nevelőklubja: Vasas

Edzői: Gerevich György (-2008), Somlai Béla (2008-15), Decsi András (2015-)

Legjobb eredményei: 3-szoros egyéni olimpiai bajnok (2012, 2016, 2021), háromszoros világ- és Európa-bajnok. További 1 olimpiai, 9 világbajnoki és 6 Európa-bajnoki érmet nyert. 

Áronról igazából akkor mindenki megjósolta, hogy világklasszis lesz, amikor – némi túlzással – belépett a Vasas Pasaréti úti vívócsarnokába. A legendás Gerevich György kezei alatt fejlődött versenyről versenyre, és a “nagy áttörés” már 2007-ben, 17 esztendős korában megtörtént. A tehetséges fiatalembert Nébald György, akkori fegyvernemi vezető betette a felnőtt csapatba, amely aranyéremmel tért haza a szentpétervári világbajnokságról. A döntő “hőse” Szilágyi Áron volt, aki az oroszok legjobbját, a világhírű Sztanyiszlav Pozdnyakovot 5:0-ra verte a mérkőzésen. 

A Trio Rio „New York, Rio, Tokio” című világslágere Szilágyi Áron átiratában. London…,,

A 2008-as, pekingi olimpia előtt hunyt el váratlanul Gerevich György, és ettől kezdve irányította Áron munkáját Somlai Béla. Mindenki emlékszik: az első olimpiai arany Londonban jött, abban a szezonban már Világkupa-versenyt is nyert a magyar, de azért 22 esztendősen még nem lehetett borítékolni az akkori sikert. A döntőben az olasz Diego Occhiuzzinak esélyt sem hagyott, és ettől kezdve Szilágyi Áron már fiatalon igazi klasszissá vált, hogy később példaképpé fejlődjön minden sportoló számára… 

A 2013-as budapesti egyéni vb-bronz és a 2015-ös montreux-i Eb-arany után mégis úgy érezte, váltania kell, és 2015 őszétől Decsi András lett az edzője. Mindenki kíváncsian várta az új páros színre lépését, ami fényes sikert hozott. Természetesen elsősorban az újabb olimpiai arany vitte a prímet – ezúttal az amerikai Daryl Homer volt a “szenvedő fél” a döntőben -, de a magyar kardcsapat is elindult felfelé az útján. Rio évében, 2016-ban, éppen a férfi kardcsapat maradt ki az olimpiai programból, ám abban az évben vb-ezüstöt nyert a válogatott – a már említett, 2007-es arany óta először… -, amely azóta valamennyi vb-n, illetve olimpián dobogóra állhatott. 

…Rio, ….

Milánóban, tavaly nyáron annak is a legtetejére, de most ugrottunk egy nagyot az időben. Rio és Tokió között csendesebb időszak következett Áron karrierjében, a covid is alaposan belezavart a sportvilágba, így érkeztünk el Tokióig. A harmadik aranyig. Újabb olasz, Luigi Samele volt ezúttal teljesen esélytelen a fináléban a magyarral szemben. A triplázással pedig Szilágyi Áron lett a világon az első és eddigi egyetlen olyan férfi vívó, aki zsinórban három olimpián nyert egyéniben aranyérmet. 

Klasszisunk pedig azóta is szárnyal. 2022-ben begyűjtötte az egyetlen hiányzó egyéni trófeáját, Kairóban világbajnok lett, míg a tavalyi vb-n egyéni bronzérmet szerzett. A világranglistán ott szerepel a közvetlen élmezőnyben, ha napja van, gyakorlatilag lehetetlen megvágni. Pláne tizenötször…

…Tokio!

Mindeközben a világranglista második helyén álló csapat húzóembere, nemzetközi Fair Play-díjas, saját klubjának, a Vasasnak a szakosztály-igazgatója, továbbá a nemzetközi sportdiplomácia felé is kacsintgat, megpályázza a NOB sportolói bizottságának tagságát… Végül, közel sem mellesleg, hamarosan egy éves lesz a kisfia, Leó, aki Áron megvallása szerint 11 hónaposan már körbefutkározza a lakást, hihetetlen mozgásigénye van – feltehetőleg örökölte valakitől… 

Szilágyi Áron egyéni versenye a párizsi olimpia első hivatalos versenynapján, július 27-én lesz, csapatban július 31-én szerepel. Hajrá, Áron!

(Szilágyi Áron vasárnap, a Facebook-oldalunkon megjelenő videóinterjújában arról is beszél, hogy miként készül Párizsra, ötödik olimpiája miben különbözik az elsőtől. Elmondja, hogyan hangol az eseményre, és megtudhatjuk azt is, hogy mi dönthet majd a versenyen az érmek sorsáról – meg még sok minden egyebet. Figyeljétek Facebook-oldalunkat!)

BANNER 341X200

Kapcsolódó hírek

Harmadik hely az éremtáblán

Befejeződött a veterán Európa-bajnokság, a magyar küldöttség két arany- és két ezüstéremmel az éremtáblázat harmadik helyén végzett, gratulálunk!

Juniorban is előválogattak

A párbajtőrözők előválogatójával már májusban elkezdődött a 2024/25-ös szezon. A junioroknál a győzelmet Császár Zoltán és Gachályi Gréta szerezte meg.

Újabb arany és ezüst a veterán Eb-n

A férfi kardcsapat arany-, az idősebb férfi tőrcsapat ezüstérmet nyert a belgiumi veterán Európa-bajnokságon, gratulálunk!


A jövő elkezdődött

A párbajtőrözők előválogatójával már májusban elkezdődött a 2024/25-ös szezon. A győzelmet Petrovszki Áron (Honvéd) és Terhes Hanna (Diósgyőr) szerezte meg.

Arany és ezüst a veterán Eb-n

A női tőrcsapat arany-, a férfi párbajtőrcsapat ezüstérmet nyert a belgiumi veterán Európa-bajnokságon, gratulálunk!


Élő eredmények

Közelgő események

LIVESTREAM