Minden készen áll – kezdenek a junior tőrözők

ápr 11, 2024 | Hírek, Kiemelt hírek

A junior férfi és női tőrözők egyéni versenyével kezdődik pénteken Rijádban a kadet és junior világbajnokság. Minden készen áll, hajrá, magyarok!

A 7.5 milliós, állítólag mindig nyüzsgő Rijád csütörtökön gyakorlatilag üresen kong. A helyiek a legutóbbi írásunkban említett Ramadant követően ugyanis ünnepelnek. Itt pedig ez azt jelenti, hogy otthon, a családdal, az ismerőssel találkoznak, esznek-isznak egyfolytában a 30 napos böjt után – de természetesen nem fogyasztanak alkoholt, ezt errefelé valóban rendkívül szigorúan veszik. Háromnapos a böjtöt követő ünnepségsorozat, úgyhogy valószínűleg vasárnap – ami itt munkanapnak számít, a péntek és a szombat a hétvége – áll helyre a rend, amikor már javában zajlik a kadet és junior világbajnokság. A forgalom szinte egyenlő a nullával, ami igencsak furcsa a soksávos utakon, de a szaúdiak mosolygósan csak annyit mondta minderre, hogy majd nézzük meg vasárnaptól…

Mindez csak azért érdekes a vb szempontjából, mert gyakorlatilag semmi sem működik, ami helyi szervezésű. Vagy ha valami működik, akkor az igencsak lassan… A transzferek késnek, az ebéd délután fél háromkor még “úton volt” a szervezők szerint – végül négy után érkezett meg egy gyorséttermi szendvics képében… A rendezvény “nulladik napján” ez még bele is fért. A kérdés csak az, miként fog mindez működni élesben, azaz pénteken, amikor a junior tőrözők egyéni versenyével megkezdődik a világbajnokság. 

Szinte minden készen áll az egyetem tágas sportcsarnokában.

Ezt leszámítva ugyanakkor sem ok sincs panaszra, sőt… A helyszín pazar, az egyetem hatalmas sportcsarnoka valóban minden igényt kielégít. A külsőségek rendkívül elegánsak, a terem nagyszerűen berendezett, harminckét pást fér el igen kényelmesen két légtérben. Tegyük hozzá, szükség is lesz a helyre. A monstre világbajnokságon ugyanis 1728 ifjú sportoló indul, ami hatalmas létszám. 

Természetesen mi a negyven magyarra koncentrálunk a következő kilenc napban, akik közül a nyolc pénteken pástra lépő tőröző már túl is van a kötelező formaságokon, azaz az akkreditációs és a hitelesítésen. Az eddigi tanulságokat Mazza Lorenzo, a férfiak válogatott edzője foglalta össze. 

“A transzferekkel akadt gondunk bőven, de a csarnokon belül már minden olajozottan zajlott. A helyiek rendkívül udvariasak és készségesek, látszik, hogy szeretnének részesei lenni egy szép és sikeres rendezvénynek, és ehhez a külsőségek abszolút adottak. Azt gondolom hogy jól felkészültünk, bízom a fiúkban, aztán majd holnap minden kiderül a páston.”

A kadet és junior világbajnokság pénteki programja (magyar idő szerint). 7.30: junior férfi tőr egyéni (Bagdány Albert, Budaházy Ambrus, Bálint Álmos, Rubin Mattia). 9.30: junior női tőr egyéni (Kalocsai Luca, Kollár Anna, Polonyi Petra, Wolf Eszter). A program folyamatosan zajlik  négyes döntőig. 17.00: megnyitó ünnepség. 17.30: elődöntő, döntő.

Honlapunkon és social média felületeinken mindenről beszámolunk, kövessetek minket, hajrá, magyarok!

Sztárok a páston
2024. MÁJUS 23. (CSÜTÖRTÖK) | LUDOVIKA ARÉNA

Kapcsolódó hírek

Dánielfy Gergő és Kocsis Alexandra a két Sztárvívó

Nagyszerű hangulatban zajlott a SztárVívás a Ludovika Arénában. A férfiaknál Dánielfy Gergő, a nőknél Kocsis Alexandra lett a vívósztár. Gratulálunk!

Országos bajnokság – világklasszisokkal

Új időpontban, új helyszínen, ám ha lehetséges, még nagyobb tétért zajlik majd péntektől vasárnapig az országos bajnokság a Ludovika Arénán.

Magyarokkal kezdődik a világranglista

Koch Máté az első, Siklósi Gergely a második helyen áll a párbajtőr világranglistán! Ilyen sem volt magyar részről évtizedek óta!

Jön a Sztárvívás!

Következik a “Sztárok a páston”! A Ludovika Arénában csütörtökön délután fél 6-tól következik a sztárok versenye – az országos bajnokság előestéjén.

A válogatás szabályai

A hétvégi országos bajnokság után következő elnökségi ülésen véglegesítik a magyar válogatottat az Európa-bajnokságra, illetve az olimpiára. Ennek folyamatáról írunk.

Élő eredmények

Közelgő események